Hyppää sisältöön

Omena-tasting

Valmistelut ja materiaalit Hankitaan kaupasta, torilta tai syyskuussa omakotialueelta muutamia erivärisiä omenoita. Yleisesti voidaan olettaa, että vihreät omenat ovat happamia,  keltaiset omenat ovat makeampia, ja punaiset omenat ovat makeita ja kiinteitä. (Lajit vaihtelevat ja lajikkeita on paljon.) Tehtävän toteutus (Aikuinen maistaa ja valitsee sopivia omenoita, joiden maku on tarpeeksi erilainen) Mahdollisuuksien mukaan annetaan lapsen osallistua […]

Lue artikkeli

Lasten makukoulu 

Valmistelut ja materiaalit makeat maut: sokeri, hunaja, vanukas, suklaa, makea omena, porkkana  suolaiset maut: suola, suolakurkku, perunalastu  happamat maut: sitruuna, piimä/maustamaton jogurtti, hapan omena  karvas: aito kaakaojauhe sekoitettuna veteen tahnaksi (1:1)  laseja ja vettä Tehtävän toteutus Maistellaan eri perusmakuja. Nimetään perusmakuja ja keskustellaan niistä.  Huuhdotaan suut vedellä jokaisen maistamiskerran jälkeen.  Vinkki Täältä löydät listan ruoka-aistimuksia […]

Lue artikkeli

Äänilotto

Valmistelut ja materiaalit 4–10 samannäköistä rasiaa esim. pakasterasiaa tai pastillipurkkia. makaronia, riisiä, muroja, korppujauhoja, kaurahiutaleita, couscousia jne.  Tehtävän toteutus Jaa jokainen elintarvike kahteen pakasterasiaan. Halutessasi toinen pareista voi olla myös esim. läpinäkyvässä. Etsikää pakasterasioita ravistamalla ja kuuntelemalla äänipareja. Yrittäkää samalla arvata mitä purkeissa on sisällä.  Lopuksi tarkistetaan purkkeihin kurkistamalla osuiko valinnat oikein.  Vinkki Samoilla rasioilla […]

Lue artikkeli

Pata kattilaa soimaa 

Valmistelut ja materiaalit kattila ja kansi ruokailuvälineitä vispilöitä syömäpuikkoja kapustat kannuja ja vettä Tehtävän toteutus Kootaan rytmiorkesteri! – Sovitaan lasten kanssa yhteiset merkit milloin saa soittaa ja milloin soittimet hiljenevät – Yhdessä voidaan sopia merkit myös äänenvoimakkuuksille hiljaa-kovaa. – Anna lasten kokeilla millaisia ääniä eri välineistä ja niiden yhdistelmistä syntyy. – Lapset voivat toimia vuoronperään […]

Lue artikkeli

Juuresten raastaminen 

Valmistelut ja materiaalit porkkanaa lanttua naurista kyssäkaalia  Pyydä keittiöltä raastepäivän juurekset kokonaisina. Tehtävän toteutus Nimetään juurekset. – Mitkä niistä ovat lapsille jo tuttuja? Lapset saavat valmistaa käsin raastamalla oman raastesalaatin lounaalle. – Maistellaan eri juureksia. – Valitaan mieleisimmät omaan raasteeseen. Vinkki Mahdollisuuksien mukaan keittäjä voi olla mukana avustamassa lapsia. Juureksista voidaan myös pilkkoa juurespaloja esimerkiksi […]

Lue artikkeli

Eksoottiset hedelmät 

Valmistelut ja materiaalit Eksoottisia hedelmiä kokonaisena, esim.: kiivi, ananas, mango, viinirypäle, karambola, banaani, litsi  Valmiiksi paloiteltuja esillä olevia hedelmiä  Veitsiä  Huiveja silmälapuksi  Lautasia, lasisia jälkiruokakulhoja  Tehtävän toteutus Tunnustellaan silmät kiinni hedelmiä: – Kuvaillaan hedelmän muotoa, kokoa, pintaa, painoa, väriä, olomuotoa jne.  Pilkotaan hedelmät pienemmiksi paloiksi (jätetään yksi ehjä hedelmä): – Maistellaan pilkottuja hedelmiä keskustellen niiden […]

Lue artikkeli

Mikä kasvis? -arvauspiiri

Valmistelut ja materiaalit erilaisia kasviksi kuten esim. kokonainen tuore porkkana, peruna, kiivi-hedelmä, rusina, viinirypäle, paprika, kurkku tai mandariini Tehtävän toteutus Lapset istuvat piirissä ja kuljettavat aina yhtä kasvista kerrallaan selän takana luovuttaen sen aina seuraavalle. Jokaisen lapsen tunnusteltua kyseistä kasvista yritetään lopuksi arvata, mikä se on. Kuvataan, miltä kasvis tuntui kädessä. Vinkki kts. Sapere työkirjasta […]

Lue artikkeli
Ideakortit
Tehtävät
Materiaaleja
Uutiskirje