Miten Satumetsä-lapsiperhetapahtuma järjestettiin?
Haastattelimme Pohjois-Karjalan Sydänpiirin Annika Immosta Joensuussa järjestetyn Satumetsä-lapsiperhetapahtuman järjestämisestä. Pohjois-Karjalan Sydänpiiri yhdessä Karelia-ammattikorkeakoulun, Joensuun Sydänyhdistyksen ja monen muun paikallisen toimijan kanssa olivat järjestämässä tapahtumaa jo 33 kerran. Tapahtuma on hyvä esimerkki lapsiperhetapahtumien järjestämiseen yhteisyössä muiden toimijoiden kanssa.
Kuvat: Antti Ukkonen, Sydänliitto
Joensuun Lykynlammella järjestetty Satumetsä-lapsiperhetapahtuma keräsi paikalle runsaasti lapsiperheitä. Tapahtuma järjestettiin jo 33 kerran, joten yleisön joukossa oli väkeä myös useammasta sukupolvesta. Järjestäjät saivat perheiltä positiivista palautetta tapahtumasta, minkä näki myös paikan päällä lasten iloisista hymyistä. Satumetsää oli järjestämässä monipuolinen joukko erilaisia toimijoita koulujen opiskelijoista hyvää tekeviin yhdistyksiin ja kirjastoista kaverikoiriin ja pelastuslaitoksiin. Satumetsä toimii näin hyvänä esimerkkinä monialaisesta yhteistyöstä lapsiperhetapahtuman järjestämiseen kaikenlaisille toimijoille ympäri Suomea.
Joensuun erilaisten toimijoiden toiminnasta kannattaa ottaa mallia ja inspiraatiota juuri teidän uuden ja upean lapsiperhetapahtumien järjestämiseen. Lue haastattelu tapahtuman suunnittelusta alta.
Tämä tapahtumaesimerkkisivu on tehty yhteistyössä Pohjois-Karjalan Sydänpiirin kanssa osana Sydänliiton Arjen tukea -hanketta.
Palautteita perheiltä:
”Hyvänmielen tapahtuma, paljon tekemistä ja nähtävää lapsille! :)”
”Kokonaisuudessaan ihana tapahtuma, johon osallistui mielellään. Lapsi oli erittäin tyytyväinen, kiitos järjestämisestä.”
”Ihana kun näitä järjestetään!”
Pohjois-Karjalan Sydänpiiri tapahtuman suunnittelusta:
Tämän haastattelun tarkoituksena on saada hyvä kuvaus tämäntyyppisen tapahtuman järjestämisestä ja antaa inspiraatiota omasi järjestämiseen!
Kenelle tapahtuma on suunnattu?
”Satumetsä-tapahtuma on suunnattu alueemme lapsiperheille ja heidän läheisilleen. Tapahtuman tavoitteena on saada kohderyhmälle mukava koko perheen ulkoilutapahtuma liikkumisen ja mukavan yhdessä tekemisen muodossa kauniissa syksyisessä luonnossa. Tarkoituksena on näin edistää sydänterveyttä sukupolvelta toiselle. Tapahtumalla halutaan lisätä myös lapsiperheiden tietoisuutta mm. alueemme järjestötoimijoista, turvallisuudesta sekä kulttuurista.”
Tapahtumaan toteuttamisen aikataulu?
”Tapahtuman suunnittelutyö alkoi jo helmikuussa, kun päätimme Joensuun Sydänyhdistyksen ja Karelia-ammattikorkeakoulun kanssa järjestää tänäkin vuonna Satumetsä-tapahtuman. Suunnittelupalaveri Karelian terveydenhoitajaopiskelijoiden kanssa järjestimme 22.4., jolloin valitsimme tämän vuoden Satumetsän aiheen ja opiskelijat aloittivat rastien suunnittelun. Itse tapahtuma järjestettiin 11.9., jota ennen edelliset viikot olivat työn täyteisiä tapahtuman toteuttamiseksi.”
Millainen paikka ja ajankohta tapahtumalle valittiin?
”Lykynlammen ulkoilualuetta on käytetty Satumetsä-tapahtuman paikkana sen koko historian ajan eli yli 30 vuoden ajan. Paikalle on hyvät kulkuyhteydet myös julkisella ja alue on riittävän iso sekä siellä on ”maja”, mikä mahdollistaa kahvilatoiminnan, tavaroiden säilytyksen sekä wc-asioinnin.”
”Ajankohtana syksy on antanut luonnosta eniten irti. Syyskuuhun mennessä opiskelijat ovat ehtineet suunnitella omat rastipisteensä ja ulkona ei ole vielä liian kylmä viettää useita tunteja aikaa.”
Tapahtuman sisältö/ohjelma?
Tapahtuman ohjelma:
- ”Tapahtuman pääosassa oli Satumetsä, jonne Karelia-AMK-terveydenhoitajaopiskelijoiden toteuttivat satuteemaiset toimintarastit. Tänä vuonna toimintarastien teemana oli Satukirjaseikkailu ja rasteilla vierailivat perinteiset lasten kirjoista tutut satuhahmot. Rasteja oli yhteensä viisi.”
- ”Satumetsän vieressä aukealla alueella toimintaa ja toiminnan esittelyä järjestivät eri alueen järjestöt ja toimijat: Pohjois-Karjalan pelastuslaitos, Pelastusalanliitto, Joensuun kirjastoauto, poniratsastus, Pohjois-Karjalan terveydenhoitaja yhdistys ry, Itä-Suomen Liikuntaopisto, Itä-Suomen koulu, Riveria – ammatillinen koulutus ja Kennelliiton kaverikoirat. Rajasotilaskoti oli pitämässä kahviota metsässä ja kahvio-tiloissa majalla.”
- ”Pohjois-Karjalan Sydänpiiri oli esittelemässä Sydänliiton Neuvokas Perheen toimintaa ja materiaalia sekä uutta lapsiperheiden hyvinvointivalmennusta.”
”Tapahtumaan osallistui paljon lapsiperheitä, yhteensä noin 1300 kävijää. Tapahtuma järjestettiin klo 10–14 ja tapahtuman alussa klo 10 aikaan oli kävijämäärän huippu. Tämä aiheutti jonkin verran jonotusta lipunmyynnissä ja ensimmäisillä rastipisteillä. Lipunmyyntipisteitä oli kaksi, joita hoitivat Joensuun Sydänyhdistyksen väki.”
”Alkuruuhkasta huolimatta tapahtuma eteni hyvin ja perheet saivat itsenäisesti tutustua eri pisteisiin ja tapahtuma-alueeseen. Tapahtumassa on aiemmin ollut tarjolla makkaraa, jonka tänä vuonna jouduimme jättämään pois. Kysyntää makkaralle esiintyi tapahtumassa mm. aiemmin käyneillä. Saimme tapahtumassa perheiltä positiivista palautetta. Keräsimme myös kirjalliset palautteet perheiltä tulevaa varten.”
Tapahtumassa tarvittavat tarvikkeet/materiaalit?
”Tarvitsimme tapahtumaan askartelutarvikkeita, kertakäyttöastioita, huomionauhaa rajauksiin, vessapaperia, talouspaperia, pöytiä, tuoleja, liinoja, teltat, huomioliivejä järjestyksenvalvojille ja liikenteenohjaajille. Liikenteenohjaajille radiopuhelimet ja liikenteenohjausmerkit. Ensiapurepun ja ensiapulaukkuja. Pääsyliput, vaihtokassan (käteinen), Satumetsäpassit lapsille (omat kaikille) ja mainostukseen julisteet. Opiskelijat myös panostivat satuhahmojen asuihin ja meikkauksiin sekä toimintarastien rekvisiittaan ja tarpeisiin.”
”Kuluina olivat myös lipunhintaan sisältyvät mehu + keksitarjoilut, joiden tarjoiluun tarvitsimme tarvikkeita mehukanistereista kertakäyttömukeihin. Teimme myös kahviliput toimijoille ja vapaaehtoisille.”
Työroolit/vastuuhenkilöt tapahtuman järjestämiseen?
- ”Tapahtuman lapsille suunnatuista viidestä tehtävärasteista ideoinnista, suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi Karelia-ammattikorkeakoulun terveydenhoitajaopiskelijat, joita avusti Riverian hoiva-alan opiskelijat. Opiskelijat vastasivat myös perheille jaettavista kartoista ja passeista, jotka jaettiin tapahtuman sisäänkäynnistä ja joihin lapset saivat leimoja tehtävärastien suorittamisen jälkeen. Opiskelijoilla oli myös jokaisella rastilla mukana ensiapulaukkuja kaiken varalta.
- Reitin ja kiertosuunnan merkitsemisestä ja opasteista (mm. sulkunauhat risteyskohtiin ja ohjauskyltit) tapahtuma-alueella vastasi Joensuun Sydänyhdistys. Sydänyhdistyksen vapaaehtoiset vastasivat myös lipunmyynnissä, työntekijöiden hankinnasta ja järjestyksen valvonnasta.
- Pohjois-Karjalan Sydänpiirin työntekijät vastasivat suunnittelun, tapahtuman tiedottamisen ja käytännön asioiden lisäksi kokoontumisalueen ensiavusta, pysäköinnin ohjauksesta ja viranomaisilmoituksista (poliisi, pelastuslaitos…).
- Kestityksestä vastuussa oli Rajasotilaskotiyhdistys ry.
- Eri toimijat pitivät tapahtumapaikalla omia tapahtumapisteitään.”
Tapahtuman yhteistyötahot?
”Päätoimijat (Karelia-ammattikorkeakoulu, Pohjois-Karjalan Sydänpiiri ja Joensuun Sydänyhdistys) ovat tehneet yhteistyötä vuosien ajan ja tänä vuonna mukaan tuli myös useampi uusi toimija. Tapahtuman järjestämisessä auttoivat päätoimijoiden lisäksi:
- Pelastuslaitos (paloauto, vesisuihkuseinä)
- Pelastusalanliitto (pomppulinnat pienille ja isommille lapsille)
- Joensuun kirjastoauto,
- Pohjois-Karjalan terveydenhoitaja yhdistys ry (toiminnallinen rasti, onnenpyörä, toiminnan esittelyä),
- Itä-Suomen Liikuntaopisto (puristusvoimamittaus, toiminnan esittelyä),
- Itä-Suomen koulu (toiminnan esittelyä, tasapainorata lapsille),
- Riveria – ammatillinen koulutus (toiminnanesittelyä, hoiva-alan opiskelijat mukana Satumetsärasteilla),
- Kaverikoirat (toiminnan esittelyä ja kaverikoirat rapsuteltavina),
- Ella Kuosmanen ja poni Pihan Yllätys ”Ykä” (poniratsastus),
- Rajasotilaskoti myymässä Satumetsässä pitämässä kahviota metsässä ja kahvio-tiloissa majalla.”
Tapahtuman markkinointi?
”Julisteita laitettiin esille eri paikkoihin esimerkiksi kauppojen ilmoitustauluille ja lapsiperheiden kohtaamispaikkoihin, sosiaalisessa mediassa (Facebook ja Instagram) oli omat mainokset sekä paikallisessa ilmaisjakelulehdessä sekä verkkosivuillamme.”
Miten Neuvokas perheen, Sydänmerkin ja Sydänliiton teemat olivat mukana tapahtumassa?
”Sydänpiirin omalla pisteellä tuotiin esille Neuvokkaan perheen lapsiperheille suunnattuja teemoja ja Sydänmerkkiä mm. välipalaideoiden kautta.”
Missä onnistuitte erityisen hyvin? Mistä olet ylpeä tapahtumaan liittyen?
”Kävijämäärä yllätti positiivisesti. Lisäksi uusien yhteistyötahojen innostus osallistua tapahtumaan ja heidän positiivinen palautteensa. Osallistujien ihana palaute tapahtuman tärkeydestä teki päivästä merkityksellisen.”
Vinkit ja hyvät ideat tapahtuman järjestämiseen muille lapsiperhetapahtumien järjestämisestä kiinnustuneille?
”Hyvin suunniteltu tapahtuma mahdollistaa myös ennakoimattomiin asioihin varautumisen. Turvallisuussuunnitelmaan kannattaa panostaa sekä lupaprosesseihin varata aikaa riittävästi sekä liikenteenohjaukseen riittävästi henkilöitä.”
– Annika Immonen, toiminnanjohtajan sijainen, Pohjois-Karjalan Sydänpiiri ry, 12.10.2022
Paikallislehti Karjalaisen uutinen tapahtumasta: Lykynlammen ulkoilualue muuttui satumetsäksi jo 33. kerran – ”Lapset ovat niin ihanan innoissaan mukana”, täysillä Peppi Pitkätossun rooliin heittäytynyt Noora Holck, 33, iloitsee (karjalainen.fi)