Hyppää sisältöön
Etusivu / Lepo / Uni / Taaperon (1-2- vuotiaan) uni ja sen haasteet

Taaperon (1-2- vuotiaan) uni ja sen haasteet

Nukkumiseen liittyvät asiat mietityttävät usein taaperoperheitä. Miten teillä nukutaan? Lue lapsen nukkumisen haasteista ja keinoista niistä selviämiseen.

Marjaana Kauranen, Terveyden edistämisen asiantuntija
Julkaistu 19.5.2023
Päivitetty 22.5.2023

Taaperoikäiset lapset nukkuvat keskimäärin 10-13 tuntia vuorokaudessa, josta osan päiväunena. Yksivuotiaat nukkuvat usein vielä kahdet päiväunet, kaksivuotiaat pärjäävät yleensä yksillä päiväunilla. Unentarve on yksilöllistä, tämä koskee myös päiväunia. Jos taapero pysyy pirteänä nukkumaanmenoaikaansa asti, on hän nukkunut päivällä tarpeeksi.

Hyvä uni rakennetaan päivällä

Säännöllisestä iltarutiinista kannattaa pitää kiinni, sillä se tukee lasta itsekseen nukahtamisen taidon opettelussa. Tutut ja turvalliset iltarutiinit auttavat taaperoa rauhoittumaan ja valmistautumaan nukkumiseen.
Uni suosii rytmisyyttä. Hyvän unen vuoksi säännöllisistä, tutuista ja turvallisista rutiineista kannattaakin huolehtia jo päivän aikana. Toisille lapsille (ja aikuisille) tällä on isompi merkitys kuin toisille.


Nukahtamisen haasteita

Itsekseen nukahtamisen taito vähentää yöheräilyä ja vapauttaa vanhemmat illan nukuttamisrumbasta muihin askareisiin tai itse lepäämään. Yksin nukahtamisen vaikeus onkin yleisin ja eniten vanhempien voimia viemä haaste pienen lapsen nukkumisessa.
Osa lapsista nukahtaa helposti jo pienestä pitäen itsekseen, toiset tarvitsevat siihen enemmän vanhempien tukea.
Taidon harjoittelussa kannattaa edetä pienin askelin ja lasta on hyvä kehua onnistumisista. Isomman lapsen kanssa harjoitteluun voi ottaa esimerkiksi supersankarin harjoittelupolun.
Lasta kannattaa alkaa vähitellen totuttaa yksinoloon hereilläkin. Pikkuhiljaa oleillaan poissa näköpiiristä ja varovasti pidennetään aikaa. Elämään kuuluvat muutokset kuten hampaiden tulo, allergiaoireet tai infektiosairaudet saattavat vaatia veronsa ja lapsi tarvitsee poikkeavassa tilanteessa enemmän apua nukkumisessa. Kun infektio on parantunut, voidaan taas siirtyä itsekseen nukahtamiseen.

Tassuttelu

Tassuttelussa pyritään lempeästi opettamaan lasta nukahtamaan itsekseen. Lapsi laitetaan illalla omaan vuoteeseen, rauhoitellaan hetken silittämällä ja poistutaan viereltä ennen kuin lapsi nukahtaa. Jos lapsi itkee, niin palataan hänen luokseen ja ”tassutellaan” hetken ja puhutaan rauhoittavasti. Jos se ei auta, niin lapsi otetaan syliin ja rauhoitellaan. Lapsen rauhoituttua hänet lasketaan takaisin sänkyyn ja jatketaan silittämistä.  Silitys lopetetaan, pian käsikin irrotetaan ja yritetään uudelleen poistua huoneesta. Tätä jatketaan pienin askelin edeten. Muutaman viikon tassuttelu alkaa antaa tuloksia. Ei ole kuitenkaan syytä tuskastua, jos se kestää pidempään.

Vanhempien jaksaminen

Lapsen unihaasteet haastavat vanhempien jaksamista. Omaa unta kannattaa vaalia aina kun pystyy. Lapsen päiväunien aikana voi rentoutua vaikka ei uni tulisikaan. Myös kaikki ulkopuolinen apu kannattaa toivottaa tervetulleeksi, jos se mahdollistaa itselle pienen lepotauon. Kun lapsi oppii nukahtamaan itsekseen, niin myös vanhempien yöt rauhoittuvat.

 

Lue seuraavaksi

Tehtävät
Hyvinvointikurssi
Digikortti
Some