5 vinkkiä rennompaan joulupöytään lasten kanssa
Runsas joulupöytä on monen aikuisen suosikkihetkiä joulussa. Lapsilla jouluruokien makuun totuttelu voi viedä useamman vuoden. Miten luoda rento tunnelma joulupöytään? 5 vinkkiä meille aikuisille miten lähestyä asiaa:)

Jouluun liittyy paljon odotusta, jännitystä, iloa ja yhdessä oloa. Perinteinen joulupöytä ja -ruuat ovat usein aikuisille joulun tunnelmallinen kohokohta. Lasten suosikkilistalla sijoitus ei aina ole yhtä korkealla. Lapselle jouluruuat saattavat olla uusia ja epäilyttäviä. Ne tulevat tutuksi vasta vuosien myötä. Hyväksy, että lapsi ei välttämättä tykkää jouluruuista ja lisäksi joulun jännitys saattaa purkautua monin tavoin. Keskity joulupöydässä mukavaan tunnelmaan.

  1. Ota rennosti joulupöydässä. Vähemmän hössötystä, enemmän tunnelmaa.  Lapset aistivat aikuisten mielialoja ja odotuksia. Päästä irti täydellisen joulupöydän tavoittelusta lasten kanssa. Älä tee numeroa lapsen syömisestä tai syömättömyydestä.
  2. Hyväksy, että lapset eivät välttämättä tykkää jouluruuista. Tuo joulupöytään yksi lapselle mieleinen ruoka. Näin vältät turhan kinaamisen syömisestä.
  3. Pidä ruokapuhe myönteisenä. Juhlapäivänä ei lasketa montako lusikallista on syöty tai onko jälkiruoka miten terveellistä. Keskustella voi vaikka menneen vuoden iloisista tapahtumista tai seuraavan vuoden odotuksista.
  4. Lapset ovat erilaisia makumaailman ja maistamisrohkeuden suhteen. Kaikista ei tule kaikkiruokaisia eikä tarvitsekaan tulla. Joulupöydästä voi nauttia, vaikka ei kaikkea maistaisikaan.
  5. Mitä toivoisit lapsen muistavan lapsuuden jouluruokailuista? Yhdessä syömisen, naurun ja hyvän mielen <3