Talvileikit ja eväsretki
Lapset viihtyvät ja nauttivat ulkoilusta, kun siellä on kivaa tekemistä. Lisäksi luonnossa liikkuminen rakentaa lapselle luontosuhdetta, kykyä nauttia ja kokea luonnossa erilisia asioita. Luonto tekee hyvää kaikille. Ja hyvät terveelliset eväät kruunaavat retken!

Luonnossa voi liikkua ja oleilla monella tapaa. Lapsen kanssa voi nauttia pienistä hetkistä luonnossa tai lähteä rakentamaan isompaakin elämystö talvisessa maisemassa. Pienellä vaivalla voi tehdä mukavan eväsretken lähipuistoon tai metsään. Pihaleikit, luistelu, pulkkamäki ja hiihtäminen yhdessä voivat olla hauskoja ja ikimuistoisia hetkiä lapselle. Kuinka monta lumienkeliä omaan pihaan mahtuu?

Tai jos aikaa on enemmän, voi viettää aikaa ulkoilemalla pitkään, tehdä retken laavulle tai majalle, paistaa ruokaa ulkona nuotiolla, leikkiä ja liikkua luonnossa esim. pulkalla tai suksilla. Voi kokeilla ja kokea jotain ihan uudenlaista. Lasten kanssa toimiessa innostusta voi hakea myös sillä tavoin, että  lapsi saa ottaa oman lelun mukaan luontoretkelle.

Kutsukaa kavereita mukaan tai tehkää vain oman perheen kanssa asioita luonnossa.

Lue herkulliset Sydänmerkin retkieväsvinkit.

Meidän perheen luontopaikka

Onko lähellänne tai arkimatkallanne joku mukava luontopaikka jossa voisi käydä helposti? Tuttu puisto, metsä, ranta tai jokin luonnonpaikka jossa viihdytte? Paikalle voi antaa oman nimen ja seurata lasten kanssa mitä luontopaikassa tapahtuu ilmojen ja vuodenaikojen vaihdellessa.

 

Metsänhaltija -leikki

Metsänhaltia-leikissä valitaan valtaistuin, josta metsänhaltia tarkkailee alamaisiaan. Muut leikkijät yrittävät lähestyä metsänhaltiaa eri suunnista hiipien puiden takaa tai ryömien maassa hiljaa. Tarkoituksena on päästä koskettamaan metsänhaltiaa tai valtaistuinta kuten Peili-leikissä. Metsänhaltija pitää silmiään peitettynä välillä, jolloin muut liikkuvat hitaasti häntä kohden. Jos haltija näkee jonkun liikkuvan, hän huutaa tämän nimen. Silloin leikkijän täytyy palata omaan lähtöpaikkaansa tai mennä piiloon ja yrittää uudelleen.Kun joku onnistuu koskettamaan metsänhaltiaa tai valtaistuinta, valta vaihtuu.

 

Puunhalaus hippa

Leikitään hippaa rajatulla alueella ja puut ovat turvana. Turvassa saa olla lyhyen aikaa, kun halaa puuta. Puista saa juoksuvoimaa. Hippa vaihtuu, kun joku saadaan kiinni ja hippoja voi olla myös kaksi.

 

 

 

Metsän hiljaisuus

Lapsille metsä on usein jännittävä ja mielikuvitusta ruokkiva paikka. Metsässä kulkiessa voi herätellä aisteja kuuntelemaan ja havaitsemaan metsän elämää. Tutkitaan jälkiä, kuunnellaan ääniä, tunnustellaan ja etsitään koloja ja luonnon materiaaleja. Lapsen kanssa voi myös miettiä, että missä eläimet täällä ovat piilossa, nukkuuko joku jossain kolossa, mitä syötävää metsästä löytyy ja onko eläimillä turvapaikkoja lähellä? Lapselle voi myös ottaa oman lelun kuten uninallen mukaan retkelle pulkkaan ja keksiä siitä tarinaa: "Nallekin haluaa nähdä millaista metsässä on talvella ja laskea pulkalla mäkiä".

 

 

 

Katso myös:

-Talviset ulkoleikit lasten kanssa