Mira Lainiola
Lomalla luontoon - 10 vinkkiä kouluikäisten vanhemmille
  1. Seikkaillen luontoretkelle

Pitkospuilla kävellessä tai kallioilla kiipeillessä kännykkä kulkee repussa. Luontoretkeily voi olla koko perheen yhteistä aikaa taikka spesiaalireissu ystävän rinnalla. Lähiluonnolla on taipumus yllättää ja kartalla näkyvä metsäpala saattaa osoittautua mitä kutsuvimmaksi luontokohteeksi. Vanhemmat koululaiset voivat retkeillä lähiluontoon myös ominpäin. Retki-innostusta herättelemään voidaan yhdessä valita retkikohteeksi jokin jännittävä paikka. Mielenkiintoiset reitit vaikkapa luolineen tai hiidenkirnuineen voivat lisätä retkellelähdön houkuttelevuutta. Suomesta löytyy valtava määrä ulkoilualueita, merkittyjä retkeilyreittejä ja luontopolkuja, joihin kannattaa ennakkoluulottomasti tutustua. Ulkoilualueiden ja kansallipuistojen reitit on usein hyvin merkitty eikä eksymisen vaaraa juuri ole. Vinkkejä voi kysellä myös lukuisista Facebookin retkeily- ja luontoryhmistä. Retkipaikka on Suomen suurin luontomatkailumedia, josta voi hakea retki-ideoita yksinkertaisesti paikkakunnan nimen perusteella. Kokeile ja saatat yllättyä mitä kaikkea lähistöltäsi löytyy!

 

  1. Monien mahdollisuuksien vesistöt

Löytyykö läheltäsi mukava järvi taikka merenranta? Luonto ei ole pelkkää metsää vaan luonnossa voi yhtä hyvin liikkua veden äärellä. Koululaiset voivat kokeilla vaikkapa melontaa, suppailua tai ihan perinteistä soutelua. Retki saareen houkuttaa, oli kyseessä sitten soutukohde tai lauttamatkan päässä sijaitseva päiväretkipaikka. Vesi on viihdyttävä elementti myös ilman suurempia retkijärjestelyitä. Kalassa ollaan vahvasti luontokokemusten äärellä - vaikka kalaa ei tulisikaan. Onkimiseen ei tarvita kalastuslupaa. Ei unohdeta myöskään uimista. Uiminen luonnonvesissä on kiinnostavaa puuhaa myös useimmista koululaisista. Kelluntaharjoitus pelastusliiveissa voi olla hauska kokemus.

 

  1. Yö ulkona

Ulkona nukkumisessa on aina oma jännityksensä. Yöpyminen ulkona tuo luonnon lähelle. Mitä ääniä luonnosta kuuluu, koska laskee aurinko ja heräättääkö lintujen laulukonsertti? Ulkona voi nukkua monella tapaa, joista perinteisin on telttailu. Telttailua voi kokeilla myös kevyesti – omassa tai ystäväperheen pihassa taikka palveluja tarjoavalla leirintäalueella. Ulkona nukkuminen ei kuitenkaan vaadi edes omaa telttaa sillä nukkua voi myös riippumatossa taikka makuupussissa parvekkeella. Taatusti mieleenpainuvan kokemuksen saa kapuamalla yöksi puiden varaan kiinnitettävään Tentsile -puumajoitteeseen, joita vuokrataan majoituspalveluiden tapaan.

 

  1. Tohinaa tapahtumista

Eikö luontoilu vanhempien kanssa houkuta tai luontokohteet tunnu kiinnostavilta? Lisää meininkiä ja ideoita tekemiseen voi hakea erilaisista tapahtumista. Kannattaa jo etukäteen tutkia paikallisten toimijoiden kesäkalenteria sekä vierailupaikkoja. Kansallispuistot ja luontokeskukset yrittäjineen järjestävät tapahtumia, toimintaa sekä erilaisten luontoliikuntalajien kokeilua. Tutustu myös Luontoliiton tapahtumasivuun sekä Suomen luonnonsuojeluliiton tapahtumakalenteriin. Isomman koululaisen kanssa voi lähteä jo vaikka yöaikaan järjestettävälle lepakkoretkelle. Pääkaupunkiseutulaisia palvelee luontoretkikalenteriin koottu kimara ilmaisia opastettuja retkiä. Luonnossa liikkuminen ja luonnon tutkiminen on kaikkea muuta kuin tylsää ja innostuneet ammattilaiset voivat puhaltaa uutta hehkua koululaisen luontokiinnostukseen. Ystävän läsnäolo ja yhteinen innostuminen voivat myös kantaa pitkälle.

 

  1. Luontopuuhasta inspiraatiota ulkoiluun ja luontohetkiin

Jos luonnossa vaeltelu tuntuu koululaisesta tylsältä, voi häntä innostaa tutkimaan luontoa erilaisin puuhin ja tehtävin. Lapsikatraalle voi järjestää vaikka leikkimielisen lintujen bongauskilpailun. Tunnistusapua voi lainata kirjastosta sekä hakea Birdlifen nettisivuilta. Lintujen sijaan Luontohetkiblogin Ötökkäsafarissakartoitetaan hyönteisiä. Kasvion voi laatia ilman kasvien keräämistä kännykkäkameraa hyödyntäen (kurkkaa Ylen vinkit.) Kasvion kuvat voi myös halutessaan kerätä kesäiseksi kuvakirjaksi (mikä mainio lahjaidea vaikka isovanhemmalle). Bingotuttaako? Suomen Ladun perheliikuntasivulta löytyy hauska tulostettava Luontobingo.

 

  1. Liikuttava luonto: luontopolut ja puuseikkailut

Luontopolut tarjoavat usein mielenkiintoista nähtävää ja joskus luontoaiheista tehtävääkin. Luontopolkuihin voi liittyä materiaalia jonka voi ennakkoon tulostaa netistä tai ladata kännykkään. Ottamalla polusta hieman selvää etukäteen on luontopolku muutakin kuin opaslaattojen tuijottelua – kaikissa kohteissa ei kattavampia opastekylttejä ole lainkaan. Mikäli innostaminen luontopolulle tuntuu haastavalta, puiden lähelle pääsee myös monissa kiipeilypuistoissa, joissa valjain varustettuna viihtyy huimempikin hurjapää. Maksullisten aktiviteettien lisäksi voi elvyttää yhden lasten klassikkoharrastuksista – puukiipeilyn. Puukiipeilystä voit lukea mainion Metsäemon blogitekstistä

 

  1. Eväshetki ulkona

Eväät maistuvat parhaalta ulkona ja yksinkertainenkin kattaus voi olla retken kohokohta. Koska on ruoka? Mitä meillä on ruuaksi? Päivittäisiä kysymyksiä lapsiperheessä. Mitä jos yllättäisit ja tekisittekin kaiken eri tavalla? Syökää ullkona! Miettikää yhdessä mitä mukavia paikkoja lähiympäristöstä löytyy, valmistakaa helppo ruoka mukaan tai kokkailkaa se nuotiopaikalla tai trangialla. Ystävien seura ja nyyttäriperiaate toimivat myös erinomaisesti. Ruokahetkistä luonnossa voi nauttia retkeilyn lomassa, mutta aivan yhtä hyvin ruokahetki voi olla uloslähdön syy. Koululaiset voivat osallistua retkimenun laatimiseen ja ruuan valmistukseen. Inspiraatiota terveellisiin ruokahetkiin voi etsiä Sydänmerkin herkullisesta reseptihausta.

 

  1. Luontokuvaus – portti salaisiin maailmoihin

Kännykkä ei ole pelkkä välttämätön viestiväline ja huomiorohmu. Kännykkäkameraa voi hyödyntää monipuolisesti luontokuvaamisessa. Luontokuvaus voi olla koululaiselle luonnossa liikkumiseen ja luonnon tutkimiseen innostava hauska harrastus. Kuvatakseen luontoa ei tarvitse matkustaa kauas tai nähdä harvinaisia eläimiä. Usein mielenkiintoisimmat maailmat avautuvat kun katsoo lähelle – kuten sammalmättään päälle tai mustikanvarvun alle. Lähiluonto saa kuvatessa uuden perspektiivin. Kännykkäkameroissa ei tarvitse vaihtaa objektiivia ja lähellä oleviin kohteisiin tarkentaminen onnistuu usein hyvin. Kesäisin järjestetään paljon kuvakisoja joihin voi osallistua.

 

  1. Luontotaide – taidetta luonnossa ja luonnosta

Luontokuvauksen lisäksi luonnossa voi toteuttaa huimia taideteoksia, joko pelkkiä luonnonmateriaaleja käyttäen tai vaikkapa piirtäen katuliiduilla kallioon tai maalaten puiden väliin pingotettuun lakanaan. Mikäli Youtube – videot tuntuvat imaisevan koululaisen mennessään, mitä jos haastaisit hänet videontekoon luonnossa? Kännykällä on helppo kuvata ja editoida lyhyitä videopätkiä ilmaisohjelmia käyttäen. Aiheena voi olla vaikkapa luonto-ohjelma tai mikä vaan koululaisen mielenkiinnonkohde. Luonnonvalo ja luonnon omat lavasteet tarjoavat hienot puitteet.

 

  1. Mökkeilyn ihanuus ja luova tylsyys

Mökkielämä on luonnossa olemista ja kokemista. Mökillä moni asia toimii eri tavalla kuin kotioloissa ja ympäröivää luontoa hyödynnetään usein monipuolisemmin. Koululainen voi kokea mökilläolon joskus tylsäksi, mutta tylsätkin hetket ovat tärkeitä - ne ruokkivat mielikuvitusta! Luontosuhde vahvistuu kun tekemistä etsitään ja löydetään ympäristöstä. Mökillä vietetty aika on harvoin sisällä vietettyä aikaa ja mökillä voi mainiosti toteuttaa kaikkia tämän jutun ideoita. Joskus innostus luontoon syttyy kun sen kokee hieman erilaisesta vinkkelistä.

 

Luonnossa liikkuminen tekee hyvää ja jokainen nauttii siitä omalla tavallaan – auta koululaista innostumaan ja löytämään hänelle mieluisimmat tavat ja luontojutut. Luontohetket kantavat läpi elämän!

 

Antoisia kesäpäiviä!

 

Mira Lainiola

Biologi, luontobloggaaja &  perheluontoilija