Hyppää sisältöön
Etusivu / Lepo / Opetellaan rauhoittumistaitoja Pikku Kakkosen Nallen kanssa

Opetellaan rauhoittumistaitoja Pikku Kakkosen Nallen kanssa

Uusia jaksoja Rentoudu Nallen kanssa äänitesarjassamme, jonka olemme tuottaneet yhteistyössä Ylen Pikku Kakkosen kanssa.

Anne Kuusisto, Lapsiperhe-ja mielen hyvinvoinnin asiantuntija
Julkaistu 26.6.2020
Päivitetty 24.4.2024

Rauhoittumisen taito on yhä keskeisempi taito digitaalistuvassa maailmassamme. Se on terveystaito, joka suojaa ylivirittymiseltä ja liialliselta kuormittumiselta. Samalla, kun oppii rauhoittamaan itseään, voi oppia myös hillitsemään mielitekojaan ja impulssejaan, joita mieli arjessa tuottaa. Lapsen itsesäätely kehittyy vähitellen yhdessä aikuisen kanssa ja myös aikuisena tätä taitoa voi yhä vahvistaa.

Rentoudu Nallen kanssa audiosarjassa harjoitellaan mindfulness-harjoituksiin perustuvia rauhoittumisen taitoja. Oman hyvinvoinnin kannalta on hienoa, jos lapsesta asti on harjoitellut  rauhoittumiskeinoja ja tunnistaa omaa sisäistä puhettaan. Harjoitusten hyödystä on jo tutkimusnäyttöä myös suomalaisten lasten kohdalla. Lisäksi oman kehon kuunteleminen ja arvostaminen on tärkeä terveystaito, joka vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen, siihen miten lapsi ajattelee omasta kehostaan ja pitää siitä huolta.

14 jaksoa Yle Areenan podcasteissa Rentoudu Nallen kanssa

Tärkeitä rauhoittumiseen ja rentoutumiseen tähtääviä taitoja harjoitellaan Nallen kanssa. Jaksojen kesto n. 5min.

Jakso 1. Nalle ja hengityskaveri Hengitykseen keskittyminen on hyvä perustaito itsensä rauhoittamiseen kaiken ikäisenä ja kaikenlaisissa tilanteissa. Hengityskaveri eli oma nalle toimii lapsen avustajana hengitykseen keskittymisessä

Jakso 2. Nalle, mennään nukkumaan Nalle kokeilee Rusinasta rennoksi -harjoitusta, jonka avulla lapsi voi oppia hahmottamaan rentoutumisen tunnetta vastakohtien avulla (jännitys-rentoutus).

Jakso 3. Nalle ja katse pilviin Mielikuvaharjoitusten avulla on helppo käsitellä vaihtelevia ajatuksia ja tunteita. Harjoitusten säännöllinen tekeminen harjoituttaa lasta huomaamaan omia ajatuksiaan ja tunteitaan, ja vähitellen myös säätelemään niitä.

Jakso 4. Kun Nallea kiukuttaa Mitä tehdä, kun kiukuttaa? Miten ajatuksilla voi vaikuttaa tunteiden voimakkuuteen? Nalle harjoittelee tunteiden tunnistamista tunnemyrskyssä.

Jakso 5. Kun nalle ei malttaisi odottaa Innostuminen on supertaito! Sen ei kuitenkaan tarvitse hallita kaikkea tekemistä, sillä myös odottamisen taitoa voi harjoitella yhdessä aikuisen kanssa

Jakso 6. Nalle, missä sinä olet hyvä? Omien vahvuuksien tunnistaminen on tärkeä taito. Sanoittamalla lapsen osaamista ja asioita, joissa hän on luontaisesti hyvä, vahvistetaan lapsen kykyä selvitä myös hankalista tilanteista.

Jakso 7. Nallella on tylsää Jokaisessa kodissa kuullaan joskus sanat ”ei ole mitään tekemistä”. Leikkien ja mielikuvituksen vuoksi on kuitenkin erittäin hyvä, että välillä on tylsää.

Jakso 8. Olipa kiva päivä, Nalle Kiva iltarutiini on kysyä lapselta; mikä on saanut sinut tänään hymyilemään tai tehnyt sinut iloiseksi? Tietoinen keskittyminen hyviin asioihin lisää myönteisiä tunteita.

UUDET JAKSOT 2024:

Jakso 9. Nalle ei halua päiväunille 

Nallella on leikit kesken ja hän ei halua päivälevolle. Nalle miettii, miksi lepääminen on tärkeää ja kokeilee unitähtiharjoitusta.

Jakso 10. Minä tykkään minusta Nalle kuulee Rotta Ronkelista, joka harjoittelee ruokarohkeutta ja oppii syömään paprikaa. Uusien asioiden tekeminen voi olla jännittävää, mutta itselleen voi puhua rohkaisevasti. Kaikkea ei tarvitse osata heti. Nalle rohkaisee itseään kokeilemalla perhoshalausta.

Jakso 11. Nalle ja hurjat pelit Nalle näkee ikäviä asioita videopelissä, jotka hämmentävät häntä. Nalle on kuitenkin rohkea ja uskaltaa kertoa aikuiselle asiasta. Jaksossa mietitään, miten voi rauhoittaa itseään, kun jokin pelottaa.

Jakso 12. Nalle ei jaksa keskittyä Olo on levoton ja Nallella on vaikeuksia keskittyä pukemiseen. Nalle harjoittelee huomion palauttamista tehtävään ja saa vaatteet päälleen. Siihen tarvitaan perhoshalaus ja ”ensin-sitten” -hokema.

Jakso 13. Nalle ja lopettamisen vaikeus Nallen tahtoo katsoa lastenohjelmia eikä halua lopettaa katsomista. Hänelle tulee kiukkuinen olo. Mikä avuksi, kun kiukuttaa? Nalle kokeilee harmitus pois -ravistusta.

Jakso 14. Nalle ja hyvän kaverin taidot Nalle pohtii hyvän kaverin taikasanoja ja sitä, mitä tehdä, jos leikit eivät suju. Joskus toisen tunteet tarttuvat myös itseen. Nalle kokeilee etanaralliharjoitusta.

Lue lisää jaksojen sisällöistä! Nalle-sarjan jaksot kuvitettuna listana, josta lapsi voi valita mitä kuunnellaan Tulosta tästä suloinen värityskuva!

Lue seuraavaksi

Tehtävät
Hyvinvointikurssi
Digikortti
Some