Graviditetsdiabetes – vad borde jag veta?
Graviditetsdiabetes betyder att den gravida kvinnans blodsockervärde (glukosvärde) blir högre än normalt. Hos cirka var tionde gravida kvinna ökar blodsockerhalten så mycket att hon får diagnosen graviditetsdiabetes och vanligen sker detta redan under den första graviditeten. Graviditetsdiabetes går vanligen över efter förlossningen men ökar kvinnans risk för diabetes senare i livet. Det finns dock mycket vi kan göra för att förebygga och behandla graviditetsdiabetes.
Hur utreds graviditetsdiabetes?
Graviditetsdiabetes konstateras med ett socker(=glukos)belastningstest som vanligen genomförs under graviditetsvecka 24–28. Testet genomförs i första hand via mödrarådgivningen på ett laboratorium och före testet får du inte äta något i 10–12 h. Testet går till så att efter ett blodprov dricker du 300 ml glukosvatten och sedan tas nya blodprover efter 1 och 2 timmar. Testet tar alltså en del tid, men på detta sätt får vi reda på hur din kropp kan hantera sockerhaltiga ämnen.
Diagnosen graviditetsdiabetes ställs om ett eller flera av sockertestvärdena är avvikande.
Gränsvärdena är följande:
- fastevärde ≥ 5,3 mmol/l
- 1 timmes värde ≥ 10,0 mmol/l
- 2 timmars värde ≥ 8,6 mmol/l
Har jag förhöjd risk för graviditetsdiabetes?
- Är din vikt normal? Övervikt ökar risken för graviditetsdiabetes.
- Har du diabetes i släkten? Ärftlig belastning ökar risken för graviditetsdiabetes.
- Är du över 40 år? Risken för graviditetsdiabetes ökar med åldern.
- Har du tidigare fött ett barn som vägde över 4,5 kg? Hög förlossningsvikt kan ha varit ett tecken på störd sockeromsättning.
- Har du tidigare haft graviditetsdiabetes? Graviditetsdiabetes återkommer lätt också under senare graviditeter.
Alla riskfaktorer går inte att påverka. Men ju fler riskfaktorer du har, desto viktigare är det att du söker stöd och hjälp för behandling av graviditetsdiabetes.
Vad innebär uppföljning av graviditetsdiabetes hemma?
Om du har fått diagnosen graviditetsdiabetes får du på rådgivningen hjälpmedel för att uppfölja ditt blodsocker hemma och vägledning i hur det görs. På så sätt kan du regelbundet uppfölja dina blodsockervärden hemma i lugn och ro. Vid uppföljning hemma är målet att blodsockervärdena är under 5,5 mmol/l på morgonen före frukost och under 7,8 mmol/l en timme efter en måltid.
Hur kan jag behandla eller förebygga graviditetsdiabetes?
Hörnstenarna för förebyggande och behandling av graviditetsdiabetes är välbekanta: kost, motion och rökfrihet. Men hur dessa passar in i vars och ens liv är redan mycket mera individuellt. Redan små saker som upprepas gör ofta stor nytta.
Vid behandling av graviditetsdiabetes fästs mest uppmärksamhet på kosten; den viktigaste behandlingen är alltså att hitta ett sätt att äta som passar dig.
Om kost
Det viktigaste med kosten
- Ät regelbundet cirka 5 gånger om dagen med 2–3 timmars mellanrum.
- Ät grönsaker, bär och frukter så ofta som möjligt och vid varje måltid.
- Ät rätt slags kolhydrater med hög fiberhalt fördelat jämnt på olika måltider. Välj mörkt bröd, fullkornspasta, gröt, grönsaker.
- Se till att få i dig tillräckligt med mjuka fetter (bl.a. fisk, vegetabiliska oljor, 60–70 % vegetabiliska margariner).
- Proteiner får du från fisk, kyckling, kött med låg fetthalt, baljväxter och mjölkprodukter.
- Kom ihåg D-vitamin och folsyra!
För mig hjälpte en regelbunden måltidsrytm och rätt slags kolhydrater bäst mot höga blodsockervärden. Också en jämn spridning av kolhydratintaget hjälpte.
Är du nöjd med dina måltider? Det kan bli lättare att strukturera dina måltider om du fyller i Smarta familjen-kortet. Kortet kan hjälpa dig märka vad som redan fungerar i din vardag och detta lönar det sig att hålla fast vid. Kortet kan också hjälpa dig identifiera hur du kan ändra dina matvanor.
Läs mera: Kost under graviditeten
Om motion
Nyttan av motion för graviditetsdiabetes
- Sänker blodsockret
- Hjälper dig klara av den fysiska belastningen som graviditeten medför
- Gör återhämtningen från förlossningen snabbare
- Förebygger alltför stor viktökning
Kom ihåg vardagsmotion – promenera när du ska uträtta ärenden, ta trapporna, gör trädgårdsarbete m.m.
Vad skulle få dig att motionera? Fyll i Smarta familjen-kortet som kan hjälpa dig fundera på vad du är nöjd med och om du kunde öka på det. Finns det något du inte är nöjd med som du skulle vilja förändra? Be rådgivningen, din partner eller dina närstående om hjälp.
Om motion orsakar sammandragningar, diskutera det alltid på rådgivningen och fundera tillsammans på lämpliga motionsformer. Bli inte nedslagen om du måste minska mängden motion eller till och med tillfälligt sluta motionera av hälsoskäl. Fokusera i stället på kosten. Efter graviditeten kan du åter dra nytta av motion.
Läs mera: Motion under graviditeten (på finska)
Hjälp med att sluta röka hittar du här
När behövs läkemedelsbehandling?
I vissa situationer måste graviditetsdiabetes behandlas med läkemedel, oftast insulin. Beslut om läkemedel fattas vanligen tillsammans med en läkare. Läkemedelsbehandling inleds normalt om kostbehandling inte sänker blodsockervärdena tillräckligt. (Fastevärde upprepade gånger över 5,5 mmol/l eller över 7,8 mmol/l en timme efter en måltid).
Minneslista efter förlossningen
Graviditetsdiabetes går vanligen över efter förlossningen men ökar risken för diabetes senare i livet.
- Kom ihåg att reservera en tid för ett sockerbelastningstest: 1–3 månader efter förlossningen om du har använt insulin (om det är möjligt skulle det vara bra att ha tillgång till resultaten redan under efterkontrollen) eller ett år efter förlossningen om du inte använt insulin.
- Låt mäta fasteblodsocker, kolesterol och blodtryck en gång om året.
Rådgivningen och mödrapolikliniken stödjer dig och ditt barn under hela graviditeten och efter den. Kom ihåg att berätta om din graviditetsdiabetes också senare när du använder andra hälsotjänster: barnrådgivningen, företagshälsovården, din behandlade läkare. Då kan dina diabeteskontroller ordnas på bästa sätt.
Graviditetsdiabetes kan behandlas med goda resultat. Stöd och hjälp för behandlingen finns. Var inte rädd för att be om råd och hjälp. Det lönar sig alltid att satsa på ditt och ditt barns välbefinnande.
Mer information om graviditetsdiabetes finns i patientversionen av God medicinsk praxis-rekommendationen samt på Diabetesförbundets webbsidor.
I tjänsten Perheaikaa kan du lyssna på en föreläsning om graviditetsdiabetes (på finska).
Källor som använts för artikeln:
Hyvän hoidon avaimet raskausdiabeteksen jälkeen. Diabetesförbundet i Finland. 2014.
Raskausdiabetes – pidä huolta itsestäsi ja vauvastasi. Diabetesförbundet i Finland. 2011.
God medicinsk praxis-rekommendation. 2013.