Kylmää ja kuumaa
Valmistelut ja materiaalit muoviastioita jäätä vettä eri lämpötiloissa pyyhe tai paperia Tehtävän toteutus Laitetaan yhteen astiaan jäätä, toiseen kylmää vettä, kolmanteen astiaan huoneenlämpöistä vettä ja neljänteen astiaan kuumaa vettä, joka tuntuu lämpimältä, mutta ei polta sormia. Tunnustellaan vuorotellen kylmää, huoneenlämpöistä ja kuumaa vettä ja kirjoitetaan tai piirretään paperille ruokia, jotka nousevat mieleen eri lämpötiloista. Pohditaan […]
Lue artikkeliHuomenta, Herra herne
Valmistelut ja materiaalit kuivia herneitä vettä lasipurkkeja multaa jogurttipurkkeja tai pieniä ruukkuja pieniä kiviä tai ruukkusoraa sumutinpullo Tehtävän toteutus Laitetaan herneet likoamaan vedellä täytettyihin lasipurkkeihin. Seurataan lasten kanssa alkeisjuurien ilmestymistä, jotka alkavat pilkottaa muutamassa päivässä. Laitetaan ruukun tai purkin pohjalle ruukkusoraa salaojaksi, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Ripotellaan päälle muutama sentti multaa. Laitetaan siemenet […]
Lue artikkeliMustikkaa monessa muodossa
Valmistelut ja materiaalit Hanki muutamia erilaisia mustikkatuotteita esim. tuoreita tai pakastettuja metsä- ja pensasmustikoita sekä mustikkamehua, –jogurttia, –keittoa ym. Tarjoiluastioita maistelua varten Halutessa luuppeja ja suurennuslaseja tai veitsi ja leikkuulauta. Tehtävän toteutus Annostelkaa yhdessä lasten kanssa maistelunäytteet. Samalla tullaan harjoitelleeksi mm. oman vuoron odottamista, laskemista ja hienomotorisia taitoja. Tutkikaa tuotteita esim. katsomalla, halki leikkaamalla, haistamalla, […]
Lue artikkeli16 joulukuun, 2019
Väriviikot. Tutustutaan kasviksiin!
Valmistelut ja materiaalit vihreä: yrtit, erilaiset salaatit, päärynä punainen: tomaatti, paprika, mansikka sininen: mustikka, viinirypäle, luumu keltainen: keltainen paprika, sitruuna, banaani liila: mustikka, munakoiso, viinirypäle, viikuna oranssi: appelsiini, persimon, mandariini ruskea: kookos, pähkinät musta: avocado valkoinen: kookos sekä luuppeja suurennuslaseja kamera tai tablettitietokone Tehtävän toteutus Tutkitaan hedelmiä, kasviksia ja marjoja päältä ja sisältä. Samalla voidaan […]
Lue artikkeliArvaatko mikä kasvis? -tunnusteluleikki
Valmistelut ja materiaalit Kasviksia ja hedelmiä Liina Tehtävän toteutus Laitetaan liinan alle jokin kasvis, esim. kesäkurpitsa, kurkku tai tomaatti Lapset saavat kokeilla ja arvailla silmät peitettyinä muodon perusteella, mikä kasvis tai hedelmä on kyseessä. Tunnustelun lomassa voidaan harjoitella myös kuvailemaan, miltä kasviksen tai hedelmän pinta tuntuu. Vinkki Kurkkaa myös muita aisteihin liittyviä tehtäviä: Täältä löydätte […]
Lue artikkeliOpetellaan aistikokemuksia kuvaavia sanoja!
Valmistelut ja materiaalit Tulosta lista adjektiiveista: Sapere-työkirjasta, liite 3 Tehtävän toteutus Adjektiivilistaa voidaan käyttää aistikokemusten sanoittamisen tukena erilaisten tehtävien tekemisessä esim. ruokailutilanteissa ja ruokakasvatushetkillä. Auta lapsia kuvailemaan aisti- ja makukokemuksia – Miltä ruoka tuntuu hampaissa, kielessä, kurkussa? – Millainen tuoksu tai haju ruuassa on? – Miltä ruoka näyttää? – Miltä ruoka kuulostaa kun sitä syö? […]
Lue artikkeliNäkkileipää kaikille aisteille
Valmistelut ja materiaalit näkkileipää tukikysymykset Vertailun tulokset voidaan merkitä Sapere-työkirjan liitteen 5 taulukkoon. Tehtävän toteutus Näköaisti Miksi meillä on silmät? Mikä on se aisti, jota tarvitaan katsomiseen? Mitä tietoa saat näköaistin avulla tästä näkkileivästä? Mitä sille tapahtuu, kun sen halkaisee? Tuntoaisti Mikä on se aisti, jota tarvitaan, että voit tuntea käsilläsi erilaisia asioita? Mitä tunnet […]
Lue artikkeli