Hyppää sisältöön

OSA 4. Oma keho on supersankari

Lapsi on aina ensisijaisesti lapsi, oma ihana itsensä ja hyvä sellaisena kuin. Oman kehon arvostaminen on vahva perusta hyvinvoinnille ja kehosta huolehtimiselle. Sitä onkin tärkeä opetella pienestä pitäen. Tämä osuus tuo siihen avuksenne videoita ja tehtäviä yhdessä lapsen kanssa pohdittaviksi.

Jokaisen keho on omanlainen. Omanlaisenaan juuri oikeanlainen.

Kehotyytyväisyys ja hyvinvointi

Hyvinvointia edistävät arjen rutiinit saavat vahvan perustan itsearvostuksen ja myönteisen kehonkuvan harjoittelun kautta. Kun arvostan itseäni, haluan tehdä itselleni hyvää. Itsearvostuksen avulla näemme helpommin vahvuutemme. Myönteisen kehonkuvan avulla hyväksymme kehomme sellaisena kun se on, arvioimme kehoamme myönteisesti ja pidämme siitä huolta. Muistamme keskittyä kehon ulkonäön ohella myös kehon toiminnallisuuteen: mitä kaikkea voinkaan tehdä kehollani? Näitä taitoja on hyvä alkaa harjoittelemaan lapsen kanssa yhdessä jo pienestä pitäen.

Lisää itsearvostuksen ja myönteisen kehonkuvan merkityksestä hyvinvoinnille löydät Kehuva-lähestymistavan verkkosivuilta.

 

Oma keho on supersankari -video

Mistä keho tykkää? Mikä tekee sille hyvää? Tämä video on tehty noin 5 – 10-vuotiaille lapsille, jotta oman kehon arvostaminen ja kehotyytyväisyys tulisi tutuksi jo pienestä pitäen.

Video kannattaa katsoa yhdessä ja jutella sen jälkeen lapsen iän huomioiden:

  • Millainen sinun kehosi on? Ja mitä osia siihen kuuluu?
  • Mitä sinun kehosi osaa tehdä?
  • Mitä keho tarvitsee? Mistä keho tykkää?
  • Mistä tykkäät omassa kehossasi?

Kehoni-sivuKehoni -tehtäväsivu

Täyttäkää lapsen kanssa yhdessä kehotyytyväisyyden taitoa opettava tehtävä.

  • Mitä näen, kun katson peiliin?
  • Mitä jalkani osaavat?
  • Missä sormeni ja käteni ovat hyviä?

 

 

TÄYTÄ TAI TULOSTA TÄSTÄ!

Toisiin vertaaminen ja sosiaalinen media

Mitä isommaksi lapsi kasvaa, sitä enemmän hän alkaa vertaamaan itseään muihin. Hyvä itsetunto ja itsensä arvostaminen toimii suojaavana tekijänä huonommuuden tunteilta. Aikuisen tärkeä tehtävä on tukea lapsen itsetuntoa rakastavan ja hyväksyvän katseen avulla. Aikuisten on myös tärkeä kiinnittää huomiota tapaan, jolla he puhuvat omasta ja muiden kehoista. Jos vanhemmalla on tapana tuskailla omia kilojaan tai toisten painoa, saa lapsi helposti mallin, että kehoa ei arvosteta vaan sitä pitää muuttaa. Kauneusihanteet tulevat vahvasti lasten silmille myös sosiaalisessa mediassa. Tämän vuoksi puhe oman kehon arvostamisesta, toiminnallisuudesta ja jaksamisen turvaamisesta on parempi tapa kannustaa lasta pitämään huolta omasta hyvinvoinnistaan. Sinä olet arvokas ja hyvä, juuri sellaisena kuin olet. 

Haku

Löytynyt 0 tulokset