Flytta dig till innehållet
Hem / Mindfulnessövning för barn och vuxna

Mindfulnessövning för barn och vuxna

Mindfulness är mental gymnastik med syfte att öva sig i att vara närvarande i stunden med en känsla av lugn och acceptans. Att öva sig i medveten närvaro tillsammans med sitt barn har en lugnande inverkan på både föräldern och barnet.

Mindfulnessövningar hjälper oss att bli medvetna om vår kropp som en helhet: vår andning, våra förnimmelser, tankar och känslor. Övningarna är enkla och syftar till att lägga fokus på ett utvalt mål, exempelvis andningen. Vårt sinne är ofta rastlöst och otåligt, men genom övning kan det lära sig att småningom bli lugnare.

I takt med att barnets mindfulnessfärdigheter utvecklas kan hen lära sig känna igen sina kroppsliga förnimmelser i olika situationer. Om barnet till exempel känner nervositet eller rädsla kan hen genom övning lära sig att identifiera och acceptera dessa känslor och fördröja de typiska reaktioner som känslorna brukar leda till (såsom att skrika, drabbas av panik eller gråta).

Nyttan av mindfulnessövningar för barn och vuxna

Vetenskapliga bevis på nyttan av mindfulnessövningar för barn har lagts fram i flera länder, däribland Finland. Mindfulness kan förbättra barnets:

  • koncentrationsförmåga
  • självreglering och förmåga att hantera stressande situationer
  • uppmärksamhet
  • sociala kompetens och kommunikationsförmåga
  • förmåga att varva ner och återhämta sig.

Mindfulnessövningar ökar barnets självkännedom och kan bidra till att skapa mer positiva känslor, såsom lycka och glädje. Barnet lär sig att lättare identifiera sina egna styrkor och hitta sätt att hantera också svåra situationer i livet.

Enkla övningar

Den enklaste övningen du kan göra med ditt barn är att fokusera på andningen. ”Nu andas vi tillsammans” kan vara ett viktigt och lugnande budskap till ett barn som befinner sig mitt i en känslostorm. Det kan också fungera på kvällarna om barnet har svårt att varva ner. Du kan hålla barnet i famnen medan ni andas tillsammans eller be barnet ligga ner med ett mjukisdjur som andningskompis som i övningen på ljudinspelningen. Om barnet är lite äldre kan ni också bara ligga intill varandra och andas tillsammans.

En annan enkel övning går ut på att kombinera andning med uppmuntrande fraser. Du kan lära barnet att känna igen tankar och förstå att alla tankar inte är sanna. Du kan fundera ut uppmuntrande tankar eller fraser som kan lugna sinnet när de kombineras med andning. ”Jag kan”, ”Jag klarar det” och ”Jag är stark nog” är några exempel på uppmuntrande fraser. Om något fortsätter att bekymra ett äldre barn kan ni andas tillsammans och upprepa frasen ”Jag släpper det här nu”.

Testa att lyssna på inspelningen tillsammans på kvällen.

Ni kan också göra en avslappningsövning som även passar små barn.

Lue seuraavaksi