Hyppää sisältöön

Palkokasvit kaveriksi

Valmistelut ja materiaalit Tulosta palkokasvi pelipohjia tästä: Palkokasvibingo Papukortit Pelejä ja leikkejä Papubingo – pelatkaa bingoa papubingo pohjalla. Kuka saa ensimmäisen suoran? Voit aluksi leikata bingopohjasta kuvat erillisiksi, jotta voit samalla näyttää pavun kuvan. Papu muistipeli papukorteilla – tulosta kaksi settiä papukortteja ja pelatkaa muistipeliä Papupussi: ”Kuka saa, kuka saa papupussiin kurkistaa?” Papukortin noston jälkeen […]

Lue artikkeli

Salapoliisikoira Sapere tutkii linssejä ja papuja

Pavut ja linssit ovat lapsille usein vieraampia ja ne saattavat herättää epäluuloja. Kun papuihin ja linsseihin tutustutaan eri aistien avulla ja leikinomaisesti, niin ne tulevat tutummaksi. Eri aisteihin perustuva ruokakasvatus on tutkitusti vaikuttavaa ja auttaa ruokaoppimista. Valmistelut: Hankkikaa ryhmään erivärisiä linssejä (ja papuja) tutustumista varten. Kysy voisiko tuotteita tilata ruokapalveluiden kautta. Ruokaoppiminen ja palkokasveihin tutustuminen […]

Lue artikkeli

Halloween ja kekrijuhlat

Halloweenia tai kekrijuhlaa voi viettää lapsiryhmän kanssa pienestikin. Katso vinkkejä juhlaan ja koristeluun: Valmistelut ja toteutus Mustasta kartongista leikataan lepakoita, haamuja ja hämähäkkejä koristeeksi. Tai juhlaa voidaan viettää leikkisästi ja värikkäästi, ilman jännityselementtejä. Annetaan ruuille hauskat Halloween-nimet, esim. Noita-äidin yllätysvuoka, Hurjien haamujen Huhuu-keitto. Lapset saavat pukeutua halutessaan. Kaikille voidaan keksiä hassut nimet (Haamu-Helmi, Mato-Martti jne.) […]

Lue artikkeli

Lisätään yhteistyötä ammattilaisten kesken

Valmistelu ja toteutus Poimi tästä teille parhaiten sopivia keinoja yhteistyön lisäämiseksi.   Yhteistyö helpottaa ns. pedagogisen ruokalistan toteutusta, jossa yhdistyy varhaiskavstuksen ja ruokapalveluiden osaaminen. Se lisää lapsen ruokarohkeutta. Käytännössä pedagoginen ruokalista voi olla esimerkiksi lapsen osallistumista sekä tutustumista ruoka-aineisiin. Kutsutaan ruokapalveluiden edustus mukaan yksikön palavereihin, niin tieto kulkee paremmin. ​ Tehdään palautekanavat puolin ja toisin […]

Lue artikkeli

Helpota hyviä valintoja

Valmistelu ja toteutus Terveellisen aterian kokoaminen tehdään linjastoratkaisuilla helpoksi Laita lasvikset tarjolle ensimmäisenä, niin niitä tulee otettua reilummin. Tarjoa kasvikset mieluiten komponentteina!​ Jos tarjolla on kasvisruoka ja toinen lämmin ruoka, laita kasvisvaihtoehto ensimmäiseksi. Tee ruoka tutuksi kuvitetun ruokalistan menetelmin. ​ Kasvisvaihtoehtoja suosimalla, myös ympäristönäkökulma tulee huomioitua. Se on tärkeä osa ruokakasvatusta – terveellisyys ja ympäristöystävällisyys […]

Lue artikkeli

Kasvikset komponentteina

Kun lapsi näkee, mitä on tarjolla, kasviksiin on helpompi tarttua. Kasvikset eivät myöskään jää syömättä, jos salaatin seassa on aines, mikä ei lapselle maistu. Tehtävän toteutus Laita kasvikset selkeästi esille, kukin lajike (esimerkiksi kurkkupalat, meloninlohkot, tomaatinlohkot) omaan kulhoonsa. Selkeys tekee maistamisesta helpompaa. Jos komponenttien tarjoaminen ei ole mahdollista, esittele sekasalaatin raaka-aineet kuvin tai kokonaisten kasvisten […]

Lue artikkeli

Kutsutaan vanhemmat syömään!

Monella vanhemmalla ei ole kokemusta päiväkotiruuasta. Omista ruokailuajoista voi myös olla niin kauan, etteivät muistikuvat kohtaa tämän päivän todellisuutta ja monipuolista tarjontaa. Hyvien kokemusten myötä vanhempien on myös helpompi tukea lasta ruuan syömisessä. Valmistelut ja toteutus Ruokamaistatusta tarjotaan monissa kunnissa esimerkiksi kerran vuodessa. Kysy mahdollisuudesta oman kuntasi ruokapalveluista. Jos työskentelet ruokapalveluissa, markkinoi maistelumahdollisuutta varhaiskasvatuksen yksiköille […]

Lue artikkeli
Ideakortit
Tehtävät
Materiaaleja
Uutiskirje