Hammaspesulla dinosauruksen kanssa

Mieheni on hyvä hampaidenpesijä. Lapsia kun se homma ei aina huvita, niin meillä pestään usein ensin dinon hampaat.

Hampaiden pesu on hyvä esimerkki asiasta, joka ei aina huvita, mutta pitää tehdä. Me aikuiset pesemme omat hampaamme melko automaattisesti, rutiininomaisesti aamuin illoin. Sitä ei vaan halua jättää väliin. Mutta lapset pistävät kampoihin: ”En jaksa, en halua, tylsää!” Tahkokallion sanoja lainatakseni, tarvitaan n. 10 000 toistoa, niin asia sisäistyy lapsen omaan toiminnanohjaukseen. Vanhemmuuden pikavoittoja ei siis ole tarjolla tässäkään asiassa vaan tarvitaan paljon kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä, mutta kyllä lapset oppivat.

Mutta mikä voisi auttaa tässä matkalla, kun harjoitellaan säännöllistä hampaiden pesua? Miten saisi tämän tylsän homman sujumaan, kun illalla tai aamulla väsyttää? Meillä kotona on monia kikkoja kokeiltu. Mieheni on hyvä hämääjä, huomio muualle niin tylsyys unohtuu. Meillä tosiaan pestään lempilelujen hampaita, seistään yhdellä jalalla kun harjataan, lauletaan aakkoslaulua tai muistellaan putoushahmojen hokemia ym. Nämä toimivat melko hyvin. Tai vanhat kunnon haasteet: Pystytkö pesemään hampaat niin että seisot yhdellä jalalla? Pystytkö pesemään hampaat ninja-asennossa?

Hyvänä keinona meillä toimii myös kaunis tiimalasi, jota voi tuijottaa ja jonka ajan pitää hammasharjan liikkua suussa.

Soiva sähköhammasharja on myös ollut mieleinen, kun se määrittelee ajan joka pesuun pitää käyttää.

Tällä hetkellä meillä lauletaan vessassa Sata Salamaa, ja hammastahnaa roiskuu. Mennään ilon kautta. Ja sitten on niitä iltoja, joilloin ei mikään auta ja homma hoidetaan vaan ”hammasta purren,” kitinän säestämänä.