Karjalanpiirakan tarina
Karjalaisten piirakoiden historia alkaa todennäköisesti jo keskiajalta, jolloin leivinuuneja alkoi ilmestyä koteihin. Ensimmäinen maininta karjalanpiirakasta löytyy vuoden 1686 asiakirjoista. Karjalanpiirakka on yksi suomalaisen ruoan ikoneista ja sillä on oma emoji.
Piirakka kertoo, kuinka kosintareissulla käy
Entisaikaan karjalaiseen taloon poikennut kosija saattoi päätellä suosionsa siitä, alkoivatko emännät valmistaa tarjolle keitinpiirakoita eli sulhaspiirakoita. Keitinpiirakka oli parasta suositulle vieraalle tarjottavaa herkkua. Ne olivat nopeita tehdä sillä ne valmistetaan paistamalla, eikä niitä varten tarvinnut lämmittää uunia. Herkulliset piirakat kertoivat, että kosija oli pidetty ja tervetullut taloon. Jos piirakoita ei kuulunut, oli ennuste kosinnallekin huono.
Taito siirtyi sukupolvelta toiselle.
Piirakka kertoo, kuinka morsiamen käy
Karjalaiset arvostavat piirakoitaan. Erityisesti Pohjois-Karjalassa piirakanleipomisperinnettä siirretään eteenpäin tuleville sukupolville usein perhepiirissä. On tyypillistä, että lapset oppivat karjalanpiirakoiden valmistamisen isoäidin tai muiden vanhempien sukulaisnaisten opastamana.
Entisaikaan nuoren morsiamen oli osattava paistaa piirakoita. Nuorikon ensimmäisiä tehtäviä uudessa kodissa häiden jälkeisenä aamuna oli tehdä muutamia rituaalinomaisia töitä kuten haettava vettä, lakaistava lattia ja paistettava piirakoita. Niistä nähtiin selviytyisikö hän rouvan tehtävistä.
Piirakkaperhe
Tyypilliset karjalanpiirakoiden täytteet ovat olleet riisipuuro, ohrapuuro tai peruna. Karjalanpiirakoiden lisäksi karjalaisia leivonnaisia ovat mm. keitinpiiraat, kukkoset, pyöröt, sultsinat, tsupukat ja vatruskat. Eri piirakkatyyppejä erottaa esimerkiksi se, mitä laitettiin täytteeksi. Ryynitäytteiset piirakat ovat myös vanhempia kuin perunatäytteiset. Rahka- tai vatruskapiirakka on myöhäinen ilmiö.
Karjalanpiirakka on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi vuonna 2003. Piirakat, jotka eivät täytä aidon karjalanpiirakan määritystä, kutsutaan yleensä riisipiirakoiksi.
Lähde
- https://suomisyojajuo.fi/2017/07/02/karjalanpiirakoiden-historia/
- https://wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi/wiki/Karjalanpiirakoiden_leipominen
- https://www.luovutettukarjala.fi/perinne/ruoka/ruokaperinne.htm
- https://finland.fi/emoji/karjalanpiirakka/
- https://mmm.fi/nimisuoja
- Lasten oma vuosikirja / Tuula Korolainen, Riitta Tulusto ; kuvitus: Maija Hurme
Kaipaatko lisää käytännön vinkkejä ja ideoita lasten ruokakasvatukseen?
Kurkkaa ruokakasvatuksen ideapankkiin
Kaipaatko tietoa ja työkaluja lasten ruokakasvatukseen?