Moila Ant-Wuorinen
Puutarhassa yhdessä
Kuvaaja: 
Anna Kara
Ensimmäisten pakkasöiden saapuessa on aika laittaa puutarha talvikuntoon. Lapset kannattaa ottaa puuhaan mukaan, puutarhassa puuhailu kun on yhdessä mukavampaa. Lue tästä kymmenen vinkkiä lapsiystävällisistä puutarhan syyspuuhista.

Puutarhassa puuhailu lisää tutkitusti onnellisuutta. Mullan mikrobit tekevät hyvää myös vastustuskyvylle, mikä näin flunssakautena on varmasti tervetullut lisä perheeseen kuin perheeseen. Mikä parasta, kaikki pääsevät nauttimaan luonnosta ja yhdessäolosta raittiissa ulkoilmassa. Alla kymmenen vinkkiä lapsiystävällisistä puutarhan syyspuuhista:

 

  1. Sadonkorjuu ja säilöntä talven varalle

Puutarhan sadonkorjuu on usein lasten mieleen: kuinka palkitsevaa onkaan nostaa maasta multainen porkkana, jonka saa ihan itse syödä. Myös omenoiden kerääminen tai viimeisten raparperivarsien talteenotto voi olla palkitsevaa, etenkin jos niistä keitetään yhdessä hillo ja nautitaan esimerkiksi lettujen kanssa viikonlopun kunniaksi. https://www.sydanmerkki.fi/resepti/raparperikompotti

  1. Siemenien kerääminen

Syksyn yksi hauskoimmista puutarhatöistä on meidän perheen mielestä siemenien kerääminen ja kuivaminen tulevaa kevättä varten. Esimerkiksi nuupahtaneen auringonkukan, josta kuivuneet heteet jo irtoavat, voi leikata sellaisenaan mukaan ja nyppiä siemenet sisällä kuivumaan sanomalehtipaperin päälle. Itävyyttä voi kokeilla vaikka versottamalla miniversoja salaattiin jo syksyllä. Myös krassista ja kehäkukasta irtoavat siemenet helposti ja mikään ei estä harvinaisempienkin siemenien kuivatusta ja istutuksen kokeilua. Muista kuitenkin tarkistaa, vaatiiko siemen kylmäkäsittelyä itääkseen. Usein suomessa monivuotisina kasvavien kasvien siemenet vaativat kylmäkäsittelyn ja ne voikin usein kylvää suoraan ulos, jotta luonto hoitaa tämän itsestään. Mikäli omalta pihalta ei löydy siementäviä kasveja, voi aina käydä kysymässä puutarhan omaavilta tutuilta: usein siemeniä onkin reippaasti yli oman tarpeen.

  1. Syyssipulien istutus  ja astiataimet

Syksy on parasta aikaa istuttaa monivuotisen syyssipulit krookuksista tulppaaneihin. Anna lapsen kaivaa ja kuopia multaa ja tiputtaa sipuli koloon. Ota lapsi mukaan suunnitteluvaiheeseen: Minkä väriset kukat sopisivat yhteen? Myös muiden astiataimien istutus onnistuu syys-lokakuussa, kunhan maa on muokattavissa.

  1. Yksivuotisten juurakoiden ja sipulien nosto talteen

Mikäli olet etelänmaiden kukkien ystävä, ensimmäisten yöpakkasten jälkeen on oikea aika nostaa esimerkiksi daalian ja gladioluksen mukulat/sipulit talvehtimaan. Tässäkin kuopimisessa lapsi on enemmän kuin hyödyksi.

  1. Lapselle oma kasvimaa

Meillä lapsi innostui, kun sai ihan oman kasvimaan. Syksyllä onkin hyvä aika suunnitella ja möyhiä kasvimaa valmiiksi tulevaa kevättä varten. Lapsi nauttii, kun hänen käsistään syntyy jotain konkreettista. kärsivällisyys kasvaa, kun sen kasvamista odotetaan ja voi sitä riemua, kun itse istuttamista porkkanansiemenistä tuleekin ihka oikea, syötävä porkkana.

  1. Haravointi ja lehtien levitys – kasassa hyppimistä unohtamatta
Mikä onkaan hauskempaa kuin lehtikasassa hyppiminen? Ota lapset mukaan haravoimaan kasaa! Lasten huolimaton haravointi on pihalle vain hyväksi: Lehdet toimivat hyvänä lannoitteena ja niitä kannattaa hyödyntää sekä katteeksi että esimerkiksi siilin pesäksi.
 
  1. Syysasetelmat ja askartelut

Syksyn kauniinväriset lehdet inspiroivat askartelemaan yhdessä. Joskus pelkkä talteen kerääminen on lasten mieleen. Jos innostutte, internet on täynnä erilaisia syyskranssien ja lehtiaskartelujen ohjeita. Kävyistä saa upeita koristeita liimamalla suolaa pintaan lumeksi ja kranssi syntyy jo jäkäläisistä, ohuista oksista rautalangan avulla.

  1. Eläinten talvenhelpotusta valmistelemaan

Siilille voi jo valmistaa pesän talvihorrosta varten ja lintujen lyhteille voi valmistella paikat. Siilin talvehtimista voi auttaa lasten kanssa rakentamalla sille esimerkiksi risuista suojaisan talvehtimispaikan. Siili hyödyttää pihalla pienten siilibongarien lisäksi puutarhureita: se syö tuhohyönteisiä ja lannoittaa pihaa jätöksillään. https://www.siilikiikarissa.fi/talvipesan-rakentaminen

  1. Valoja pimeään

Vaikka joulu onkin kaukana, voi valoilla leikkiä jo syyskuussakin. Iltojen pimetessä on kiva viritellä valoista koristuksia ikkunan taakse yhdessä lasten kanssa. Lapsilla on usein parhaat ideat tässäkin asiassa.

  1. Syysistutukset oven pieleen

Kesäkukat alkavat vedellä viimeisiä ja nyt onkin aika siirtää tarvittaessa kesäkukat sisälle/kellariin talvehtimaan ja vaihtaa oven pieleen syysistutukset. Lapset kannattaa ottaa mukaan ideoimaan ja koristelemaan. Kävyillä, värikkäillä lehdillä, sammaleella ja omenoilla saa jo tosi upeaa jälkeä. Pientä pakkasta kestävät esimerkiksi koristekaalit ja kanervat.

 

Ja tottakai aina on harjaamista, siivoamista, lelujen keräämistä ja muuta tylsempää puuhaa: ne voi hyvin jättää kevääksi! Siirretään nämä työt siihen hetkeen, kun ensimmäiset auringon säteet houkuttavat kaivamaan kesälelut lumikasasta ja auttamaan kevättä eteenpäin harjaamalla lunta aurinkoisimpiin kohtiin.