Hyppää sisältöön

Lapsen painon puheeksiotto

Neuvokas perhe -tiimi on moniammattillisessa yhteistyössä kehittänyt runsaasti tukea ja materiaalia lapsen painon puheeksiottoon. Tällä sivulla voit tutustua näihin. Tulemme mielellämme näistä teemoista myös kouluttamaan!

Neuvola- ja alakouluikäisen lapsen ylipainon puheeksioton opas

Yhteistyössä THL:n ja TULE ry:n kanssa kehittämämme opas on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisen työn tueksi helpottamaan lapsen ylipainon puheeksiottoa. Jokainen tilanne on erilainen, jokainen perhe on erilainen: opasta on tärkeä hyödyntää kunkin perheen tarpeet huomioiden.

 

Tutustu Lapsen painon puheeksioton oppaaseen

Huoneentaulu

Lapsen paino on herkkä asia ja on tärkeä pysähtyä miettimään, miten lapsen painosta puhutaan neuvolassa tai kouluterveydenhuollossa. Huoneentaulu työpaikkasi seinällä muistuttaa hyvistä toimintatavoista tässä teemassa.

 

 

Lataa huoneentaulu tästä

Mitä kysyä, kun vanhemmat eivät ole valmiita keskustelemaan asiasta?

 • Mitä ajatuksia lapsen kasvu teissä herättää?
 • Miten sinä toivot tätä asiaa käsiteltävän?
 • Millaista tietoa tai tukea minulta toivoisit?
 • Millaisia aiempia kokemuksia teillä on näistä teemoista?
 • Olisiko tässä teemassa jotain, mitä minun olisi hyvä tietää?
 • Millaiseksi koet teidän perheen voimavarat tällä hetkellä?

Vanhemmat aamupalalla

Lasta odottava pariskunta neuvolassa

Mitä kysyä, kun vastaanotolla on vain vanhempi?

 • Mitä ajatuksia lapsen kasvu teissä herättää?
 • Mistä ajattelet tämän painon nousun johtuvan?
 • Onko vuoden aikana tapahtunut jotain, mistä ajattelette tämän johtuvan?
 • Nyt kuulisin mielelläni, millaisia asioita te olette tämän asian eteen jo tehneet?
 • Minkä olette kokeneet toimivan hyvin, mikä on ollut haastavampaa?
 • Millaista tietoa ja tukea toivotte terveydenhuollolta tähän asiaan?
 • Miten minä voin teitä parhaiten tukea ja auttaa?
 • Missä toivoisitte olevanne tämän asian kanssa vuoden kuluttua?
 • Mikä olisi seuraava pieni askel siihen suuntaan?

Miten toimia, kun vastaanotolla on lapsi vanhempiensa kanssa?

Lastenneuvolan puolella haasteena on se, että vanhemmat ovat vastaanotolla aina lapsensa kanssa. Tällöin painoasiasta keskustelu täytyy pohtia tarkoin, koska pienet korvat ovat valppaana kuuntelemassa, mitä ja miten hänestä puhutaan. Myös vanhemmat voivat usein varoa asiasta keskustelua lapsen kuullen. Onkin todella hyvä ajatus tarjota vanhemmille uutta aikaa, jolloin vanhempi voisi tulla vastaanotolle yksin asiasta keskustelemaan tai tarjota puhelu mahdollisuutta.

Myös painoon liittyvistä asioista on turvallista keskustella lapsenkin aikana, kun kiinnitämme huomioita sanavalintoihimme. Keskustelu lapsen jaksamisesta, perheen arjen valinnoista, suun terveydestä, motoriikasta, perheen voimavaroista, kaikesta siitä mitkä liittyvät ylipainon taustalla oleviin teemoihin ovat varmasti asioita, joista perheet voivat haluta keskustella.

Meidän ei tarvitse puhua ylipainosta, tukeaksemme perhettä lapsen ylipainoon liittyvissä asioissa.

Poika kurkkaa iloisena

Terveydenhoitaja ja koululainen katsovat digikorttia

Miten toimia, kun vastaanotolle tulee alakouluikäinen lapsi yksin?

 • Kouluterveydenhuollossa on usein se tilanne, että lapsi tulee yksin vastaanotolle. Lapsen kanssa painosta ei kannata puhua, ellei lapsi itse ota sitä puheeksi. Mikäli painossa on tapahtunut selvää nousua, on tärkeintä olla vanhempiin yhteydessä ja keskustella asiasta heidän kanssaan. Lapsen kanssa jutellaan siitä, miten arki sujuu ja mistä lapsi nauttii, korostetaan vahvuuksia. Voidaan jutella myös terveystaitojen harjoittelusta.
 • Toki tulee tilanteita, jossa lapsi esimerkiksi tulee ammattilaisen luo harmissaan esimerkiksi siitä, että häntä kiusataan ylipainonsa vuoksi. Tällöin juuri teidän luona on se turvallisin paikka puhua tästä ja pohtia, miten lasta voitaisiin tukea tilanteessa ja miten aikuiset voivat asiaan puuttua.
 • Jos lapsen on sovittu käyvän säännöllisesti kasvunseurannassa, on ensinnäkin tapaamisten tiheys hyvä pohtia tarkkaan: liian tiheästä seurannasta ei ole hyötyä. Kasvunseurannassa on erityisen tärkeä korostaa lapsen vahvuuksia ja tukea lapsen positiivista suhdetta omaan kehoonsa. Ja kyseessä on nimenomaan kasvun seuranta – ei painokontrolli. Kannattaa olla herkkä, millaisia sanavalintoja erityisesti lapsen aikana käyttää. Meille ammattilaisille neutraaleiksi mielletyt sanat, voivat lapsen tai vanhempien kuulemana olla hyvinkin tunteita täynnä.

Nuorten terveyden tueksi

Neuvokas perhe -materiaali on suunnattu perheille, joihin odotetaan vauvaa ja siihen asti, kun lapsi päättää alakoulun. Osaa ohjausmateriaalista voi hyödyntää isompienkin lapsien kanssa, mutta visuaalinen ilme ja pääosa tiedosta on suunnattu yllä mainituille perheille. Tähän olemme koonneet Sydänliiton ja yhteistyökumppaneidemme sivustoja, mistä saat tukea nuorten kanssa työskentelyyn.

 

Lämmin suositus myös meidän Hyvää päivää keho mitä sulle kuuluu -videollemme.

 

 

10 vinkkiä ammattilaiselle ja vanhemmalle, kun nuoren ruoka- ja kehosuhde vinoutuu

Miten toimia ammattilaisena, kun huomaa nuoren ruoka- ja/tai kehosuhteen vinoutuvan? Millaisisia kysymyksiä kannattaa suosia? Millaisia nuoren ajatuksia, tunteita ja käyttäytymismalleja olisi ammattilaisena hyvä tunnistaa näistä teemoista? Entä miten tukea vanhempia, jotka kysyvät tähän ammattilaisen neuvoja? Tuotimme yhdessä Syömishäiriöliiton kanssa 10 vinkkiä niin ammattilaisille pohdittavaksi kuin vanhemmillekin ohjattavaksi.

 

10 vinkkiä ammattilaiselle 10 vinkkiä vanhemmalle

 

Haku

Löytynyt 0 tulokset