Hyppää sisältöön
Etusivu / Syöminen / Raskausajan diabetes

Raskausajan diabetes

Raskausdiabeteksella tarkoitetaan raskauden aikana ensimmäistä kertaa ilmenevää sokeriaineenvaihdunnan häiriötä, joka yleensä häviää synnytyksen jälkeen. Noin joka viidennellä odottavalla äidillä todetaan raskausdiabetes. Se yleensä korjaantuu synnytyksen jälkeen, mutta altistaa myöhemmin puhkeavalle tyypin 2 diabetekselle. Raskausdiabetesta ja tyypin 2 diabetesta pystyy kuitenkin ehkäisemään ja hoitamaan.

Marjaana Kauranen, Terveyden edistämisen asiantuntija
Julkaistu 28.12.2022
Päivitetty 5.6.2023

Miten raskausdiabetes todetaan?

Raskausdiabetes todetaan kahden tunnin sokerirasituskokeella. Se tehdään lähes kaikille raskaana olijoille tavallisesti 24. – 28. raskausviikolla. Tietyille riskiryhmille koe tehdään jo raskausviikolla 12. Glukoosirasituskoe tehdään äitiysneuvolan kautta laboratoriossa ja sitä ennen tulee olla 10 – 12 h syömättä. Kokeessa otetaan aluksi verikoe, jonka jälkeen juodaan 300 ml glukoosivettä. Tämän jälkeen otetaan uudet verikokeet vielä yhden ja kahden tunnin kuluttua. Glukoosirasituskokeessa menee siis kaksi tuntia aikaa, ja paasto jatkuu koko rasituksen ajan.

 

Raskausdiabetes todetaan, mikäli yksikin sokerirasituskokeen arvoista on poikkeava. Raja-arvot ovat:

  • paastoarvo ≥ 5,3 mmol/l
  • 1 tunnin arvo ≥ 10,0 mmol/l
  • 2 tunnin arvo ≥ 8,6 mmol/l

Mitä tarkoittaa raskausdiabeteksen kotiseuranta?

Jos yksikin glukoosirasituksen arvoista on poikkeava, tehdään verensokerin kotiseuranta. Ennen tätä neuvolassa käydään läpi raskausdiabeteksen ruokavaliohoidon perusteet ja ohjataan kotiseurannan tekeminen. Neuvolasta tähän saa myös välineet maksutta.  Kotiseurannalla selvitetään ruokavaliohoidon riittävyyttä. Kotiseurannassa tavoitteena on, että veren glukoosiarvot olisivat aamulla ennen aamiaista alle 5,5 mmol/l ja tunnin kuluttua ateriasta alle 7,8 mmol/l.

 

Miten voin hoitaa tai ehkäistä raskausdiabetesta?

Sekä raskausdiabeteksen ehkäisyssä että hoidossa on keskeistä elintapoihin liittyvät asiat: ruokavalio, liikunta, rentoutuminen, painonhallinta ja tupakoimattomuus.

Raskausdiabeteksen hoidon tavoitteena on turvata äidin ja lapsen terveys ja hyvinvointi. Hoidossa huomio kohdistetaan ruokavalioon eli tärkeintä on löytää itselle oikea tapa syödä.

 

Keskeistä ruokavaliossa

  • säännöllisyys; n 5 kertaa päivässä, 2 – 3 tunnin välein
  • kasvikset, marjat ja hedelmät mahdollisimman usein, oma kourallinen joka aterialle
  • runsaskuituiset hiilihydraatit jaettuna tasaisesti aterioille. Suosi tummaa leipää, täysjyväpastaa, puuroja, kasviksia.
  • huolehdi riittävästä pehmeän rasvan saannista (mm. kala, kasviöljyt, 60 – 70 % kasvimargariinit)
  • proteiineja saat kalasta, kanasta, vähärasvaisesta lihasta, palkokasveista ja rasvattomista maitotuotteista
  • muista foolihappo (raskausviikolle 12) ja D-vitamiini koko raskauden ja imetyksen ajan!

Omien ruokailutapojen jäsentämistä voi helpottaa täyttämällä Neuvokas perhe -kortin. Sen avulla huomaa asiat, jotka ovat jo kunnossa arjessa ja niistä kannattaa pitää kiinni. Kortin avulla voit löytää myös asiat, joiden avulla voit muuttaa ruokailutottumuksia. Sydänmerkin avulla hyviä valintoja voi tehdä jo kaupassa ostospäätöstä tehdessä.

Lue lisää raskausajan ravitsemuksesta

 

Liikunnan hyödyt raskausdiabeteksessa

  • liikunta laskee verensokeria
  • auttaa selviytymään raskauden tuomista fyysisistä rasituksista
  • nopeuttaa synnytyksestä toipumista
  • ehkäisee liiallista painonnousua
  • Muista hyödyntää arkiliikunnan paikat – asiointikävely, portaat, pihatyöt yms.

Täyttämällä Neuvokas perhe –kortin voit pysähtyä tarkastelemaan lempeästi muun muassa omia liikuntatottumuksiasi tässä hetkessä. Mihin olet tyytyväinen? Mikä ilahduttaa? Mitä haluaisit lisätä?  Pyydä apua myös neuvolasta, puolisolta, lähipiiriltä.

Mikäli liikunta aiheuttaa supistelua, juttele asiasta aina neuvolassa ja miettikää yhdessä sopivia liikuntalajeja. Jos  joudut  vähentämään liikuntaa terveydellisistä syistä tai jopa hetkeksi luopumaan, älä lannistu. Raskauden jälkeen saat taas mahdollisuuden liikunnan aloittamiseen.

Tupakoinnin lopettamiseen löydät apua täältä

Tutustu raskaus- ja imetysajan liikkuminen

 

Milloin lääkehoito?

Raskausdiabeteksen ensisijainen hoitomuoto on aina ruokavalio. Toisilla raskauden aikainen insuliinin heikentynyt vaikutus (insuliiniresistenssi) kudoksissa on niin voimakas, että pelkkä ruokavalio ei riitä, vaan tarvitaan lisäksi lääkehoitoa. Lääkehoito voidaan toteuttaa tablettihoitona tai insuliinihoitona, myös näiden yhdistelmänä. Aloitettu lääkehoito jatkuu raskauden loppuun asti. Ruokavaliohoito tukee myös lääkehoitoista raskausdiabetesta.

Lisätietoa raskausdiabeteksesta löytyy Käypä hoito –suosituksen potilasversiosta sekä Diabetesliiton sivuilta.

 

Tutustu muihin vauvaa odottaville suunnattuihin artikkeleihimme:

Vauvaa odottavan ikäkausisivu Ravitsemus raskausaikana Hyvinvointi raskausaikana Liikkumien raskausaikana

Lue seuraavaksi

Tehtävät
Hyvinvointikurssi
Digikortti
Some