5. Minä ja kehoni
Jokaisen keho on vähän erilainen, ja omanlaisenaan juuri oikeanlainen. Kehosta kannattaa pitää huolta, koska se pitää sinusta huolta.
Tutustu osioihin:
Omat vahvuuteni Kehon viestit Mitä kehoni osaa? Harjoituksia
Jokainen on ainutlaatuinen ja hyvä juuri sellaisena kuin on
Me olemme kaikki erilaisia, ja jokaisella on omat erityiset vahvuutensa. Joku on erityisen avulias, toinen kekseliäs ja kolmas kärsivällinen.
Mitkä ovat sinun vahvuuksiasi? Kokeilkaa jotain seuraavista TEHTÄVISTÄ:
- Ympyröi Minä olen -tehtäväsivusta sanat, jotka kuvaavat sinua ja ovat sinun luontaisia vahvuuksiasi.
- Kertokaa parin kanssa tai pienryhmissä toisillenne 3 vahvuutta itsestänne ja antakaa toisillenne palautetta niistä. Keksi kaverista lisää 2-3 vahvuutta. Sanoja voi keksiä lisää.
- Kerätkää jokaiselle vahvuuskuva: oma kuva tai nimi keskelle, ja muut kirjoittavat tai piirtävät henkilön vahvuuksia sen ympärille.
- Esi- ja alkuopetuksessa voitte kuunnella myös Pikku Kakkosen Nallen äänitteen, jossa Nalle pohtii omia vahvuuksiaan: Missä sinä olet hyvä Nalle?
- Isommat koululaiset: Tehkää luokkaan kehujen kuppi tai laatikko viikon ajaksi. Kuppiin kerätään lapuille kirjoitettuina toisten hyviä luonteenpiirteitä, ominaisuuksia tai tekoja. Toteuttakaa kuppi niin, että jokainen saa kehuja.
Keho lähettää meille viestejä
Kehossa tapahtuu paljon asioita päivän aikana. Osan niistä me huomaamme, ja osa tapahtuu hiljaa huomaamatta. On hyvä välillä pysähtyä kuuntelemaan omaa kehoa ja miettiä, mitä se kaipaa. Lyhyt läsnäoloharjoitus:
- Pysähdy hetkeksi ja vie huomio omaan kehoosi. Hengitä 3 kertaa syvään sisään rauhallisesti, niin että vatsa ja keuhkot täyttyvät ja rauhallisesti ulos.
- Vie huomio sitten kehon tuntemuksiin, miltä se tuntuu tässä hetkessä: Oletko esimerkiksi väsynyt vai virkeä? Kaipaako keho lepoa tai liikettä? Miltä tuntuu vatsassa? Entä jaloissa? Miltä tuntuu kasvoissa? Rentouta kasvot ja hartiat. Huokaise muutaman kerran syvään sisään ja ulos. Päästä turhat ajatukset ja murheet pois mielestäsi.
Tutkimuksia ja kehon viestejä:
Kokeilkaa havainnoida kehon tapahtumia esimerkiksi näiden tutkimusten kautta:
- Jos teillä on mahdollisuus lainata verenpainemittaria luokkaan, voitte kokeilla miten hyppiminen tai lepääminen vaikuttaa kehossa ja millaisia muutoksia verenpaineeseen tulee.
- Jos saatte lainata stetoskooppia, voitte kuulostella esimerkiksi keuhkojen, sydämen ja vatsan ääniä.
- Tutustukaa miten omaa syketä voi tunnustella ranteesta tai kaulalta. Kokeile mitata syke, kun olet liikkunut 5 min. Entä miltä syke tuntuu 10 min levon jälkeen. Huomaatko sykkeessä muutoksia liikunnan tai levon aikana? Oletko huomannut sykkeesi nousevan silloin, kun sinua jännittää?
- Sykkeen pitäisikin välillä nousta ja sitten taas rauhoittua. Sydämelle ja verenkierrolle tekee hyvää sykkeen vaihtelut.
Oma keho on supersankari
Katso video ja mieti:
- Millaisilla asioilla voit huolehtia omasta kehostasi ja sen hyvinvoinnista? Millaisista asioista tulee hyvä olo kehoon?
- Millaiset ruuat tekevät hyvää ja sopivat sinulle? Entä liikunta ja lepääminen? Millaisia vaikutuksia näillä on kehoosi?
- TEHTÄVÄ: Kirjoita tai kuvaa puhelimella asioita, jotka tekevät hyvää sinulle ja kehollesi.
Hyvää päivää keho – mitä sulle kuuluu?
Ainutlaatuisesta kehosta kannattaa pitää hyvää huolta. Tämä video on suunnattu vähän isommille koululaisille ja nuorille tukemaan terveen kehosuhteen taitoja.
Minun kehoni on ainutlaatuinen ja hyvä
Omaan kehoon liittyvät asiat voivat olla hyvin herkkiä, siksi onkin tärkeä huomata, että ei kommentoida toisen kehoa tai painoa millään tavalla. Vaikka tarkoittaisi hyvää, saattaa tietämättään aiheuttaa pahan mielen toiselle. Kehon ulkonäön sijaan kannattaa keskittyä siihen, mitä kaikkea oma tai toisen keho osaa tehdä. Kehut ja kannustukset ovat aina kivoja asioita kuulla.
Pohdi itseksesi Kehoni-sivun kysymyksiä:
- Mitä näen, kun katson peiliin?
- Mitä jalkani osaavat?
- Missä sormeni ja käteni ovat hyviä?
Meissä kaikissa on enemmän samankaltaisuutta kuin erilaisuutta
Kehomme ovat erilaisia. Ja kuitenkin olemme samanlaisia.
Jokaisen ihmisen keho on omanlainen, ainutlaatuinen ja hyvä juuri sellaisena kuin on.
Toisella on pitkät jalat, toisella taas lyhyet. Selkä, kädet ja kasvot, kaikki ovat erimallisia ja yksilöllisiä. Kehon malli ja mittasuhteet vaihtelevat, ja se tekee meistä kaikista ainutlaatuisia omia itseämme. Kasvun myötä keho muuttuu ja myös mittasuhteet muuttuvat. Yksi tärkeä taito, jota kannattaa harjoitella, on taito katsoa itseä hyväksyvästi.
TEHTÄVÄ: Kun katsot peiliin, hymyile itsellesi ja kiinnitä huomiota niihin osiin itsessäsi, joista pidät. Olet hyvä!
Kehoni-harjoituksia
Tyytyväisyyttä omaa kehoa kohtaan voi kehittää erilaisten harjoitusten kautta. Kokeile esimerkiksi seuraavia harjoituksia joko kotona tai luokassa. Niistä herääviä ajatuksia ei tarvitse jakaa muiden kanssa, vaan ne voi pitää itsellään.
Läsnäoloharjoitus:
- Vie huomio johonkin kohtaan kehoasi ja tunnustele hetken, millaisia tuntemuksia tunnet tässä osassa kehoa (esimerkiksi sormet, varpaat tai pohje). Kiitä sitten tätä kehon osaa jostain, mihin olet sitä tänään käyttänyt.
- Miltä kehossasi tuntuu liikkuminen? Koita miettiä mitä kaikkia lihaksia tarvitset esimerkiksi kävelyyn ja miten ohjaat jalkojasi?
- Miltä kehossa tuntuu syöminen? Kokeile syödä oikein hitaasti ja keskity tuntemaan, mitä kaikkea siinä tapahtuu eri kehon osissa.
- Entä pelaaminen tai puhelimen katselu? Miltä kehossa tuntuu sen aikana? Ja mitä kaikkia kehon osia käytät?
Peiliharjoitus:
- Kuka katsoo peilistä, kun sinä katsot sinne? Opettele sanomaan itsellesi yksi myönteinen ajatus joka päivä viikon ajan.
- Kirjoittakaa peiliin kannustava lause (kotona tai luokassa). Minussa parasta on..
- Ulkopuolelta tulevan kannustavan palautteen lisäksi on tärkeä taito oppia antamaan itselleen myönteistä kannustavaa sisäistä puhetta omissa ajatuksissaan.
Toimintakortit kehotyytyväisyyden tukemiseen
Korttien tavoitteena on tukea lasten kehotyytyväisyyttä ryhmätoiminnassa, kuten luokassa tai esim. harrastusryhmässä. Jo pienillä lapsilla kehoihin liittyy monenlaisia tunteita ja tiedostamattomia ajatuksia. Kortit soveltuvat parhaiten esi- ja alakoululaisille lapsille. Voit hyödyntää yhtä korttia tai kaikkia kortteja.