Hyppää sisältöön
3-5v 5-7v Ruokakulttuurit ja juhlat

Karjalanpiirakan tarina

Karjalaisten piirakoiden historia alkaa todennäköisesti jo keskiajalta, jolloin leivinuuneja alkoi ilmestyä koteihin. Ensimmäinen maininta karjalanpiirakasta löytyy vuoden 1686 asiakirjoista. Karjalanpiirakka on yksi suomalaisen ruoan ikoneista ja sillä on oma emoji.

Julkaistu 19.11.2020
Päivitetty 31.3.2023

Piirakka kertoo, kuinka kosintareissulla käy

Entisaikaan karjalaiseen taloon poikennut kosija saattoi päätellä suosionsa siitä, alkoivatko emännät valmistaa tarjolle keitinpiirakoita eli sulhaspiirakoita. Keitinpiirakka oli parasta suositulle vieraalle tarjottavaa herkkua. Ne olivat nopeita tehdä sillä ne valmistetaan paistamalla, eikä niitä varten tarvinnut lämmittää uunia. Herkulliset piirakat kertoivat, että kosija oli pidetty ja tervetullut taloon. Jos piirakoita ei kuulunut, oli ennuste kosinnallekin huono. 

Taito siirtyi sukupolvelta toiselle.

Piirakka kertoo, kuinka morsiamen käy

Karjalaiset arvostavat piirakoitaan. Erityisesti Pohjois-Karjalassa piirakanleipomisperinnettä siirretään eteenpäin tuleville sukupolville usein perhepiirissä. On tyypillistä, että lapset oppivat karjalanpiirakoiden valmistamisen isoäidin tai muiden vanhempien sukulaisnaisten opastamana.

Entisaikaan nuoren morsiamen oli osattava paistaa piirakoita. Nuorikon ensimmäisiä tehtäviä uudessa kodissa häiden jälkeisenä aamuna oli tehdä muutamia rituaalinomaisia töitä kuten haettava vettä, lakaistava lattia ja paistettava piirakoita. Niistä nähtiin selviytyisikö hän rouvan tehtävistä.

Piirakkaperhe

Tyypilliset karjalanpiirakoiden täytteet ovat olleet riisipuuro, ohrapuuro tai peruna. Karjalanpiirakoiden lisäksi karjalaisia leivonnaisia ovat mm. keitinpiiraat, kukkoset, pyöröt, sultsinat, tsupukat ja vatruskat. Eri piirakkatyyppejä erottaa esimerkiksi se, mitä laitettiin täytteeksi.  Ryynitäytteiset piirakat ovat myös vanhempia kuin perunatäytteiset. Rahka- tai vatruskapiirakka on myöhäinen ilmiö.

Karjalanpiirakka on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi vuonna 2003. Piirakat, jotka eivät täytä aidon karjalanpiirakan määritystä, kutsutaan yleensä riisipiirakoiksi.

Lähde


Kaipaatko lisää käytännön vinkkejä ja ideoita lasten ruokakasvatukseen?

Kurkkaa ruokakasvatuksen ideapankkiin 


Kaipaatko tietoa ja työkaluja lasten ruokakasvatukseen?

Kurkkaa ruokakasvatuksen tietopankkiin

Lue seuraavaksi

Ideakortit
Tehtävät
Materiaaleja
Uutiskirje