Flytta dig till innehållet
Hem / Sömntips för hela familjen

Sömntips för hela familjen

Det är värt att försöka hitta goda rutiner som lugnar barnet inför natten, för de ger också dig som förälder möjlighet att få sova i lugn och ro. Här kommer några tips som du kan testa om barnet har svårt att varva ner.

Neuvokas perhe -tiimi
Publicerat 18.12.2019
Uppdaterad 24.2.2021

Massage med en boll

Massage kan får barn att slappna av och göra det lättare för dem att somna. Vissa barn tycker inte om att bli masserade med händerna men kan däremot uppleva att det känns bättre om man använder ett hjälpmedel. Olika typer av bollar passar särskilt bra för massage eftersom det är lätt att reglera trycket som utövas med dem, och det krävs inga särskilda kunskaper av den vuxna. Massage med en boll ska ge en allmän känsla av avslappning och också få musklerna att slappna av.

  • Låt en boll ligga under eller i närheten av barnets säng. Om du använder en tennisboll, som är rätt hård, räcker det med en liten, roterande rörelse. En uppblåsbar badboll är bra att massera med eftersom den är mera följsam när du trycker den mot kroppen. Också knottriga massagebollar och mjuka bollar fungerar bra.
  • Låt barnet ligga på mage på sängen. Börja med att massera tårna.
  • Massera uppåt längs hela kroppen genom att långsamt rulla bollen. Du kan stanna till vid vaderna, ryggen och skuldrorna och göra långsamma roterande rörelser för att få till stånd större massagetryck på dessa områden och få musklerna att slappna av.
  • Reglera trycket enligt vad som passar barnet. Hen kan tycka att det kittlar, men berätta då att meningen är att hjälpa musklerna att vila (ni kan kittla varandra vid någon annan tidpunkt under dagen).
  • Du ha på avslappnande musik i bakgrunden.

Tårna lägger sig till ro …

Gå igenom barnets kropp genom att stadigt men ändå varsamt trycka på en kroppsdel i taget med händerna, och säg samtidigt godnatt till varje kroppsdel. ”God natt, tårna. Dags att sova.” Samtidigt kan du öka kroppspositiviteten genom att säga något fint om barnets kropp. ”Jag tycker om de här benen, för de kan springa så snabbt. Nu är det dags för dem att sova.” Välj de ord som känns naturliga för dig medan du varsamt trycker på olika delar av kroppen. Samtidigt lär sig barnet kroppsdelar såväl som kroppsmedvetenhet.

Ett tyngdtäcke kan hjälpa

Tyngdtäcken säljs numera i många affärer. Täcket ska väljas utgående från barnets vikt. Tyngdtäcken hjälper kroppen att slappna av genom sin tyngd. De kan vara till hjälp särskilt för barn som visar tecken på motorisk rastlöshet. Innan du köper ett tyngdtäcke kan du testa att lägga en trasmatta eller motsvarande tunga textilier i påslakanet.

En värmekudde som sällskap

En uppvärmd kudde fylld med sädeskorn är en skön sovkompis. Den kan också användas som en värmande tyngd på fötterna eller ryggen. Dessutom kan den effektivt lindra växtvärk i benen.

Bekanta och återkommande ord

Många av oss föräldrar kommer ihåg en kvällsbön eller någon sång från vår barndom, och på samma sätt är det en bra idé att fundera vilka ord du själv kunde upprepa för ditt barn varje dag. Ord som ”Min älskade sötnöt” eller ”Jag är så glad att jag har dig” är trevliga att höra vid läggdags. Fundera över vilka ord som passar er familj.

Den här inspelningen med en avslappningsövning för barn kan fungera som en trygg kvällsrutin. Detsamma gäller följande avslappningsövningar med Nalle.

Känsliga barn vaknar vid minsta lilla ljud

Vissa barn sover dåligt av naturen, oavsett vad föräldrarna gör. Barn som är känsliga har ofta också sömnproblem och kan väckas av minsta lilla ljud, ljus eller en mardröm. Med sådana barn är det viktigt att vara noga med sömnhygienen (använd mörkläggningsgardiner, dämpa ljuden så mycket som möjligt, skapa trygga rutiner). Under semesterresor kan du testa att ge barnet hörselskydd och täcka för fönstren, t.ex. med sopsäckar. Att som förälder behålla tålamodet, acceptera situationen och se till att själv få vila är viktigt.

Mindfulnessövningar som lugnar både vuxna och barn

Att lugna kroppen och sinnet med hjälp av en mindfulnessövning före läggdags gör oss alla gott.

KOLLA IN ÖVNINGARNA

Lue seuraavaksi