Lapsen unihaasteet - vinkkejä vanhemmalle
Jos lapsella on unihaasteita, jokainen vinkki tilanteen ratkaisuun on tarpeen. Tähän artikkeliin on koottu vinkkejä vanhemmalle mitä kokeilla, jos lapsella on unihaasteita. Artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Helsingin Uniklinikan, Vitalmed Oy:n asiantuntijoiden kanssa.

Vinkkejä vanhemmalle

On hyvin yleistä reagoida elämän muutoksiin unella. Vaikka muutokset olisivat positiivisiakin, ne saattavat valvottaa. Meillä on myös yksilöllisesti unettomuuteen altistavia tekijöitä ja elämäämme kuormittavat muut tekijät vaihtelevat suuresti. Uni on kuitenkin hyvinvointimme kannalta ensiarvoisen tärkeää, joten sitä kannattaa vaalia. Unettomuuden mekanismina on ylivireys, jonka aiheuttavat omat toimintatavat ja ajattelumallit. Ajatuksiimme ja uskomuksiimme liittyvät erilaiset tunnetilat, jotka pahimmassa tapauksessa alkavat vaikuttaa nukkumiseemme. Unettomuus ilmenee usein joko vaikeutena nukahtaa tai lukuisina heräilyinä unen aikana, nämä oireet johtuvat ylivireydestä. Ylivireys voi joskus ”jäädä päälle”, jolloin sitä  ylläpitävät omat uskomukset, asenteet ja tunteet. Tässä muutamia ohjeita, joita kannattaa kokeilla varhaisessa vaiheessa, kun vanhemmuus aiheuttaa univajetta:

  1. Opettele priorisoimaan. Luovu vähemmän tärkeistä asioista silloin kun olet kuormittunut. Täydellisyyttä ei ole olemassa.
  2. Käsittele huoliajatukset päivän aikana. Yöllä heränneet tunnevaltaiset ajatukset on syytä jäsentää päivänvalossa, vaikka ne tuntuisivat silloin naurettavilta.
  3. Näe ajatukset ja tunteet ajatuksina ja tunteina, älä tosiasioina, äläkä samaistu niihin. Ne tulevat ja menevät, eivätkä ole sama kuin sinä.
  4. Verkostoidu ja pyydä tukea ajoissa, se ei ole heikkoutta vaan viisautta.
  5. Harjoittele itsesäätelymenetelmiä, kuten syvähengitysharjoitukset, erilaiset rentoutus- ja mielikuvaharjoitukset. Muista, että rentoutuminen tuo samansuuntaisia vaikutuksia kehoon kuin unikin.
  6. Harjoita ajatusten ja tunteiden tunnistamista, harjoittele ongelmanratkaisua.
  7. Skaaloita hetken huolia elämän mittaiseen janaan.
  8. Opettele hyväksymään ne asiat, joita et voi muuttaa.

Oletko kokeillut rentoutusta tai Mindfulness- harjoituksia?