Hyppää sisältöön
Etusivu / Lepo / Rentoutuminen / Pallohieronta ja muut univinkit

Pallohieronta ja muut univinkit

Jokaisella lapsella on joskus univaikeuksia. Ja joillakin lapsilla nukahtaminen on aina vaikeampaa kuin toisilla. Nukkumaan meno on herkkä hetki, jossa tunteet nousevat helposti pintaan sekä lapsella että vanhemmalla. Tässä jutussa vinkkejä, joista voi olla apua.

Anne Kuusisto, Lapsiperhe-ja mielen hyvinvoinnin asiantuntija
Julkaistu 16.6.2020
Päivitetty 18.9.2023

Pallohieronta

Lapsen hierominen on rentouttavaa ja edesauttaa nukahtamista. Osa lapsista ei pidä hieromisesta käsillä, mutta välineen avulla hieronta voi tuntua mukavalta. Erilaiset pallot sopivat hieromiseen erityisen hyvin, koska niiden avulla kosketuksen voimakkuutta voi säädellä ja aikuisen ei tarvitse osata mitään erityistä. Pallohieronnan tavoitteena on rentouden tunne ja lihasten rauhoittuminen.

  • Pidä lapsen sängyn alla tai lähettyvillä palloa. Tennispallo on melko kova ja sillä riittää pieni pyörivä liike. Puhallettava rantapallo on hyvä hieromiseen, koska se painuu kehoa vasten enemmän. Myös nystyräpallot ja pehmopallot toimivat hyvin.
  • Lapsi voi olla vatsallaan sängyllä ja hierominen kannattaa aloittaa varpaista.
  • Käy kehoa läpi pyöritellen palloa hitaasti ylöspäin. Voit tehdä hitaita ympyröitä esim pohkeissa, selässä ja hartioissa, jolloin näihin kohtiin tulee lisää hierontatunnetta ja lihakset rentoutuvat.
  • Säätele voimakkuutta lapsen herkkyyden mukaan. Lasta saattaa kutittaa, mutta kerro että tämän on tarkoitus auttaa lihaksia lepäämään (kutitteluhetki voi olla erikseen päivällä).
  • Voit laittaa rauhallista musiikkia taustalle.

 

Varpaat käyvät nukkumaan…

Käy lapsen kehoa läpi koskettamalla painavilla vakailla käsillä kehon osa kerrallaan ja sano samalla kehon osalle hyvää yötä. ”Hyvää yötä varpaat, on aika käydä nukkumaan.” Lisäksi kehomyönteisyyttä voi vahvistaa sanomalla mukavia asioita lapsen kehosta. ”Tykkään näistä pohkeista, kun ne osaavat juosta niin kovaa. Nyt on pohkeiden aika käydä nukkumaan.” Valitse itselle sopivat sanat ja painele rauhoittavasti keho läpi. Lapsi oppii samalla kehonosia ja saa vahvistusta oman kehon hahmottamiselle.

 

Painopeitto voi auttaa

Painopeittoja myydään nykyään monissa liikkeissä ja sen ostamisessa pitää huomioida lapsen paino. Painopeitto laskee kehon ylivireystilaa ja lisää rentoutumista kehon syväpaineen avulla. Varsinkin, jos lapsella on taipumusta olla motorisesti levoton, painopeitosta voi olla apua. Kotikonstina voi kokeilla myös pussilakanan sisälle laitettua räsymattoa tai muuta vastaavaa painavaa tekstiiliä.

 

Lämpötyyny kaverina

Viljatäytteinen, lämmitetty lämpötyyny, on mukava unikaveri. Sitä voi käyttää myös painoa tuottavana lämpimänä elementtinä selän tai jalkojen päällä. Lämpötyyny auttaa tehokkaasti myös kasvukipuihin jaloissa.

 

Tutut ja toistuvat sanat

Samoin kuin me monet vanhemmat muistamme iltarukouksen tai jonkun laulun sanat, joita meille on toistettu lapsuudessa, on hyvä miettiä jokin tuttu sanapari tai vastaava, jota lapselle toistaa. Esimerkiksi ”Sinä olet minun ihana rakkauspakkaus” tai ”Olen sinusta onnellinen” ovat kivoja sanoja kuulla ennen nukahtamista. Miettikää teidän perheelle sopivat sanat.

 

Lue seuraavaksi

Tehtävät
Hyvinvointikurssi
Digikortti
Some