ADHD:n Käypä hoito -suositus uudistui; elintavat yhä keskeisemmässä roolissa
Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on julkaissut uudistetun Käypä hoito- suosituksen ADHD:sta. Tavoitteena on yhtenäistää ADHD:n diagnostiikkaa, hoitoa ja kuntoutusta.
Tuore hoitosuositus korostaa elintapojen vaikutusta toimintakykyyn. Huomiota kiinnitetään nyt myös lasten ja nuorten digitaalisen median käyttöön.
Huolellinen arviointi on tärkeää
Kattava kokonaistilanteen arviointi on tärkeää, sillä liian varhainen ADHD-oireisiin kohdentunut arviointi voi altistaa ADHD:n ylidiagnosoinnille. Vaarana on myös, että muut vaikeuksia selittävät syyt tai samanaikaiset häiriöt jäävät tunnistamatta.
”Jos oireet viittaavat ADHD:hen, aiheuttavat huomattavaa haittaa, eivätkä selity pelkästään elämäntilanteella tai elintavoilla, selvitetään ADHD:n mahdollisuutta tarkemmin. Silloinkaan diagnoosi ei voi perustua pelkästään kyselylomakkeisiin,” kertoo lastenpsykiatrian erikoislääkäri Anita Puustjärvi.
Arjen tukitoimet keskeisiä, arjen rytmeihin ja elintapoihin panostaminen
Lieväoireisilla henkilöillä arjen tukitoimet ja lääkkeettömät hoitomuodot ovat ensisijaisia. Tukitoimet ja tarvittavat muutokset elintapoihin kannattaa aloittaa heti, kun ADHD:hen viittaavia oireita havaitaan. Jos ne lievittävät oireita riittävästi, tarkempia ADHD-tutkimuksia ei välttämättä edes tarvita.
ADHD-diagnoosin varmistuttua suositellaan arjen tukitoimien lisäksi ikäryhmän mukaisia psykososiaalisia hoitomuotoja. Lapsilla ja nuorilla niitä ovat käyttäytymisen ohjaamiseen perustuvat menetelmät sekä taitoharjoittelu, esimerkiksi keskittymisen harjoittelu leikin avulla tai organisointitaitojen harjoittelu koulussa.
Lue lisää uudistetusta Käypähoito suosituksesta
Neuvokas perheen -tähtityökalut auttavat elintapojen puheeksi ottamisessa ja arjen elintapojen jäsentelyssä. Materiaalipankistamme paljon kuvia mm. arkirytmistä, ateriarytmistä ja ruutusopimuksesta.