Minä osaan -tehtäväsivuja lapsille
Tulostettavia tehtäväsivuja lapsille, joihin kirjoitetaan ja piirretään omia taitoja, ilon aiheita ja hauskoja juttuja minusta ja arjestani. Minä olen -tehtävässä mietitään omia vahvuuksia.

Näiden hauskojen tehtävien tarkoitus on vahvistaa lapsen itsetuntoa ja itsetuntemusta: Kiinnittää huomiota omaan osaamiseen, onnistumiseen ja arjessa tapahtuviin hyviin asioihin. Lisäksi tavoitteena on herättää pohtimaan omaan terveyteen vaikuttavia asioita. Millaisia arkisia juttuja minä teen syömiseen, liikkumiseen ja hyvinvointiini liittyen? Ja mitä haluaisin tehdä? Tehtävien taustalla on ajatus: Minä olen hyvä juuri tällaisena kuin olen ja terveystaitoja opetellaan koko elämän ajan.

Minä olen-vahvuustehtävässä on luoteltu erilaisia vahvuuksia, joita jokaisella lapsella ja aikuisella on. Voimme kehua ja kannustaa vahvuussanoilla ja ottaa niitä arjessa käyttöön: "Olitpas sinä sinnikäs, kun jaksoit istua ruokapöydässä" tai "Hienoa, kun olet sinä hyvä innostumaan." 

Tehtävien tavoitteena on saada lapset ja perheet pysähtymään hyvien asioiden äärelle, kuulemaan lasta ja yhdessä pohtimaan sitä mikä on hyvää. Arjessa olevat hyvät asiat ovat usein itsestään selvyyksiä ja jäävät sanomatta.

Nämä tehtävät toimivat lapsen tai lapsiryhmän kanssa työskentelyyn. Ajatuksena on pysähtyä pohtimaan ja huomaamaan mitä kaikkea minä osaan ja mistä minä nautin sekä herättää keskustelua oppimisesta ja omaan terveyteen vaikuttamisesta.

Tehtäviä on kuudesta eri osa-alueesta: 

  • osaan
  • hauskaa
  • liikun
  • nam (syömiseen liittyvät asiat)
  • klik (ruutuaika)
  • uni
  • Lisäksi Minä olen -vahvuustehtävä.

Tehtävät voi täyttää nyt myös tietokoneella! Täytetyt tehtävät voi koota kansioon tai vaikka seinälle näyttelyksi.

Lapsia on tärkeä kehua ja kannustaa; kiinnittää huomiota onnistumiseen ja palkita myös sitkeää harjoittelua. Positiivinen palaute on tehokas tapa vaikuttaa lapsen käyttäytymiseen. Sen avulla aikuiset voivat vahvistaa ja edistää lasten toivottua käyttäytymistä. Hyvä itsetunto on tietoisuutta omasta arvosta.  Vahvan itsetunnon turvin lapsesta kasvaa yksilö, joka kestää pettymyksiä, sietää vastoinkäymisiä, osaa tehdä elämässään oikeita valintoja ja oppii luottamaan muihin ihmisiin.