Meidän perheen ruokaviikko
Mitä tänään syödään? Yksi lapsiperheen jokapäiväisistä kysymyksistä. Lapsilla on omat suosikkinsa ja vanhemmilla omansa. Välillä on kiva kokeilla ihan uuttakin – nappaa tästä Meidän perheen ruokaviikko -taulukko sekä reseptit arkea ja viikonloppua helpottamaan!
Ilon kautta ruokarohkeaksi!
Taulukot arjen ruokasirkuksen avuksi
Moni perhe on kokenut hyväksi arjen helpotukseksi suunnitella viikon ruoat etukäteen. Ennen kauppaan menoa kannattaakin vaikka porukalla jutella, mitä kenenkin lempiruokia seuraavalla viikolla syödään ja mitä uutta kokeillaan. Meidän perheen ruokaviikko -reseptitaulukosta saatte vinkkejä uusiin ruokakokeiluihin. Tyhjä taulukko taas on näppärä tulostaa, täyttää yhdessä ja kiinnittää sitten vaikka jääkaapin oveen.
PS. Muistetaanhan myös Sydänmerkillä varustetut valmisruuat arkisirkuksen luvallisina helpottajina!
Tutustu myös Meidän perheen lukujärjestykseen
Klik!Aamupalat
Aamu- ja iltapalat ovat osa niin lapsen kuin aikuisenkin säännöllistä ateriarytmiä. Aamupalan sanotaan olevan päivän tärkein ateria: se auttaa kehoa heräämään ja takaa virkeyden aamupäiväksi.
Ei ihme, että aamupala on monen perheen suosikkiateria: smoothieilla, puuroilla, lämpimillä leivillä, vohveleilla ja mehuilla saa aikaan ihanan kattauksen, jolla päivä lähtee hyvin käyntiin!
Tärkeintä on, että aamupalapöydästä löytyy paitsi terveellisiä ja helppoja, myös monipuolisia ja maukkaita ruoka-aineita.
Lounaat ja päivälliset
Lounaat ja päivälliset tuottavat usein lapsiperheissä pään vaivaa: miten saada vaihtelevuutta tuttuihin ja turvallisiin arkiruokiin?
Kokeilumielisyys on avain uusiin makuelämyksiin – parhaan tuloksen saa yhdistelemällä lasten suosikkiruokia uusiin makututtavuuksiin. Kalapihvit antavat vaihtelevuutta kalansyöntiin ja broileriwrapit sopivat myös täyttävämmäksi välipalaksi ennen harrastuksia.
Sydänmerkin sivuilta löytyy lukuisia lapsiystävällisiä lounas-ja päivällisideoita, kuten broileri-pastasalaatti, kalamurekepihvit, kultainen jauheliha-pastakeitto, juures-linssipihvit, uunilohi, broileriwrapit ja juustoiset kalapuikot bataattiranskalaisten kera.
Välipalat
Välipala on nälkäkiukun hallitsemisen tehokeino – lapsille ja aikuisille. Yleensä välipala on tarpeen lounaan ja iltaruuan välissä. Aamupäivän välipala voi olla tarpeen, jos lapsi on pieniruokainen eli syö kerralla pieniä annoksia tai/ja herää hyvin aikaisin.
Helpoiksi ja terveellisiksi välipaloiksi sopivat esimerkiksi smoothiet, välipalapatukat ja täytetyt leivät, kuten lämpimät kanaleivät ja toastit.
Pirtelöt ja smoothiet ovat näppäriä välipaloja koululaisille: joko valmiiksi jääkaappiin tai itse jo hienosti surauttaen! Myös kaupan valmiiden välipalapatukoiden sijaan kannattaa välillä välipalapatukoita pyöräyttää itsekin – onnistuu myös perheen pienimmiltä!
Iltapalat
Täyttävä, mutta kevyt iltapala on vähintään yhtä tärkeä osa päivää kuin aamupalakin. Se päättää päivän ja tarjoaa hetken rauhaa istahtaa yhdessä alas ja vaihtaa päivän kuulumiset.
Iltapalaksi sopivat erityisesti pienet lämpimät ateriat ja erilaiset täytetyt leivät. Jos pieni makean himo yllättää illalla, voi sen taltuttamiseksi kokeilla vaikkapa banaanileipää, marjalettuja tai köyhiä ritareita. Nam!
Jälkiruoat ja makeat herkut
Pienet herkkuhetket piristävät ihanasti arjen keskellä!
Herkut ja herkuttelu ovat osa elämää ja mahtuvat osaksi monipuolista ruokavaliota. Kun ateriarytmi on kohdallaan auttaa se osaltaan hallitsemaan mielitekoja, joita tulee erityisesti nälkäisenä.
Lapselle joustavan ruokasuhteen kehittymistä auttaa, kun ruokia ei jaeta jyrkästi terveellisiin tai epäterveellisiin ja herkut ovat luontaisesti pieni osa ruokavaliota. Jälkiruokien valmistaminen on lisäksi hauskaa tekemistä!
Viikonloput
Arkisin on usein ruokien suhteen tiukempi aikataulu, mutta onneksi viikonloppuisin pääsee nauttimaan yhteisistä ruokahetkistä – kenties jopa koko perheen yhteisellä kokkaustuokiolla. Ruuan valmistaminen on ihanaa viikonlopputekemistä myös perheen pienimmille – leipomisesta puhumattakaan!
Alla muutamia Sydänmerkin lapsiystävällisiä reseptejä, jotka kannattaa ehdottomasti laittaa kokeiluun.