TERHI
Ravintolapäivän yllätys

Vaikka työkseen miettii vinkkejä perheille, miten elää terveellisemmin, niin onneksi oma perhe pitää jalat maassa siinä, että huomaa ettei se aina ole niin yksinkertaista. Vanhinta lastani olen tällä hetkellä rakkaudella kasvattanut yli 14 vuotta. Hänestä on varttunut ihanan aito teini-ikäinen ja jokainen joka saman ikäisen nuoren kanssa toimii, tietää mitä kuvaus pitää sisällään. Montakin asiaa olen varmasti tehnyt kasvattaessa pieleen, mutta ruoka-asioissa lapseni kyllä tietävät missä linjassa äiti seisoo. Kasviksia reilusti, rasvat kohdalleen ja herkut vain silloin tällöin.

Tänä kesänä poikani innostui kaverinsa kanssa ideasta perustaa kahvila seuraavaksi kesäksi. Ihailtavaa oma-aloitteisuutta, mutta ehdotin pojille, että ensin hieman keräävät kokemuksia ja selvittävät, koska seuraava Ravintolapäivä on ja osallistuvat vaikkapa siihen.
Pojat innostuivat ja hoitivat kaiken valmiiksi. Äitiä ei tietenkään päästetty millään lailla osallistumaan, ylpeänä tuotiin valmiit ja yksityiskohtaiset suunnitelmat näytettäväksi. Innolla odotin näkeväni kasvatukseni jäljet ja eteeni tuotaisiin monipuolisia ruokavaihtoehtoja, kuituja ja kasviksia unohtamatta. No ei ihan mennyt niin…

Pojat päättivät perustaa yhdeksi päiväksi grillin -the Grease Grill-. Nimi kertonee kaiken. Se ei valitettavasti ollut The Greece Grill, kuten työkaverini ajatteli, kun asiasta hänelle kerroin. The Grease Grillin listalla oli talon burger, chili burger ja jotta äiti saataisiin tyytyväiseksi, niin mukana oli myös kasvisvaihtoehto; pakastevihanneksia voissa paistettuna, talon kastikkeella. Ja kyseessä ei olleet hampurilaiset terveellisemmästä päästä. Jos jalopeno lasketaan vihreäksi, niin sitten chili burgerista löytyi vihreää.

Mutta nämä ovat niitä hetkiä vanhemmuudessa, kun on osattava luopua omista periaatteistaan ja annettava lapsen toteuttaa itseään ja kokeilla siipiään. Koko viikonlopun pojat ahersivat ja sunnuntaina meidän etupihalle nousi the Grease Grill. Mitä sitten, vaikka sisältö ei ollut maailman terveellisintä, tai minun ehdotusteni mukaista. Pojat nauttivat, tekivät töitä paljon ja saivat arvokasta kokemusta mitä työnteko on. Ja rehellisesti sanoen (vaikka olenkin äiti), hampurilaiset olivat todella maukkaat. Pojat olivat itse kehittäneet reseptit pihviin ja kastikkeeseen sekä valinneet hampurilaisen lisukkeet. Asiakkaita kävi jopa jonoksi asti ja myös muut kuin omat sukulaiset kehuivat.

Mutta jos pojat vielä toisen kerran samaan innostuvat, niin yhden kuitenkin lupaan; kasvisvaihtoehtoa voisi vähän kehittää. Eihän sitä minultakaan voi liikoja pyytää, pitäähän sitä nyt vähän puuttua…