Hyppää sisältöön
Etusivu / Syöminen / Sydänmerkki – lasten ja perheiden ruokavalintojen apuna

Sydänmerkki – lasten ja perheiden ruokavalintojen apuna

Sydänmerkki helpottaa ruokavalintoja lapsiperheen arjessa.

Kati Kuisma, Kehityspäällikkö ja ravitsemuksen asiantuntija
Julkaistu 18.12.2019
Päivitetty 21.2.2024

Elintarvikepakkausten Sydänmerkki osoittaa yhdellä vilkaisulla, että kyseessä on terveyden kannalta parempi vaihtoehto: vähäsuolaisempi leipä, vähäsokerisempi muro, kuituisempi pasta. Se on kehitetty helpottamaan ja nopeuttamaan arkea. Sinun ei tarvitse lukea tuoteselosteita ja ravintosisältöjä. Riittää kun valitset kaupassa tuotteita, joissa on Sydänmerkki. Sydänmerkkiä hyödyntämällä voit helposti parantaa omaa ruokavaliotasi terveellisempään suuntaan – mausta tinkimättä.

Mitkä tuotteet saavat Sydänmerkin?

Sydänmerkin saavat vain sellaiset elintarvikkeet, joissa rasva on hyvälaatuista ja suolan määrää on vähennetty. Joissakin tuoteryhmissä Sydänmerkin saamiseksi vaaditaan myös enemmän kuitua ja vähemmän sokeria. Näillä pienillä muutoksilla pyritään vähentämään muun muassa kovan, tyydyttyneen rasvan ja liiallisen suolan aiheuttamia harmeja.

Elintarvikevalmistajat hakevat merkin käyttöoikeutta puolueettomalta asiantuntijaryhmältä. Käyttöoikeudet saadakseen tuotteen on täytettävä kaikki asetetut kriteerit, jotka perustuvat tutkittuun ja ajankohtaiseen ravitsemustietoon.

Tästä merkistä tunnistat Sydänmerkin saaneen elintarvikkeen.

Sydänmerkki tuotelogo

Mitä kaikkia tuoteryhmiä on olemassa?

Sydänmerkki-järjestelmässä on 10 eri elintarvikeryhmää, ja näissä tuoteryhmiä yhteensä lähes 60. Pääryhmät ovat maito ja maitovalmisteet, rasvat, kala, liha ja lihavalmisteet, viljatuotteet, valmisruoat, mausteet ja maustekastikkeet sekä kasvikset, hedelmät ja marjat.

Tutustu Sydänmerkki-tuotteisiin

 

Sydänmerkki-ruokaohjeet arjen apuna

Sydänmerkin ruokaohjeita löytyy jo yli 600, niin helppoa ja nopeaa arkiruokaa kuin juhlavampia kokkailujakin varten. Leivontaakaan ei ole unohdettu. Näin voit hyödyntää tuotteita ruoanlaitossa ja osana jokapäiväistä ruokavaliotasi.

Katso Sydänmerkki-ohjeista koottu perheen ruokaviikko Kokeile ja ihastu Sydänmerkin ruokaohjeisiin!

Lue seuraavaksi

Tehtävät
Hyvinvointikurssi
Digikortti
Some