Väriviikot. Tutustutaan kasviksiin!
Valmistelut ja materiaalit vihreä: yrtit, erilaiset salaatit, päärynä punainen: tomaatti, paprika, mansikka sininen: mustikka, viinirypäle, luumu keltainen: keltainen paprika, sitruuna, banaani liila: mustikka, munakoiso, viinirypäle, viikuna oranssi: appelsiini, persimon, mandariini ruskea: kookos, pähkinät musta: avocado valkoinen: kookos sekä luuppeja suurennuslaseja kamera tai tablettitietokone Tehtävän toteutus Tutkitaan hedelmiä, kasviksia ja marjoja päältä ja sisältä. Samalla voidaan […]
Lue artikkeliKasviksista tehdyt leimasimet
Valmistelut ja materiaalit kerniliina pullovärejä/kangasvärejä maalausessut hedelmiä ja vihanneksia esim. peruna, appelsiini, maissi Tehtävän toteutus Painetaan kasviksista tehdyillä leimasimilla värikkäitä kuvioita kankaalle tai paperille. Vinkki Laminoimalla lasten painamia papereita, voidaan tehdä esimerkiksi piirustusalustoja Painamalla pitkälle rullapaperille hedelmien ja kasvisten kuvia saadaan kaunis pöytäliina sadonkorjuujuhliin Vinkki Kurkkaa myös muita herkullisia taidetehtäviä: Ohjeet herkulliseen muovailutehtävään täältä! Ohjeet […]
Lue artikkeliJuuresten raastaminen
Valmistelut ja materiaalit porkkanaa lanttua naurista kyssäkaalia Pyydä keittiöltä raastepäivän juurekset kokonaisina. Tehtävän toteutus Nimetään juurekset. – Mitkä niistä ovat lapsille jo tuttuja? Lapset saavat valmistaa käsin raastamalla oman raastesalaatin lounaalle. – Maistellaan eri juureksia. – Valitaan mieleisimmät omaan raasteeseen. Vinkki Mahdollisuuksien mukaan keittäjä voi olla mukana avustamassa lapsia. Juureksista voidaan myös pilkkoa juurespaloja esimerkiksi […]
Lue artikkeliEksoottiset hedelmät
Valmistelut ja materiaalit Eksoottisia hedelmiä kokonaisena, esim.: kiivi, ananas, mango, viinirypäle, karambola, banaani, litsi Valmiiksi paloiteltuja esillä olevia hedelmiä Veitsiä Huiveja silmälapuksi Lautasia, lasisia jälkiruokakulhoja Tehtävän toteutus Tunnustellaan silmät kiinni hedelmiä: – Kuvaillaan hedelmän muotoa, kokoa, pintaa, painoa, väriä, olomuotoa jne. Pilkotaan hedelmät pienemmiksi paloiksi (jätetään yksi ehjä hedelmä): – Maistellaan pilkottuja hedelmiä keskustellen niiden […]
Lue artikkeliLaiva on lastattu
Valmistelut ja materiaalit leikin tueksi kasvis- ja hedelmä- ja kasvisleluja/kuvia esimerkkejä ryhmistä: – kasvikset ja hedelmät – ruokailuvälineet – jälkiruoat – pääruoat – alkuruoat – suomalaiset ruoat – ulkomaiset ruoat Tehtävän toteutus Leikin vetäjä aloittaa leikin “ Laiva on lastattu… hedelmillä” Leikkijät saavat vuorollaan keksiä ryhmään kuuluvia sanoja Vinkki Leikkiä voidaan leikkiä myös toiminnallisesti levittämällä […]
Lue artikkeliArvaa mikä kasvis -tunnusteluleikki
Valmistelut ja materiaalit Tyhjä laatikko, jossa lapsen käden mentävä reikä/ liina/ kangaspussi Porkkana, omena, raparperi, banaani, peruna, salaatin lehti ym. tai jauhoja, sokeria, makaronia, pähkinöitä, riisiä, herneitä Tehtävän toteutus Kuhunkin laatikkoon tai pussiin laitetaan yksi juures, jota lapset tunnustelevat. Tunnustellessa voidaan kuvailla juureksen muotoa, pintaa, kovuutta tai pehmeyttä. Arvaillaan, mikä juures tai vihannes on kyseessä. […]
Lue artikkeliÄänitetään ruokamaailman ääniä!
Valmistelut ja materiaalit tablettitietokone, älypuhelin tai muu ääninauhuri kyniä ja paperia muistiinpanovälineiksi Sovi aikataulusta keittiöhenkilökunnan kanssa. Tehtävän toteutus Äänittäkää syömisestä ja ruuan valmistuksesta kuuluvia ääniä pienryhmittäin. Ruokamaailman ääniä syntyy esimerkiksi veden tai makaronien kaatamisesta kattilaan porkkanan kuorimisesta ja raastamisesta näkkileivän tai omenan pureskelusta vispilällä vatkaamisesta paistamisesta ja keittämisestä kattilan kannen avaamisesta ja sulkemisesta kahvin- ja […]
Lue artikkeli14 joulukuun, 2019