Hyppää sisältöön
Etusivu / Lepo / Uni / Vinkkejä perheen nukkumiseen

Vinkkejä perheen nukkumiseen

Hyviä rutiineja lapsen rauhoittumiseen kannattaa etsiä, koska ne turvaavat myös aikuisille unirauhaa. Tässä vinkkejä, joita kokeilla lapsen kanssa, jos rauhoittuminen haastaa.

Neuvokas perhe -tiimi
Julkaistu 18.12.2019
Päivitetty 6.8.2020

Pallohieronta

Lapsen hierominen on rentouttavaa ja edesauttaa nukahtamista. Osa lapsista ei kuitenkaan pidä hieromisesta käsillä, mutta välineen avulla hieronta voi olla mukavampaa. Erilaiset pallot sopivat hieromiseen erityisen hyvin, koska niiden avulla kosketuksen voimakkuutta voi säädellä ja aikuisen ei tarvitse osata mitään erityistä. Pallohieronnan tavoitteena on rentouden tunne ja lihasten rauhoittuminen.

  • Pidä lapsen sängyn alla tai lähettyvillä palloa. Tennispallo on melko kova ja sillä riittää pieni pyörivä liike. Puhallettava rantapallo on hyvä hieromiseen, koska se painuu kehoa vasten enemmän. Myös nystyräpallot ja pehmopallot toimivat hyvin.
  • Lapsi voi olla vatsallaan sängyllä ja hierominen kannattaa aloittaa varpaista.
  • Käy kehoa läpi pyöritellen palloa hitaasti ylöspäin. Voit tehdä hitaita ympyröitä pysähtyen esim pohkeisiin, selkään ja hartioihin, jolloin näihin kohtiin tulee lisää hierontatunnetta ja lihakset rentoutuvat.
  • Säätele voimakkuutta lapsen herkkyyden mukaan. Lasta saattaa kutittaa, mutta kerro että tämän on tarkoitus auttaa lihaksia lepäämään (kutitteluhetki voi olla erikseen päivällä).
  • Voit laittaa rauhallista musiikkia taustalle.

Varpaat käyvät nukkumaan..

Käy lapsen kehoa läpi koskettamalla painavilla vakailla käsillä kehon osa kerrallaan ja sano samalla kehon osalle hyvää yötä. ”Hyvää yötä varpaat, on aika käydä nukkumaan.” Lisäksi kehomyönteisyyttä voi vahvistaa sanomalla mukavia asioita lapsen kehosta. ”Minä tykkään näistä pohkeista, kun ne osaavat juosta niin kovaa. Nyt on pohkeiden aika käydä nukkumaan.” Valitse itselle sopivat sanat ja painele rauhoittavasti keho läpi. Lapsi oppii samalla kehonosia ja saa vahvistusta oman kehon hahmottamiselle.

Painopeitto voi auttaa

Painopeittoja myydään nykyään monissa liikkeissä ja sen ostamisessa pitää huomioida lapsen paino. Painopeitto lisää kehon rentoutumista painavuuden avulla. Varsinkin, jos lapsella on taipumusta olla motorisesti levoton, painopeitosta voi olla apua. Kotikonstina voi ensin kokeilla pussilakanan sisälle laitettua räsymattoa tai muuta vastaavaa painavaa tekstiiliä.

Lämpötyyny kaverina

Viljatäytteinen lämpötyyny, joka on lämmitetty, on myös  mukava unikaveri. Sitä tai niitä voi käyttää myös painoa tuottavina lämpiminä elementteinä selän tai jalkojen päällä. Lämpötyyny auttaa tehokkaasti myös kasvukipuihin jaloissa.

Tutut ja toistuvat sanat

Samoin kuin me monet vanhemmat muistamme iltarukouksen tai jonkun laulun sanat, joita meille on toistettu lapsuudessa, on hyvä miettiä jokin tuttu sanapari tai vastaava, jota lapselle toistaa. Esimerkiksi ”Sinä olet minun ihana rakkauspakkaukseni” tai ”Olen sinusta onnellinen” ovat kivoja sanoja kuulla ennen nukahtamista. Miettikää teidän perheelle sopivat sanat.

Rentoutus lapselle -äänite voi toimia toistuvana turvallisena iltarutiinina. Samoin Nallen rauhoittumis-audiot.

Herkät lapset heräävät pieniinkin ääniin

Osa lapsista on huonompia nukkujia luonnostaan vaikka vanhemmat mitä tekisivät. Jos lapsi on herkkä, herkkyys ilmenee usein myös unen haasteina ja helposti heräämisenä pieniinkin ääniin, valoisuuteen tai pahoihin uniin. Unihygieniaan kannattaa kiinnittää huomiota näiden lasten kanssa (pimennysverhot, äänien vaimennus mahdollisuuksien mukaan, säännölliset rutiinit). Lomamatkoilla voi kokeilla ottaa kuulosuojaimia lapselle mukaan ja myös ikkunoiden pimentäminen (esim jätesäkillä teipaten). Kärsivällisyys, tilanteen hyväksyminen ja omasta levosta huolehtiminen vanhempana on tärkeää.

Meidän perheen nukkumisratkaisut

Lukaise ajatuksia perheen erilaisista nukkumisratkaisuista. Tee rohkeasti juuri teidän perheen näköisiä ratkaisuja!

Lue lisää!

 

Aikuisten nukkuminen

Tutustu myös näihin aikuisten hyviin unirutiineihin:

Mindfulness-harjoituksia aikuisten ja lasten rauhoittumiseen

Kehon ja mielen rauhoittaminen mindfulness-harjoituksen avulla tekeekin hyvää meille jokaiselle ennen nukkumaanmenoa.

Lue seuraavaksi

Tehtävät
Hyvinvointikurssi
Digikortti
Some