Hyppää sisältöön
Etusivu / Lepo / Uni / Tietoa vauvan unesta

Tietoa vauvan unesta

Vastasyntyneen lapsen uni on erilaista kuin isommilla lapsilla. Artikkelista löydät tietoa vauvan unesta, turvallisesta nukuttamisesta ja vinkit vauvan unirytmin tukemiseen.

Marjaana Kauranen, Terveyden edistämisen asiantuntija
Julkaistu 13.4.2023
Päivitetty 5.6.2023

Vauvan uni

Vastasyntyneen vauvan uni on fysiologisesti erilaista kuin aikuisen ja vuorokausi vailla rytmiä. Unentarve on keskimäärin 14-17 h vuorokaudessa ja uni jakaantuu tasaisesti vuorokauden ympäri. Se johtuu varhaislapsuuden unen erityisestä rakenteesta ja epäkypsästä vuorokausirytmistä. Vauva nukkuu paljon, mutta myös havahtuu unestaan herkästi hereille. Syöminen myös yöaikaan on normaalia ja tarpeellista kasvun ja kehityksen vuoksi. Imetys yöaikaan ylläpitää myös maitomäärää.
Uni muuttuu vauvan kasvaessa. Uni painottuu enemmän yöaikaan ja yhtäjaksoiset valveillaoloajat kasvavat.  Vauvakohtaiset erot unentarpeessa ja rytmien löytymisessä ovat kuitenkin suuria.

Vauvan turvallinen nukuttaminen

Vauvat rauhoittuvat usein parhaiten kohdunomaisissa olosuhteissa, vanhempiensa lähellä. Turvallisen nukuttamisen ohjeiden mukaan vauvan pitäisi nukkua selällään, omalla alustallaan ja vanhemman läheisyydessä. (turvallisen nukutamisen ohjeet). Moronheijaste aktivoituu helposti vauvaa selälleen asetettaessa ja vauva voi pelästyä tätä. Vauva kannattaakin laskea sänkyyn kyljen kautta ja kääntää selälleen hyvin tuettuna. Myös kapalointi (kahden viikon iästä lähtien) auttaa vauvaa rauhoittumaan ja estää moron-heijasteen laukeamisen.

Vanhempien jaksaminen

Vauvan hoidossa vuorottelu voi olla öisin tarpeen, jotta molemmat vanhemmat saisivat toisinaan nukkua kunnolliset, yhtenäiset yöunet. Muun aikuisen hoitaessa vauvaa, omaa untaan voi turvata käyttämällä korvatulppia ja nukkumalla toisessa huoneessa. Mahdollisuuksien mukaan myös päiväunet kannattaa ottaa vauvan nukkuessa. Kannattaa myös hyväksyä se, että tässä elämänvaiheessa esimerkiksi kodin siisteys on toisarvoista ja käyttää vaikkapa valmisruokia arkea helpottamaan. Monessa kunnassa on myös mahdollista saada apua perhetyöstä tai vaikkapa seurakunnan perhetyöstä. Vertaistukea saa monista perheiden kohtaamispaikoista, netin vertaisryhmistä yms.

Lue seuraavaksi

Tehtävät
Hyvinvointikurssi
Digikortti
Some