Varhaiskasvatuksen ruokailua koskeva lainsäädäntö, määräykset ja suositukset
Varhaiskasvatuksen ruokailun ja ruokakasvatuksen toteuttamista ohjaavat varhaiskasvatuslaki ja varhaiskasvatussuunnitelman arvoperusta, oppimiskäsitys, laaja-alaisen osaamisen ja oppimisen alueet ja toimintakulttuuri, perusopetuslaki sekä ruokailu- ja ravitsemussuositukset.
Varhaiskasvatuslaki
- Varhaiskasvatuslaki 2b § (8.5.2015/580) 2 b § – Lapselle on järjestettävä lapsen ravitsemustarpeet täyttävä terveellinen ja tarpeellinen ravinto. Ruokailu on oltava tarkoituksenmukaisesti järjestetty ja ohjattu.
- Varhaiskasvatuslaki 6 § (8.5.2015/580) – Varhaiskasvatusympäristön tulee olla kehittävä, oppimista edistävä sekä terveellinen ja turvallinen huomioiden lapsen ikä ja kehitys. Toimintatilojen ja toimintavälineiden tulee olla asianmukaisia ja niissä tulee huolehtia esteettömyys.
- Asetus lasten päivähoidosta 11 § (16.3.1973/239) – Kunnan tulee huolehtia siitä, että päivähoitopaikka ja siellä annettava hoito vastaavat päivähoidolle asetettuja terveydellisiä ja muita vaatimuksia.
Perusopetuslaki
- 3 § – Laki koskee perusopetuksen lisäksi mm. esiopetusta, maahanmuuttajille järjestettävää perusopetukseen valmistavaa opetusta sekä aamu- ja iltapäivätoimintaa.
- 3 § – Opetus on järjestettävä oppilaiden ikäkauden ja edellytysten mukaisesti ja siten, että se edistää oppilaiden tervettä kasvua ja kehitystä.
- 3 § – Opetuksessa tulee olla yhteistyössä kotien kanssa.
- 30 § – Oikeus työpäivinä saada opetussuunnitelman mukaista opetusta sekä oppilaanohjausta.
- 31 § – Oikeus jokaisena työpäivänä tarkoituksenmukaisesti järjestettyyn ja ohjattuun, täysipainoiseen maksuttomaan ateriaan.
- 48 d § – Aamu- ja iltapäivätoimintaan osallistuvalle lapselle on tarjottava välipala.
Muut opetusta ohjaavat asiakirjat
- Perusopetusasetus 3 § (852/1998) – Opetukseen käytettävä aika on jaettava tarkoituksenmukaisiksi opetusjaksoiksi.
- Opetushallituksen määräys. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet (2016) -Ruokailu ja ruokakasvatus osana varhaiskasvatusta.
- Opetushallituksen määräys. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet (2016) – 4.5 Oppimisen alue: Kasvan liikun ja kehityn/ruokakasvatus
- Opetushallituksen määräys. Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet (2014) – Luvut 2.1, 2.5 ja 4.3. Ruokailun järjestämisen tavoitteet ja keskeiset periaatteet ja ruokakasvatus esiopetuksessa.
Ravitsemus- ja ruokailusuositukset
- Terveyttä ruoasta – suomalaiset ravitsemussuositukset, Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014
- Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille, Valtion ravitsemusneuvottelukunta & Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2016
- Syödään ja opitaan yhdessä – kouluruokailusuositukset, Valtion ravitsemusneuvottelukunta, Opetushallitus & Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2017
- Terveyttä ja iloa ruoasta – varhaiskasvatuksen ruokailusuositus, Valtion ravitsemusneuvottelukunta, Opetushallitus & Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2018
Varhaiskasvatuksen tavoitteiden yhteys ruokailuun ja ruokakasvatukseen
Varhaiskasvatuslain 2 a §:n mukaiset varhaiskasvatuksen tavoitteet | Varhaiskasvatuksen tavoitteiden yhteys ruokailuun ja ruokakasvatukseen, esimerkkejä |
1) Edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä ja hyvinvointia. | Ruokailun ja ruokakasvatuksen tavoitteena on tukea kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä ja hyvinvointia. |
2) Tukea lapsen oppimisen edellytyksiä ja edistää elinikäistä oppimista ja koulutuksellisen tasa-arvon toteuttamista. | Riittävä ja terveyttä edistävä ravinto varhaiskasvatuksen aikana tukee lapsen oppimisen edellytyksiä. Varhaiskasvatuksen ruokakasvatus edistää elinikäistä ruokaoppimista. |
3) Toteuttaa lapsen leikkiin, liikkumiseen, taiteisiin ja kulttuuriperintöön perustuvaa, monipuolista pedagogista toimintaa ja mahdollistaa myönteiset oppimiskokemukset. | Ruokaan liittyvä oppiminen yhdistyy luontevasti leikkitilanteisiin (esimerkiksi kotileikki, kauppaleikki, ravintolaleikki), taiteisiin ja kulttuuriperintöön perustuvaan toimintaan (esimerkiksi erilaiset ruokakulttuurit). Myönteiset oppimiskokemukset ruoasta ja ruokailun äärellä ovat tärkeitä. |
4) Varmistaa kehittävä, oppimista edistävä, terveellinen ja turvallinen varhaiskasvatusympäristö | Lähtökohtana on ruokailuympäristön tekeminen terveelliseksi ja turvalliseksi. Ruokailutilanteet ja ruokaan liittyvä muu toiminta mahdollistavat monenlaisen ruokaan liittyvän oppimisen. |
5) Turvata lasta kunnioittava toimintatapa ja mahdollisimman pysyvät vuorovaikutussuhteet lasten ja varhaiskasvatushenkilöstön välillä. | Ruokailun vuorovaikutustilanteissa toimitaan lasta kunnioittavalla tavalla. Lapsi ruokailee omassa tutussa paikassa ja oman ryhmän kanssa. |
6) Antaa kaikille lapsille yhdenvertaiset mahdollisuudet varhaiskasvatukseen, edistää sukupuolten tasa-arvoa sekä antaa valmiuksia ymmärtää ja kunnioittaa yleistä kulttuuriperinnettä sekä kunkin kielellistä, kulttuurista, uskonnollista ja katsomuksellista taustaa. | Lapsi oppii ymmärtämään ja kunnioittamaan omaa ja toisten ruokakulttuuria osana erilaisiin kulttuureihin tutustumista. |
7) Tunnistaa lapsen yksilöllisen tuen tarve ja järjestää tarkoituksenmukaista tukea varhaiskasvatuksessa tarpeen ilmettyä tarvittaessa monialaisessa yhteistyössä. | Ruokailuun liittyvä yksilöllisen tuen tarve on tärkeää tunnistaa ja suunnitella sekä toteuttaa lapsen tarpeen mukaiset tukitoimet, esimerkiksi avustaminen ruokailussa (syöttäminen), lisäajan varaaminen ruokailuun, esteettömät ja syömistä tukevat tilaratkaisut ja apuvälineet |
8) Kehittää lapsen yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja, edistää lapsen toimimista vertaisryhmässä sekä ohjata eettisesti vastuulliseen ja kestävään toimintaan, toisten ihmisten kunnioittamiseen ja yhteiskunnan jäsenyyteen. | Yhteinen ruokailu tarjoaa hyvän mahdollisuuden harjoitella yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja ja toimimista vertaisryhmässä. Ruokailutilanteissa opitaan ruokapuhetta: miten omia ruokakokemuksia ja -mieltymyksiä voi sanoittaa toiselle. Samalla opitaan kunnioittamaan toisten erilaisia kokemuksia ja mielipiteitä. Ruoka ja ruokailu liittyvät eettisesti vastuulliseen ja kestävään toimintaan. |
9) Varmistaa lapsen mahdollisuus osallistua ja saada vaikuttaa itseään koskeviin asioihin. | Lapsilla tulisi olla mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa ruokailun käytäntöihin. Lapsen autonomiaa kunnioitetaan ruokailutilanteissa (esimerkiksi ruoan ottaminen itse, mahdollisuus tehdä valintoja ruokailun aikana). |
10) Toimia yhdessä lapsen ja lapsen vanhemman tai muun huoltajan kanssa lapsen tasapainoisen kehityksen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin parhaaksi sekä tukea lapsen vanhempaa tai muuta huoltajaa kasvatustyössä. | Lapsen tasapainoista ja myönteistä ruokasuhdetta ja ruokailun kehittymistä rakennetaan yhteistyössä huoltajien kanssa. Ruokakeskustelu/ruokaviestit ovat luonteva osa päivittäistä kanssakäymistä. Ruokailuun liittyviä teemoja käsitellään osana vasu-keskustelua huoltajien kanssa. |
Lisää aiheesta:
- Varhaiskasvatuslaki 19.1.1973/36
- Asetus lasten päivähoidosta 11 § (16.3.1973/239)
- Perusopetuslaki 48 d § (19.12.2003/1136)
- Perusopetuslaki 3 § (13.6.2003/477)
- Perusopetusasetus 3 § (852/1998)
- Opetushallituksen määräys, 2016: Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet
- Opetushallituksen määräys, 2014. Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet
- Yleissopimus lapsen oikeuksista
- Yhdenvertaisuuslaki
- Tasa-arvolaki sekä sen muutoslaki