Hyppää sisältöön

Karjalanpiirakan tarina

Piirakka kertoo, kuinka kosintareissulla käy Entisaikaan karjalaiseen taloon poikennut kosija saattoi päätellä suosionsa siitä, alkoivatko emännät valmistaa tarjolle keitinpiirakoita eli sulhaspiirakoita. Keitinpiirakka oli parasta suositulle vieraalle tarjottavaa herkkua. Ne olivat nopeita tehdä sillä ne valmistetaan paistamalla, eikä niitä varten tarvinnut lämmittää uunia. Herkulliset piirakat kertoivat, että kosija oli pidetty ja tervetullut taloon. Jos piirakoita ei […]

Lue artikkeli

Sormilla vai haarukalla

Tehtävän toteutus Miettikää, mitä ruokia Suomessa syödään sormin. Miksi näitä ruokia syödään sormin? Entä onko joku matkustanut ja nähnyt, että muissa maissa saman tyyppiä ruokia syödään erilailla? Miten syöntitapa vaikuttaa makuun? Millaista olisi syödä esimerkiksi leipää tai  irtokarkkeja veitsellä ja haarukalla tai spagettia sormin? Maistuisiko ruoka silloin erilaiselta? Kokeillaanko? Taustaa Monet meille tavallisilta ruokatavoilta tehdäänkin […]

Lue artikkeli

Ruokatavat maailmalla

Valmistelut ja materiaalit Kartta tai karttapallo Toteutus Jutellaan lasten kanssa eri maiden ruokatavoista ja esimerkiksi missä nämä maat sijaitsevat. Millaista ruokaa näissä maissa tarjoillaan ja ovatko lapset syöneet jotain sellaista? Millainen maan lippu on? Ruokatavat maailmalla – tarinat voi yhdistää moneen erilaisia maita ja kulttuureja käsittelevään sisältöön. Eurooppa Ranskassa ja Espanjassa ei ole tapana syödä […]

Lue artikkeli

Kuppileikki -uudenvuoden ennustukset

Valmistelut ja materiaalit 12 kahvikuppia ja yhtä monta pientä esinettä, jotka mahtuvat kuppien alle. Tehtävän toteutus Keksikään yhdessä jokaiselle esineelle määritelmä, mitä se tarkoittaa. Esimerkkejä:  avain/uusi koti, vauvanukke/vauva, punainen langanpätkä/rakkautta, kolikko/rahaa, arpakuutio/onnea. Jokaisen kupin alle laitetaan yksi esine ja sekoitetaan paikat. Jokainen valitsee vuorollaan yhden kupin ja katsoo mitä sen alta löytyi ja mitä tuleva […]

Lue artikkeli

Tehdään kaura-omenapaistosta!

Idea Yksinkertainen kaura-omenapaistos on helppo herkku, jonka tekemisessä voi harjoitella keittiötaitoja.   Annoksia 6 (annoskoko 130 g) Aktiivinen valmistusaika 10 min + passiivinen valmistusaika 30 min Valmistelut ja materiaalit 600 g omenalohkoja (noin 8 pientä tai 4 suurta omenaa)  50 g pullomargariinia 2 ½ dl kaurahiutaleita ¾ dl fariinisokeria 1 rkl vehnäjauhoja 1 tl vaniljasokeria ½ […]

Lue artikkeli

Tehdään juuressipsejä!

Idea Tehdään helppoja ja herkullisia juuressipsejä harjoitellen samalla kasviksia ja niiden käsittelyä. Annoksia 2 (annoskoko 30 g) Aktiivinen valmistusaika 25 min + passiivinen valmistusaika 1 t 15 min Valmistelut ja materiaalit 600 g juureksia 1 rkl öljyä 1 tl rosmariinia ¼ tl rouhittua mustapippuria Tehtävän toteutus Pese juurekset ja kuori halutessasi. Viipaloi ohuiksi viipaleiksi juustohöylällä, […]

Lue artikkeli

Tehdään marjasmoothieta!

Idea Helppo, nopea & kardemummainen marjasmoothie valmistuu käden käänteessä aamu- tai välipalaksi.  Annoksia 6 (annoskoko 200 g) Aktiivinen valmistusaika 5 min + passiivinen valmistusaika 0 min Valmistelut ja materiaalit 5 dl rasvatonta maitoa 2 dl rasvatonta jogurttia 2 dl vadelmia 2 dl mustikoita ½ tl kardemummaa 1 rkl juoksevaa hunajaa 4 rkl kauraleseitä Tehtävän toteutus […]

Lue artikkeli
Ideakortit
Tehtävät
Materiaaleja
Uutiskirje