Unelmien liikuntapäivä pop up -tapahtumavinkkejä
10.5. vietetään taas Unelmien liikuntapäivää. Neuvokas perhe ja Suomen Latu kokosivat yhteistyössä toimintavinkkejä pop up-tapahtuman järjestämiseen. Kokoa naapurit ja tuttavat yhteen retkeilemään, pelaamaan lautapelejä pihamaalla tai vaikka suunnistamaan.

Tässä ideoita, joita voi toteuttaa luovasti ja koska vaan. Retkelle ei tarvise lähteä kauas tai keksiä mahtavia ohjelmanumeroita. Tärkeintä lasten kanssa on ilo ja yhdessä tekeminen. Lapsista on aina hauskaa, kun aikuisetkin leikkivät ja pelailevat. Ideioita voi jalostaa ja järjestää pienesti tai isosti. Oman tapahtuman voi ilmoittaa myös Unelmien liikuntapäivä-sivulle. 

Lähiretkitehtävät puistoon tai metsäpolulle:

 1. Tasapainotaiturit

Tasapainoillaan erilaisilla alustoilla, esim. kiven tai kannon päällä tai puunrungolla. Tehdään erilaisia tasapainotehtäviä. Voidaan joko tehdä pareittain (aikuinen keksii tasapainoiluliikkeen ja lapsi tekee saman perässä ja toisinpäin) tai ohjaajan ohjeiden mukaan esim. seuraavat:

 1. Kurki – Seistään yhdellä jalalla toinen polvi nostettuna ylös eteen ja kädet levitettyinä sivuille.
 2. Yksi jalka ja käsi -  Tasapainoillaan oikea jalka ja oikea käsi maassa. Sama vasemmalla puolella.
 3. Vaaka – Seisotaan yhdellä jalalla, nojataan ylävartaloa eteenpäin ja levitetään kädet suoriksi sivuille
 4. Tähti – Seisotaan yhdellä jalalla x-asennossa, kallistetaan ”tähteä” hitaasti tukijalan puolelle ja jäädään tähän vähäksi aikaa.

 

 1. Liikkumiskiikarit (Lähde: Ilo kasvaa liikkuen)

Laittakaa vuorotellen ”liikkumiskiikarit” silmille (eli tehdään molempien käsien etusormesta ja peukalosta renkaat, jotka asetellaan silmien ympärille) ja etsikää joku liikkumispaikka lähiympäristöstä. Menkää kokeilemaan yhdessä, miten siellä voisi liikkua. Tämän voi tehdä joko pareittain (aikuinen-lapsi -parit) tai pienissä ryhmissä.

 

 1. Luupittelu

Hankitaan luuppeja tai suurennuslaseja, joilla tutkitaan luonnosta löytyviä pieniä asioita; kiven pintaa, kävyn suomua, puun kuorta, lehteä, kukkaa, pieniä ötököitä….

 

 1. Luontokuvaaja

Aikuinen – lapsi -parit:

Aluksi aikuinen on luontokuvaaja ja lapsi ”kamera”. Lapsi sulkee silmänsä ja aikuinen lähtee hiljalleen kuljettamaan lasta olkapäistä ohjaten (aikuinen on lapsen takana) samalla etsien sopivia kuvauskohteita. Kun sopiva asia löytyy, pysähdytään. Aikuinen ”zoomaa” eli kääntää pään sopivaan asentoon”, ja tämän jälkeen ”ottaa kuvan” eli nykäisee lasta korvasta/koputtaa olkapäälle tms. jolloin lapsi avaa silmänsä hetkeksi ja sulkee ne jälleen. Kuvia voi ottaa useampia ja ne voivat olla luonnon pieniä kohteita tai maisemakuvia, kuvaajan mieltymyksen mukaan. Isomman lapsen kanssa voidaan osat vaihtaa toisinkin päin.

 

 1. Liiku äänettömästi

Kuljetaan maastossa eri tyyleillä mahdollisimman hiljaa. Pyritään liikkumaan äänettömästi kuten eläimet luonnossa. Voidaan kokeilla, että ensin jokainen tekee itse omaan tahtiinsa. Sitten ensin aikuiset tekevät (kaikki yhtä aikaa) ja lapset kuuntelevat, sitten vaihdetaan osia. Kummat olivat hiljaisempia?

 1. Hiipiminen
 2. Juoksu äänettömästi
 3. Hypyt äänettömästi
 4. Sokkona äänettömästi

 

 1. Lintubongarit – tällä rastilla pysähdytään kuulostelemaan lintujen kevätpuuhia:
  1. Seistään hiljaa paikallaan 30 sekuntia, kuinka monta erilaista linnun ääntä kuulet?
  2. Yritetään matkia jonkin linnun ääntä ja pohditaan yhdessä, mitähän ne yrittävät toisilleen sanoa

 

Lautapelit pihamaalla 

Suomen Latu on ideoinut tuttujen lautapelien hauskat pihaversiot. Lautapelien videot ja tarkemmat ohjeistukset löytyvät täältä.

Muistipeli

Tarvitaan  Parillinen määrä täsmälleen samanlaisia ämpäreitä ja esineitä ämpäreiden alle, aina 2 samanlaista

Pelialue:            Nurmikko, kenttä tai muu tasainen alue

Arvotaan aloittava joukkue. Yksi joukkueen jäsenistä käy kääntämässä 2 vapaavalintaista ämpäriä oikein päin niin, että kaikki näkevät mitkä esineet niiden alta löytyvät. Jos löytyy pari, joukkue saa pisteen ja esineet jätetään näkyviin. Jos esineet ovat erilaiset, laitetaan ämpärit takaisin. Tämän jälkeen on seuraavan joukkueen vuoro toimia samoin. Pelialueella saa olla vain yksi henkilö kerrallaan. Joukkueen muut jäsenet saavat neuvoa, mutta ainoastaan suullisesti omalta paikaltaan. Peliä jatketaan vuorotellen ämpäreitä kääntäen, kunnes kaikki parit on löydetty. Eniten pisteitä saanut joukkue voittaa. 

 

Piha-kimble

Pelin tarkoitus on saada kierrätettyä oman joukkueen ”pelinappula” ringin ympäri. Nopein joukkue voittaa.

Tarvikkeet: Kartioita, hernepussit heittovälineeksi, joukkuetunnisteet ja heittoämpärit. Asetellaan kartiot pelialueelle rinkiin. Joukkueet asettuvat jonoon oman heittopaikkansa taakse ja ”pelinappula” oman heittopaikan kohdalla olevalle kartiolle.

Pelin kulku:

Kunkin joukkueen ensimmäiset jäsenet yrittävät heittää heittovälineensä maaliin.  Onnistuessaan pelaajat saavat siirtää pelinappulaa yhden kartion verran eteenpäin ja pelaaja juoksee kunniakierroksen pelikentän ympäri. Jos pelaaja heittää ohi tai heittoväline pomppaa maalista ulos, pelinappula jää paikalleen, mutta pelaaja juoksee sakkokierroksen (pelaaja siis juoksee ringin ympäri joka tapauksessa J). Sitten on seuraavan pelaajan vuoro. Peli jatkuu niin kauan kunnes pelinappula on kiertänyt koko kierroksen.

Jos jonkun joukkueen pelinappula saavuttaa edellä olevan eli tulee samalle kartiolle, joutuu kiinniotettu joukkue siirtämään pelinappulaansa yhden kartion verran taaksepäin. Pelin voittaa joukkue, jonka pelinappula on ensimmäisenä takaisin omassa lähtöpaikassaan.

Neuvokas perhe -suunnistus

Tarvikkeet:       Neuvokas perhe -suunnistuskortit

Neuvokas perhe -suunnistus voidaan toteuttaa metsäpolulla tai puistossa. Suunnistuskortit voi ripustaa puihin tms. alueelle, mikä on selkeä hahmottaa. Ohjeista perheet kiertämään suunnistuspisteet yhdessä ja vastaamaan kysymyksiin hymynaamoilla. Kuka on perheen paras hymynaamahamsteri?