5. Minä ja kehoni
Jokaisen keho on vähän erilainen, ja omanlaisenaan juuri oikeanlainen. Kehosta kannattaa pitää huolta, koska se pitää sinusta huolta.
Jokainen on ainutlaatuinen ja hyvä juuri sellaisena kuin on
Mitkä ovat sinun vahvuuksiasi?
- Ympyröi Minä olen-tehtävästä sanat, jotka kuvaavat sinua ja ovat sinun luotaisia vahvuuksiasi?
- Kertokaa parin kanssa toisillenne 3 vahvuutta itsestänne ja antakaa toisillenne palautetta niistä. Keksi kaverista lisää 2-3 vahvuutta.
- Kerätkää vahvuuskuva itsestänne: oma kuva tai nimi keskelle ja vahvuuksia sanoina tai kuvina ympärille.
- Keksikää luokkaan kehujenkuppi tai -laatikko viikon ajaksi, johon kerätään toisten hyviä luonteenpiirteitä tai tekoja lapuillle kirjoitettuna aina kun näkee niitä. Lisää hyviä harjoituksia Vahvuus variksen Huomaa hyvä materiaaleissa.
Oma keho on supersankari
Katso video ja mieti:
- Millaisilla asioilla voit huolehtia omasta kehostasi ja sen hyvinvoinnista? Millaisista asioista tulee hyvä olo kehoon? Kirjoita tai kuvaa asioita, jotka tekevät hyvää sinulle ja kehollesi.
- Millaiset ruuat tekevät hyvää ja sopivat sinulle? Entä liikunta ja lepääminen? Millaisia vaikutuksia näillä on kehoosi?
Tutkimuksia:
- Jos teillä on mahdollisuus lainata esim. verenpainemittaria luokkaan, voitte kokeilla miten hyppiminen tai esim. lepääminen vaikuttaa kehossa ja millaisia muutoksia verenpaineeseen tulee.
- Tutustukaa miten omaa syketä voi tunnustella ranteesta tai kaulalta. Kokeile mitata syke 5 min liikunnan jälkeen ja 10 min levon jälkeen. Huomaatko sykkeessä muutoksia liikunnan tai levon aikana?
Hyvää päivää keho – mitä sulle kuuluu?
Ainutlaatuisesta kehosta kannattaa pitää hyvää huolta. Tämä video on suunnattu vähän isommille koululaisille ja nuorille tukemaan terveen kehosuhteen taitoja.
Minun kehoni on ainutlaatuinen ja hyvä
- Mitä näen, kun katson peiliin?
- Mitä jalkani osaavat?
- Missä sormeni ja käteni ovat hyviä?
Kehotyytyväisyys-harjoituksia
Läsnäoloharjoitus:
- Vie huomio johonkin kohtaan kehoasi ja tunnustele hetken, millaisia tuntemuksia tunnet tässä osassa kehoa (esimerkiksi sormet, varpaat tai pohje). Kiitä sitten tätä kehon osaa siitä mihin olet sitä tänään käyttänyt.
- Miltä kehossasi tuntuu liikkuminen? Entä syöminen? Nukkuminen? Pelaaminen? Missä kohtaa kehoa nämä tuntuvat?
Peiliharjoitus:
- Kuka katsoo peilistä, kun sinä katsot sinne? Opetelkaa sanomaan itsellenne yksi myönteinen ajatus joka päivä viikon ajan.
- Kirjoittakaa peiliin kannustava lause (kotona tai luokassa). Minussa parasta on..
- Ulkopuolelta tulevan kannustavan palautteen lisäksi on tärkeä taito oppia antamaan itselleen myönteistä kannustavaa sisäistä puhetta omissa ajatuksissaan.