Hyppää sisältöön
Etusivu / Lepo / Rentoutuminen / Perhe ja rentoutuminen

Perhe ja rentoutuminen

Kiireetön aika ja pelkkä oleilu perheen kanssa eivät useinkaan järjesty itsestään, vaan niille kannattaa varata aikaa viikosta. Varsinkin, jos kalenterit täyttyvät helposti, on hyvä tietoisesti jättää esimerkiksi viikonloppuun tilaa joutilaisuudelle ja rentoutumiselle.

Anne Kuusisto, Lapsiperhe-ja mielen hyvinvoinnin asiantuntija
Julkaistu 18.12.2022
Päivitetty 30.1.2024

Mitä kiireisempää elämä on, sitä tärkeämpää on rentoutuminen. Kiireetön aika on palauttajana tärkeää, lähes unen veroista sekä lapsille että aikuisille. Rentoutumalla voidaan palauttaa kuluttavia jännitystiloja kehosta ja samalla lisätä unen laatua. Rentoutuneessa tilassa huomaamme usein myös eri tavalla asioita toisistamme ja lapsetkin kertovat asioistaan enemmän, kun tilanne on rento ja rauhallinen.

Tapoja rentoutua on monia

  • Jokin mieluisa harrastus tai tekeminen, joka tuottaa iloa ja vie ajatukset kokonaan tähän hetkeen.
  • Elokuvien katsominen yhdessä.
  • Lukeminen ja esim. lautapelit yhdessä.
  • Viettäminen aikaa ystävien kanssa, ilon ja jakamisen kokemukset.
  • Luonto ja siellä vietetyt hetket.
  • Liikunta monin tavoin – ilman suorittamista.
  • Rentoutusharjoitukset – äänitteet, purkavat tehokkaasti stressiä ja kuormitusta sekä lyhyt- että pitkäaikaisilla vaikutuksilla. Säännöllinen tekeminen opettaa kehoa rentoutumaan nopeammin ja kuormitus vähenee. Kokeilkaa äänitteitämme täältä.

Mieli ry. sivuilla löytyy monenlaisia harjoituksia rentoutumiseen.

Rentoutuminen perheen kanssa on hyötytyön jättämistä ja keskittymistä hyvänmielen työhön. Lautapelit, yhdessä lukeminen, nauraminen esimerkiksi komedioille ja leipominen yhdessä saattavat olla rentouttavia ja tuoda paljon hyvää mieltä yhdessä olemisesta, jonka avulla arjessa jaksetaan taas tiukempia hetkiä.

Rentoutumis- ja rauhoittumisharjoitteita

Lue seuraavaksi

Tehtävät
Hyvinvointikurssi
Digikortti
Some