Ylipainoa lapsella?
Olette hyvinvointipolkumme osassa 9. Voitte keskittyä polun tähän osaan tai käydä kulkemassa läpi hyvinvointipolkumme kaikki osat. Hyvinvointipolussa on yhteensä yhdeksän osaa, jotka keskittyvät perheen hyvinvointiin liittyvien kysymysten pohtimiseen.
Lapsen ylipaino on usein herkkä asia. Vanhemmat ja aikuiset joutuvat miettimään miten siitä puhua ja miten käsitellä sitä lapsen kanssa. Tässä osuudessa pohditaan: miten toimia vanhempana, kun omalla lapsella on ylipainoa? Miten tukea lapsen itsetuntoa?
.
Positiivinen ja kannustava ilmapiiri
On hienoa, että olet vanhempana kiinnostunut lapsen terveydestä. Kun kyseessä on herkkä aihe, lapsen paino, on tärkeää miten lapsen kanssa asiaan suhtaudutaan. Kannattaa miettiä, onko tarvetta puhua lainkaan painosta, ellei lapsi itse ota sitä esille. Aikuisen aloitteesta kannattaa ennemmin puhua jaksamisesta, terveydestä tai hyvästä olosta. Näissä asioissa tavoite on pitkällä, joten kärsivällisyys ja pienet pysyvät muutokset koko perheellä ovat toimivimpia. Lapsi opettelee terveyteen liittyviä taitoja yhdessä vanhempien kanssa. Tärkein muistisääntö on pitää yllä positiivista ja kannustavaa ilmapiiriä. Lapsella täytyy olla koko ajan tunne, että hän kelpaa ja on hyvä omana itsenään ja muutokset koskevat koko perhettä.
Monet asiat vaikuttavat siihen kuka lihoo ja kuinka paljon, lasten ylipainoa ei voi yksinkertaistaa.
- Lapsen ominaisuuksista vaikuttavat esimerkiksi perimä, mitä ja miten lapsi syö ja liikkuu, sekä lapsen temperamentti.
- Vanhemmilla on tärkeä oma rooliinsa ja vaikutuksensa niin kannustajana, roolimallina kuin kodin ilmapiirin ja sääntöjen vaalijana. Millaisia sääntöjä ja sopimuksia meidän perheessä on asetettu? Olemmeko yhdessä miettineet arjen asioita? Mitä vanhemmat ajattelevat ylipainosta?
- Myös monet ympäristölliset tekijät vaikuttavat terveyteemme: missä koti sijaitsee, onko arkiliikkuminen mahdollista ja helppoa, miten pitkä matka on kauppaan tai liikuntapaikkoihin, puistoihin? Voiko lapsi liikkua yksin ja kuinka paljon? Millaiset ovat harrastusmahdollisuudet?
Nyky-yhteiskunnassa, jossa ruokaa ja houkutuksia on tarjolla ympäri vuorokauden, on sekä lasten että aikuisten vaikea pysyä normaalipainoisena. Lapsen painonhallinta on pitkäjänteistä puuhaa ja vaatii monenlaisien terveystaitojen harjoittelua, siksi arjesta ja opettelusta kannattaa tehdä mahdollisimman myönteistä koko perheen toimintaa.
Lapsen ylipainoon vaikuttavat tekijät
Näin puhut painosta ja kehosta
Tässä Syömishäiriöliiton kanssa yhteistyössä tuottamassamme huoneentaulussa on lueteltu viisi tärkeintä seikkaa, jotka on tärkeä muistaa, jos lapsella on ylipainoa. Erinomainen muistilista niin vanhemmalle kuin ylipainoisia lapsia työssään kohtaavalle ammattilaisellekin.
Jokaisen perheen omannäköinen hyvinvoinnin polku
Tässä HUS:n, Helsingin kaupungin ja Espoon kaupungin kanssa yhteistyössä tuottamassamme videossa saat vastauksia kysymyksiin, joita monet vanhemmat ovat meille esittäneet lapsensa kasvua pohtiessaan. Video on jaettu neljään osaan ja voitte katsoa sen myös yhdessä koululaisen kanssa.
- Meidän perheen vahvuudet
- Tunteikkaita juttuja
- Ainutlaatuiset kehomme
- Ammattilaiset apunamme
Kylläisyys ja annoskoko – tarvitseeko syömistä rajoittaa?
Lapsi elää tässä ja nyt. Lapsi valitsee aina mielihyvän suuntaan, jos hän itse päättää. Tämä pätee myös syömiseen. Vanhemmat tuovat usein esiin, että lapsi haluaa syödä aina paljon tai koululainen ei pysty hallitsemaan esimerkiksi herkkujen syömistä ollessaan iltapäivällä yksin.
Lapsen oma tietoisuus ylipainosta voi mutkistaa suhtautumista syömiseen. Syömiseen voi alkaa liittyä huonoa omaatuntoa, herkuttelun salailemista tai muiden seurassa syömisen kokemista hankalaksi. Tällöin taito syödä rennosti ja joustavasti voi heiketä. Lapsen syömistä ei pidä rajoittaa rajusti, jotta suhde ruokaan säilyy joustavana. On hyvä harjoitella kohtuullista, säännöllistä ja rauhallista syömistä sekä esimerkiksi sopia koululaisen kanssa välipaloista ja rahan käytöstä iltapäivisin. Näitä taitoja voi onneksi harjoitella lapsen kanssa yhdessä.
- Kohtuullisen, sopivan määrän syömiseen liittyy taito tunnistaa nälkää ja kylläisyyttä sekä rauhallisen syömisen taito. Lue lisää täältä psykologin vastauksista.
- Keskustele lapsen kanssa miltä nälkä tuntuu, miltä tuntuu kun vatsa on täynnä, onko minulla nälkä vai tekisikö vain mieli syödä? Mitä voi silloin tehdä, jos on vain tylsää ja tekisi mieli syödä?
- Pidä kotona syömisen tunnelma rentona. Voit tehdä ruokailutilanteisiin ja tarjontaan muutoksia perustelematta sitä ylipainolla. Muutokset tukevat koko perheen hyvinvointia. Voit kokeilla esimerkiksi: Tarjota suurimpaan nälkään ensin pilkottuja kasviksia ruokaa odotellessa. Jättää ruoan liedelle, josta sitä haetaan, näin houkutus syödä itsensä ähkyyn on pienempi. Ruokailutilanteessa ohjata lasta (sopii aikuisellekin) pohtimaan onko minulla vielä nälkä vai tekeekö vain mieli lisää? Ohjata lasta ottamaan monipuolisesti tarjolla olevaa ruokaa myös kasviksia.
- Jos lapsi haluaa valikoivasti syödä esimerkiksi pääruokaa useita annoksia, kestä lapsen harmitus tämän rajoittamisesta ja totea rauhallisesti, että jos vielä on nälkä, niin ota esimerkiksi kasviksia lisää. Nälkä ei saa jäädä, mutta opetelkaa yhdessä mielitekojen hillintää.
- Sovi koululaisen kanssa selvästi mitä toivot hänen syövän välipalaksi koulun jälkeen. Jos lapsen pitää itse valita, tekee hän sen mielihalunsa mukaan. Hedelmien ja kasvisten syöntiä edistää, jos ne ovat valmiiksi pilkottuina ja kuorittuina. Kehu ja kiitä, kun lapsi on syönyt hyvän välipalan.
- Keskustelkaa koululaisen kanssa rahan käytöstä koulun jälkeen ja sopikaa mikä on teidän perheen käytäntö esimerkiksi kaupassa käymisestä. Lapsen voi olla vaikea vastustaa kaupasta herkkujen ostamista, jos se on kaveripiirissä tapana. Miettikää yhdessä miten näissä tilanteissa voisi toimia? Ylipainoa ei tarvitse käyttää perusteluna, voitte puhua rahan käytöstä, hyvästä olosta tai miksi on hyvä syödä välipalaksi muuta kuin karkkeja ja mehua.
- Kannusta lasta itse osallistumaan viikon ruokien ja välipalojen suunnitteluun. Jos lapsi pitää ruoanvalmistuksesta tai leivonnasta, etsikää yhdessä sopivia ohjeita esimerkiksi hyvien välipalojen valmistukseen.
- Anna lapselle aikaa opetella uusia tapoja. Esimerkiksi satunnaiset herkkuhetket eivät lannista uusien taitojen opettelua. Huomenna on uusi päivä harjoitella.
- Muista, että kaikilla on oikeus nauttia ruoasta ja herkutella välillä – painostaan ja koostaan riippumatta.
Kylläisyysmittari
- Milloin minulla on kiljuva nälkä?
- Olenko nyt sopivan kylläinen?
- Onko minulle joskus tullut ähky?
Kylläisyysmittari havainnollistaa lapselle sopivaa ruokamäärää ja voi auttaa harjoittelemaan kylläisyyden tunteen tunnistamista yhdessä. Voitte tulostaa sen värikkäänä versiona tai mustavalkoisena värityskuvana.