Hyppää sisältöön
Etusivu / Syöminen / Raskautta suunnittelevan muistilista

Raskautta suunnittelevan muistilista

Haaveena raskaus? Raskauden suunnitteluvaiheessa kannattaa ottaa muutama asia huomioon. Neuvolakäynti ajoittuu yleensä vasta raskausviikolle 7-9, joten tässä vinkit ja muistettavat asiat käyttöönne jo ennen sitä.

Marjaana Kauranen, Terveyden edistämisen asiantuntija
Julkaistu 23.1.2023
Päivitetty 13.3.2023
  1. Aloita foolihapon käyttö kaksi kuukautta ennen ehkäisyn poisjättöä. Foolihappoa tarvitaan sikiön hermostoputken sulkeutumiseen, joka tapahtuu jo ensimmäisten raskausviikkojen aikana. Suositusten mukaan foolihappoa (400 mikrog) tulisi käyttää raskauden suunnitteluvaiheesta aina raskausviikkoon 12 asti.
  2. Lopeta tupakointi tai nuuskan käyttö. Lopettaminen ilman apua ei ole helppoa. Lue vinkit lopettamiseen artikkelistamme. Pyydä apua tarvittaessa terveydenhuollosta.
  3. Lopeta alkoholin ja muiden päihteiden käyttö. Raskauden ajalle ei ole turvallista alkoholin käytön rajaa. Pyydä apua tarvittaessa esimerkiksi neuvolasta.
  4. Kahvin juontia on paras rajoittaa muutamaan kuppiin päivässä ja energiajuomat jättää pois kokonaan.
  5. Perussairaudet tasapainoon. Kroonisten sairauksien hyvä hoito on tärkeää hyvinvointisi ja turvallisen raskausajan kannalta. Älä jätä omatoimisesti lääkkeitä ottamasta. Keskustele lääkärisi kanssa ja varmista käyttämiesi lääkkeiden sopivuudesta raskauden aikana.
  6. Nuku riittävästi. Uni tukee terveyttä ja hyvinvointia sekä auttaa suojaamaan hedelmällisyyttä.
  7. Stressin vähentyminenkin voi tukea lisääntymisterveyttä. Vanhemmaksi tulo on kuitenkin suuri elämänmuutos, johon lähes kaikilla liittyy stressiä. Stressinhallinta onkin taito, jota on hyvä harjoitella läpi elämän. Kokeile kuormituksen vähentämiseen Mindfulness-harjoituksiamme.
  8. Kuuluuko liikkuminen elämääsi? Jatka liikkumista tai aloita uusi liikuntaharrastus. Vähäinenkin säännöllinen liikunta tekee hyvää sinulle ja on edullista hedelmällisyydelle.
  9. Kiinnitä huomio painohallintaan ja ruokavalioon jo raskauden suunnitteluvaiheessa jos mahdollista. Ylipaino voi vaikeuttaa raskaaksi tuloa ja lisää riskiä raskauskomplikaatioihin. Katso painonhallintasivustomme vinkit ja pyydä tarvittaessa apua terveydenhuollosta.
  10. Rokotukset. Jos mahdollista, huolehdi tarvittavia rokotuksia jo ennen raskautta kuntoon. Toki raskauden aikana lähes kaikkia rokotteita voi riskinarvion perusteella laittaa. Influenssarokotuksen raskaana olija saa maksutta neuvolasta.

Jäikö nämä ohjeistukset huomioimatta tai muuten noudattamatta raskauden suunnitteluvaiheessa?
Ei hätää. Monia muutoksia voit tehdä raskauden aikanakin ja hyötyä niistä on sinulle myös synnytyksen jälkeenkin.

 

 

 

 

 

Lue seuraavaksi

Tehtävät
Hyvinvointikurssi
Digikortti
Some