4. Ruutuaika ja digitaidot
Puhelin ja pelilaitteet kuuluvat meidän kaikkien elämään. Digitaitoja harjoitellaan koulussa ja kotona, työelämässä ja vielä eläkkeelläkin. Digilaitteet lisäävät hyvinvointia, mutta sopivan tasapainon löytämistä pitää harjoitella.
Meidän perheen digilaitteet ja säännöt
- Montako digilaitetta teidän perheessä on?
- Millaisia uusia digitaitoja ja -juttuja olet viime aikoina oppinut?
- Mitä pelaat tai teet laitteilla eniten?
- Millaisia mukavia hetkiä vietätte yhdessä perheenä digilaitteiden ja median kanssa?
Meidän perheen ruutusopimus
- Onko teidän perheessä sovittu säännöt, kuinka paljon voi katsoa ja pelata?
Yhteiset sopimukset vähentävät riitelyä siitä, miten paljon ja missä tilanteissa digilaitteita käytetään. Tässä mallisivu ja tyhjä pohja, johon voitte yhdessä perheen kanssa miettiä teidän perheen sopimuksen ja laittaa sen esille esimerkiksi jääkaapin oveen.
Pelaaminen on kivaa
Pelien ikärajat ovat tärkeitä ja tarpeellisia, ne suojelevat liian jännitäviltä tai nopeilta sisällöiltä.
Pelaamisen käytettyä aikaa kannattaa myös miettiä omien kavereiden ja perheen kanssa. Ulkoilua, liikkumista ja muita juttuja kannattaa tehdä joka päivä pelaamisen lisäksi.
Hyvä päivä, mistä se muodostuu?
- Millainen on sinun päivärytmisi?
Jos päivään mahtuu kaverisuhteita, ulkoilua, kouluhommia, perheen kanssa olemista ja yhteisiä ruokailuja on asiat hyvin. Pelaamista ja digilaitteiden käyttöä kannattaa tauottaa ja tehdä aina välillä muutakin. Iltaisin rauhoittuminen ja ruutuajan lopettaminen on tärkeää, että uni on tulee ja on laadultaan virkistävää.
- Piirrä itsellesi kellotaulu tai jokin toisenlainen kuva, johon mietit ajankäyttöäsi ja asioita, joita teet päivittäin.