Syöminen
Lapsiperheessä syöminen on iso osa arkea. Lapsille on luontaista, että syömisen vaiheet vaihtelevat. Syöminen-osiosta löydätte esimerkiksi monenlaisia vinkkejä kasvisten ja hedelmien syömiseen sekä helppoja reseptejä arjen kokkailuun. Millaiset ovatkaan suositut 10 vinkkiämme nirsoiluun ja valikoivaan syömiseen?
Meidän perheen ruokaviikko
Mitä tänään syödään? Yksi lapsiperheen jokapäiväisistä kysymyksistä. Lapsilla on omat suosikkinsa ja vanhemmilla omansa. Välillä on kiva kokeilla ihan uuttakin. Nappaa tästä ideat, vinkit ja reseptit arkea ja viikonloppua helpottamaan!
Ilon kautta ruokarohkeaksi!
Kasvikset ja hedelmät
On tavallista, että kasvikset eivät yleensä maistu lapsille. Voikin tuntua haastavalta saada lapsi syömään tai edes maistamaan uusia kasviksia. Usein kärsivällisyys, lempeä toisto ja lapsen kannustaminen vievät pitkälle, mutta joskus voi olla tarpeen ottaa käyttöön luoviakin keinoja, joilla saada kasvikset tutuksi lapsille.
Osiosta löydät tietoa, miten kasviksiin voi tutustua myös muilla aisteilla kuin makuaistilla. Kurkkaa myös viisi vinkkiämme, joilla lisätä kasvisten syöntiä. Nappaa myös talteen ohjeemme, joilla teet hedelmistä hauskoja taideteoksia!
Ruokailo- ja ruokarohkeus
Moni lapsi kokee uudet ruoat epäilyttävinä, minkä vuoksi lapsi saattaa syödä valikoiden ja nirsoilla. On tärkeää muistaa, että lapsi voi olla täysin terve ja hyvinvoiva, vaikka söisi hyvinkin pieniä määriä. Kiinnostus uusia ruokia kohtaan vaihtelee myös ikäkausittain.
Ruokailoa- ja rohkeutta on mahdollista kasvattaa monin eri tavoin. Tästä osiosta löydät muun muassa 10 vinkkiä lapsen nirsoiluun ja valikoivaan syömiseen sekä vinkkejä, miten kaikkia aisteja voi hyödyntää lapsen ruokailon löytämisessä.
Ruokapöydässä
Milloin olette viimeksi kokoontuneet syömään yhteisen pöydän ääreen? Hektinen arki, lapsen valikoiva syöminen tai lapsen vaikeus pysyä ruokapöydässä voivat aiheuttaa stressiä ruokailutilanteen ympärille. Tästä osiosta löydät paljon vinkkejä, joilla rentouttaa tunnelmaa ruokapöydässä ja saada lapselle mielen malttia ruokapöytään.
Osiosta löydät myös paljon tietoa hyvästä ruoka- ja ateriarytmistä sekä vinkkejä hyviin aamu-, väli- ja iltapaloihin. Miltä kuulostaisi lystikkäät ja veikeät välipalaleivät, joilla on vihanneksista askarrellut silmät ja suu?
Lapsen kanssa keittiössä
Kaupassa käynti yhdessä ja leipominen ovat erinomaisia keinoja saada lapsi tutustumaan uusiin ruoka-aineisiin. Silti ruokaostosten teko ja tuleva leipomispäivä saattavat stressata jo etukäteen. Sivuiltamme löydät paljon vinkkejä, joilla helpotat ruokaostosten tekoa ja leipomista. Voisiko lapselle antaa kaupassa omia tehtäviä tai hankkia leipomispäivää varten lapselle oman kaulimen, joka innostaisi lasta leipomaan?
Ravitsemussuositukset
Olemme koonneet sivuillemme paljon tietoa ravitsemussuosituksista lapsille, perheille sekä raskaana oleville ja imettäville äideille. Löydät tietoa muun muassa D-vitamiinin, suolan ja rasvan käytöstä ruokavaliossa. Osiosta löydät myös tietoa Sydänmerkistä ja millä perusteilla elintarvikkeet saavat sen.
Suunterveys
Pohditko kysymyksiä, kuten millainen ensimmäisen hammasharjan kannattaisi olla tai milloin voi aloittaa sähköhammasharjan käytön? Entä minkä ikäiselle lapselle voi antaa ksylitolivalmisteita? Suunterveys-osiostamme löydät paljon tietoa lapsen hampaiden hoidosta eri ikäkausina.
Osiosta löydät myös vinkkejä, miten saada lapsi luopumaan tutista. Tutista luopumiseen voi esimerkiksi yhdistää jonkun tarinan. Suostuisiko lapsi luovuttamaan tuttinsa pienille oravavauvoille, jotka tarvitsisivat sitä enemmän?
Tehtävät
Tehtävät ovat paitsi hyvää ajanvietettä, myös opettavaisia. Sivuiltamme löydät paljon syömiseen liittyviä tehtäviä, jotka voi tulostaa. Osan voi myös täyttää koneella tai tabletilla. Täyttäkää esimerkiksi hauska Nam!-tehtäväsivu, jossa pääsee pohtimaan koko perheen ruokailutottumuksia tai tulostakaa 5-6 kourallista kasviksia -piirustustehtävä, johon voi piirtää omat suosikkikasvikset, -hedelmät ja -marjat.
Tutustu osioon