5 vinkkiä herkuttomien synttärien viettoon päiväkodeissa ja kouluissa
Syntymäpäivät ovat lapsille ehdottomasti vuoden parhaita päiviä. Valtaosa lapsista nauttii siitä, että saa omana syntymäpäivänään vähän erikoishuomiota myös päiväkodissa ja koulussa. Monessa päiväkodissa ja koulussa mietitään kuitenkin miten sokeristen tarjoilujen määrä voitaisiin vähentää?

Syntymäpäiväherkkujen (karkkien tai keksien) tuominen voidaan nähdään tärkeänä sekä sosiaalisesta että kulttuurisesta näkökulmasta: lapsi saa jakaa ja tarjoilla kavereilleen jotain ja samalla nauttia erityishuomiosta tänä päivänä. Osa vanhemmistakin haluaa kuitenkin vähentää sokeristen herkkujen määrää. Kouluikäisillä haasteena on myös makeisten, sokeristen juomien ja muiden herkkujen lisääntynyt käyttö, kun oma aika ja mahdollisuus käyttää rahaa lisääntyvät. Allergiat, erityisruokavaliot ja taloudelliset erot lisäävät myös tarjoilujen haastetta ja saattavat tuoda eriarvoisuutta lasten välille. 

Monet päiväkodit ja koulut pohtivatkin, miten juhlistaisivat lasten synttäreitä ilman perinteisiä karkki- tai keksituomisia. Tässä 5 vinkkiä syntymäpäiväsankarin huomioimiseen muulla tavalla.

  1. Karkkien ja keksien ”korvikkeet”

Joissakin päiväkodeissa ja kouluissa ollaan vaihdettu karkit ja keksit vähäsokerisempiin/sokerittomiin vaihtoehtoihin. Esimerkiksi sankarin jakamat rusinat, kuivatut hedelmät tai xylitol-karkit voivat toimia tilalla. Vesimelonista ja muista tuoreista hedelmistä voi tehdä myös "tikkareita" lasten kanssa yhdessä jos se ryhmän opettajille sopii. Katso video tästä. Joissakin päiväkodeissa saa jakaa myös synttäritarroja.

  1. Kerran kuussa tai lukukaudessa yhteissynttärit

Jotkut päiväkodit ja koulut ovat yhdistäneet lasten synttärivietot niin, että sankareita juhlitaan kuukausittain tai lukukausittain. Kuukausittain juhlitaan kaikkia siinä kuussa syntyneitä lapsia esimerkiksi kuun viimeisenä perjantaina. Lukukausittain juhlijat viettävät toukokuulla yhteissynttärit alkuvuonna syntyneille lapsille ja joulun alla loppuvuonna syntyneille. Tällöin lasten tuomat tarjoilut voidaan koota yhteen ja viettää herkkuhetki, ja sokerisia tuoteita ei tule tarjolle niin usein. Voisiko järjestää synttäridiscon?

  1. Sankarin hemmotteluhetki

Syntymäpäiväsankarille usein lauletaan ja hän saa toivoa oman suosikkileikkinsä. Leikkien lisäksi vaihtoehtona voi olla hemmotteluhetki, jossa voisi valita muutamasta vaihtoehdosta oman toimintansa: Pienimuotoinen jalkahoito ystävän kanssa, kampaushetki, hieronta, tai pelihetki. Yhteisiä leikkejä, jossa sankari saa huomiota ovat esim. autopesula (jossa kuljetaan lapsikujan välissä ja kuullaan mukavia asioita itsestä tai saadaan silityksiä), posteljooni-leikki tai keisari käskee.

  1. Synttärihetki ulkona ja sankarin valitsema pihaleikki.

Syntymäpäiväsankarin voidaan myös antaa valita esimerkiksi  www.neuvokasperhe.fi sivuilta jonkin vauhdikkaan pihaleikin ja synttärihetki voidaan viettää myös ulkosalla. Välipalan voi mahdollisesti syödä ulkona ja tehdä hetkestä hieman spesiaalin. Hyviä vaihtoehtoleikkejä ovat esimerkiksi:

-Muuttomies-leikki

-Polttopeffis-leikki

-Pumppuhippa-leikki

-Talviset ulkoleikit 

  1. Sankarin toivoma askartelu tai tähtitaulu

Syntymäpäiväsankarin voi antaa toivoa myös askarteluhetken sisällön: olisiko sankarista parasta saada piirtää, värittää, leikata tai maalata? Ryhmässä voivat koota sankarille myös oman Tähtitaulun, johon ryhmän lapset ja aikuiset kirjottavat hänen vahvuuksiaan: missä juuri sankari on hyvä? Mitä sankarin kanssa on kiva puuhata ja leikkiä? Näin synttäripäivän vietosta jää lapselle myös varmasti myöhemminkin iloa tuottava muisto kotiin vietäväksi.

Iloista ja touhukasta synttärien viettoa!