Hyppää sisältöön

Käyttäjäkokemuksia

Neuvokas perhe -menetelmän käyttökokemuksia kerätään aktiivisesti. Tässä näet niistä muutamia.

Neuvolan terveydenhoitajan kokemuksia

”Neuvokas perhe –kortti on kiva check-lista perheen arkeen ”missä mennään”. Se tuo esille ne asiat jotka on hyvin ja joista halutaan pitää kiinni. Se myös herättää keskustelua niistä asioista, joihin voisi muutoksia tehdä. Pienistä asioista, jotka vaikuttaisivat omaan hyvinvointiin ja kiireisessä arjessa jaksamiseen. Kun pysähtyy miettimään arjen mahdollisuuksia saattaa löytää itsensä vaikka oman vanhan rakkaan harrastuksensa parista. Näin kävi minulle kun täytin Neuvokas perhe –kortin ensimmäistä kertaa. Uiminen on tuonut meidän perheeseen ilon liikkua ja viettää laatuaikaa yhdessä.

 

Neuvokas perhe –kuvakansioista käytän kuvia vastaanoton tueksi.  En rutiinisti kaikkien kanssa, vaan perheistä lähtevien tarpeiden mukaisesti. Toiset kaipaavat vinkkejä arkiliikkumiseen, toisten kanssa saatetaan miettiä vaikka sopivaa ruokarytmiä. Tärkeää on siis, että hyvää materiaalia on helposti näkyvillä ja saatavilla. Lapset pitävät kuvista ja ymmärtävät usein kuvien kautta asiat paremmin. Työhuoneessani olevat Neuvokas perhe -julisteet ja -kuvat herättävät keskustelua viikoittain.”

 

Terveydenhoitaja Vera Osterman, Lauttasaaren neuvola

Kouluterveydenhoitajan kokemuksia

”Annan Neuvokas perhe –koulukortin perheelle 1.luokan kouluuntulotarkastuksen lopuksi. Kerron vanhemmille tässä yhteydessä seuraavaa:

”Annan teille tässä hyvän työvälineen perheen käyttöön, kun mietitte miten hyvin elämäntavat ovat mallillaan teidän perheessä. Toivon, että täytätte kortin yhdessä koululaisen kanssa ennen kevätlukukauden lääkärintarkastuskäyntiä. Kortin kysymykset ovat helppoja ja vastaaminen vie vain vähän aikaa. Koska lääkärikäyntiin on vielä pitkä aika, niin ei hätää: laitan asiasta teille muistutuksen vielä lääkärikutsun yhteydessä. Se postitetaan teille kotiin hyvissä ajoin ennen lääkärikäyntiä. Tämä kortti on teille työväline, ei minun ammattilaisen arviointiväline. Kun tapaamme lääkärikäynnillä, voitte itse kertoa miltä kortin täyttäminen tuntui, ja jos jotakin erityistä asiaa toivotte minun kanssa käytävän tarkemmin lävitse tai kaipaatte vinkkejä arkeen, niin palataan niihin asioihin sitten. Näistä asioista voi laittaa itselle muistilistaa kortin takaosan osioon 1 lk. mistä haluaisimme keskustella.”

Näytän kortista perheelle koululaisen ja vanhempien osiot. Lisäksi kerron vanhemmille Neuvokas Perhe -nettisivuista seuraavaa: ”Perheille on tehty kortin lisäksi perheiden toiveista ja tarpeista lähtöisin olevat hyvät nettisivut. Neuvokas perhe -nettisivuilta löytyy hyvää tietoa ja mukavia vinkkejä lapsiperheen arkeen mm. ruokailuun liittyen, liikuntajuttuja, sekä arjen haasteisiin tukea. Näiltä sivuilta voi käydä kurkkaamassa yhdessä lapsen kanssa myös kivoja kuvia ja tehtäviä.”

Kun perhe sitten saapuu lääkärintarkastuskäynnille, niin usein he tarjoavat korttia minulle tai lääkärille. Olemme sopineet lääkärin kanssa, että tarjoamme vanhemmille aikaa kortin asioista keskusteluun silloin, kun lääkäri tutkii lasta. Minä juttelen vanhempien kanssa kortin teemoista niin, että vanhemmat saavat kertoa asioista rauhassa.

Meillä kortti on palautunut hyvin vastaanotolle. Perheet ovat täyttäneet sen ja yleensä he ovat täyttäessään jääneet miettimään erityisemmin joitakin tiettyjä teemoja. Perheet kertovat kortin täytön olleen helppoa ja usein he usein toteavat, että moni asia on hyvin/suositusten mukaisesti. Joissakin asioissa, kuten esim. vanhempien arkiliikunnassa olisi parannettavaa tai perheen yhteistä liikkumisaikaa saisi olla enemmän. Myös perheen yhteisen aterian järjestäminen on usein haastavaa arjen kiireissä. Vanhempien mukaan kortissa on samoja asioita/teemoja kuin THL:n lomakkeessa jonka he ovat myös täyttäneet vastaanotolle tullessaan. Vanhemmat ovat kuitenkin kokeneet, että on hyvä, kun näitä asioita kysytään myös kortissa: näin niitä tulee pohdittua enemmän ja myös muutosta voi tapahtua. Tässä yhteydessä kannustan jatkossakin vanhempia miettimään hyviä valintoja arjessa, jotta vanhemmat ja lapsi pysyvät terveinä ja hyvinvoivina.

Lapset pohtivat usein aika vähäsanaisesti kortin täyttöä tai sen sisältämiä asioita. Kysyn heiltä yleensä, että oliko kortin täyttäminen helppoa ja kivaa sekä mitä siitä jäi mieleen. Monesti lapset kokevat, että kortin täyttö oli helppoa. Jotkut harmittelevat sitä, kun omaa liikuntaharrastusta ei ole; vaikka todellisuudessa he liikkuvat koulun jälkeen paljonkin ip-kerhossa tai kavereiden/perheen kanssa pihalla. Näissä tilanteissa kerronkin lapsille, että ohjattu liikunnan harrastaminen on vain yksi tapa liikkua – kavereiden ja perheen kanssa ulkona touhuaminen on myös todella hyvää liikuntaa.

Koen saavani Neuvokas perhe -nettisivuista paljon hyötyä työhöni: sivuilla on hyvää tietoa myös ammattilaiselle ja on ilo ohjata sivujen käyttöä perheille, koska sieltä he saavat yhdestä paikasta oikeaa tietoa avukseen arjen asioihin. Näin ei ammattilaisenkaan tarvitse ohjata ihan kaikkia asioita ”aasta-ööhön” esim. ravitsemusasioihin liittyen. Osa näistä keskustellen käydyistä asioista kuitenkin unohtuu pian keskustelun jälkeen. Kuvakansion kuvia olen tulostanut työhuoneeni ilmoitustaululle ohjauskuviksi. Ne toimivat tähän tarkoitukseen hyvin.  Nepe-kortti taasen on hyvä väline perheille itsearviointiin, ja kortti on mukava antaa.”

Sanna Brännare, Hämeenlinnan kouluterveydenhuolto

Haku

Löytynyt 0 tulokset