Hyppää sisältöön
Etusivu / Liikkuminen / Perheliikunta ulkona / Luontoleikit ja eväsretki

Luontoleikit ja eväsretki

Lapset viihtyvät luonnossa ja nauttivat ulkoilusta, kun siellä on kivaa tekemistä. Lisäksi luonnossa liikkuminen rakentaa luontosuhdetta, antaa mahdollisuuden rauhoittumiselle ja myös riehakkaimmille leikeille. Luonto tekee hyvää kaikille. Ja hyvät eväät kruunaavat retken!

Anne Kuusisto, Lapsiperhe-ja mielen hyvinvoinnin asiantuntija
Julkaistu 14.3.2023
Päivitetty 30.4.2024

Luonnossa voi liikkua ja oleilla monella tapaa. Lapsen kanssa voi nauttia pienistä hetkistä luonnossa tai lähteä rakentamaan isompaakin elämystä. Pienellä vaivalla voi tehdä mukavan eväsretken lähipuistoon tai metsään. Telttaretki tai luonnossa yöpyminen voi olla jännittävä isompi elämys ja jättää pitkäkestoisia muistoja lapselle. Onget, majat, kiipeilypaikat ja riippumatot tekevät retkestä erilaisen ja luonto ruokkii luovuutta leikkeihin.

Myös talvella voi viettää aikaa ulkoilemalla pitkään: tehdä retken laavulle tai majalle, paistaa ruokaa ulkona nuotiolla, leikkiä ja liikkua. Talvisessa luonnossa voi kokeilla ja kokea jotain ihan uudenlaista. Lasten kanssa toimiessa innostusta voi hakea myös niin, että lapsi saa ottaa jonkun tärkeän oman lelun mukaan luontoretkelle.

Kutsukaa kavereita mukaan metsätreffeille.

Meidän perheen luontopaikka

Onko lähellänne tai arkimatkallanne joku mukava luontopaikka, jossa voi käydä helposti? Tuttu puisto, metsä, ranta tai jokin luonnonpaikka jossa viihdytte? Paikalle voi antaa oman nimen ja seurata lasten kanssa mitä luontopaikassa tapahtuu ilmojen ja vuodenaikojen vaihdellessa.

Leikkejä luonnossa:

1. Metsänhaltija -leikki

Metsänhaltia-leikissä valitaan valtaistuin, josta metsänhaltia tarkkailee alamaisiaan. Muut leikkijät yrittävät lähestyä metsänhaltiaa eri suunnista hiipien tai ryömien. Tarkoituksena on päästä koskettamaan metsänhaltiaa tai valtaistuinta kuten Peili-leikissä. Metsänhaltija pitää silmiään peitettynä välillä, jolloin muut liikkuvat hitaasti häntä kohden. Jos haltija näkee jonkun liikkuvan, hän huutaa tämän nimen. Silloin leikkijän täytyy palata omaan lähtöpaikkaansa tai mennä piiloon ja yrittää uudelleen. Kun joku onnistuu koskettamaan metsänhaltiaa tai valtaistuinta, valta vaihtuu.

2. Puunhalaushippa

Leikitään hippaa rajatulla alueella ja puut ovat turvana. Turvassa saa olla lyhyen aikaa, kun halaa puuta. Puista saa juoksuvoimaa. Hippa vaihtuu, kun joku saadaan kiinni ja hippoja voi olla myös kaksi.

3. Metsän hiljaisuus

Lapsille metsä on usein jännittävä ja mielikuvitusta ruokkiva paikka. Metsässä kulkiessa voi herätellä aisteja kuuntelemaan ja havaitsemaan metsän elämää. Tutkitaan jälkiä, kuunnellaan ääniä, tunnustellaan ja etsitään koloja ja luonnonmateriaaleja. Lapsen kanssa voi myös miettiä, että missä eläimet ovat piilossa, nukkuuko joku jossain kolossa, mitä syötävää metsästä löytyy ja onko eläimillä turvapaikkoja lähellä? Lapselle voi myös ottaa oman lelun kuten uninallen mukaan retkelle ja keksiä siitä tarinaa: ”Nallekin haluaa nähdä millaista metsässä on nyt”.

Miten innostaa isompia koululaisia luontoon?

Teinit ja teini-ikää lähestyvät lapset on joskus vaikea saada innostumaan luontoretkistä. Usein kuitenkin lapset nauttivat retkistä jollain tapaa vaikka ovatkin haluttomia sinne lähtemään. Hyvät eväät, valokuvaushaasteet ja pienet kisailut voivat toimia motivaattorina. Tai se, että otetaan mukaan kavereita. Joskus on myös hauska ottaa mukaan makuualustat ja makuupussit, ja viettääkin rento lepohetki sammaleilla makoillen.

Reseptejä eväsretkille

Sämpylät, pillimehut ja makkaran paisto nuotiolla ovat perinteisiä luontoretken eväshetkiä. Vähän uudenlaista retkievästä voi keksiä esimerkiksi Sydänmerkin sivuilla- kerätyistä retkieväsideoista, joista tässä muutamia:

Toast-leivät nuotiolla Tikkupullat nuotiolla Pop cornit trangialla? Ihanien juustosarvien ohje

 

Lue seuraavaksi

Lapsen ikäkaudet
Joulubingo
Ruokaviikko
Instagram