4. Ruutuaika ja digitaidot
Puhelin ja digilaitteet kuuluvat elämään ja digitaitoja harjoitellaan koulussa ja kotona, työelämässä ja vielä eläkkeelläkin. Digilaitteet lisäävät hyvinvointia, mutta sopivan tasapainon löytämistä pitää harjoitella.
Tutustu osion teemoihin:
Meidän digiarkemme Ruutusopimus Sisältöjen luotettavuus Muuta kivaa tekemistä
Meidän digiarkemme
Monissa perheissä on nykyään useita erilaisia digilaitteita, joilla tehdään erilaisia asioita.
- Montako digilaitetta teidän perheessä on?
- Millaisia uusia digitaitoja ja -juttuja olet viime aikoina oppinut?
- Mitä pelaat tai teet laitteilla eniten?
- Millaisia mukavia hetkiä vietätte yhdessä perheenä digilaitteiden ja median kanssa?
Meidän perheen ruutusopimus
Pelit ja sovellukset tuovat paljon hyvää, mutta välillä saattaa tuntua vaikealta pitää niistä taukoa. Digimaailma on tarkoituksella suunniteltu koukuttavaksi, joten ei mikään ihme, jos muu tekeminen ei aina tunnu yhtä kiinnostavalta. Perheen yhteiset sopimukset vähentävät riitelyä siitä, miten paljon ja missä tilanteissa digilaitteita käytetään. Ruutusopimuksen tekemiseen voi käyttää alta löytyvää pohjaa.
- Onko teidän perheessä sovittu säännöt, kuinka paljon voi katsoa ja pelata?
Jotta digimaailmassa on mukava olla, on hyvä opetella arvioimaan netin sisältöjä. Digimaailma antaa meille valtavan määrän tietoa, kuvia, videoita ja muuta materiaalia. Läheskään kaikki ei kuitenkaan ole totta. Osa kuvista ja videoista saattavat olla muokattuja, ja kerrotut tarinat voivat olla osittain tai jopa kokonaan keksittyjä. Välillä ihmiset myös kertovat mielipiteitään niin, että ne kuulostavat tosiasioilta.
Myös aikuisten on joskus hankala arvioida netistä löytyvän sisällön todenperäisyyttä. Onkin tärkeää oppia tunnistamaan, mistä lähteistä saa luotettavaa tietoa.
- Oletko törmännyt netissä muokattuihin kuviin? Tai johonkin sisältöön joka herättää kysymyksen, voiko tämä olla totta? Luultavasti se ei ole totta ja kuvat eivät ole todellisia. Jos mietit jonkun todenperäisyyttä, on aina hyvä kysyä asiaa joltain aikuiselta.
Mistä muusta tekemisestä pidän?
Pelaaminen ja digilaitteiden käyttäminen on kivaa puuhaa, mutta sitä kannattaa tauottaa ja tehdä aina välillä muutakin. Digimaailmaan saa helposti käytettyä paljon aikaa. Jos osan ruutuajasta käyttäisi johonkin muuhun tekemiseen, voisi saada uusia taitoja myös digimaailman ulkopuolella. Välillä on hyvä muistuttaa itseään kaikista muista asioista, joiden tekemisestä pitää.
- Tee lista tai piirustus sellaisista asioista, joiden tekemisestä pidät, ja joihin digilaitteet eivät liity. Voit pitää listaa esillä kotona, jotta saat ideoita muusta kivasta tekemisestä.
- Esim. piirtäminen, jalkapallon pelaaminen, tanssiminen, laulaminen, uiminen, luistelu, askartelu, leipominen, kavereiden näkeminen, lukeminen, leikkiminen