Hyppää sisältöön

Väriviikot. Tutustutaan kasviksiin!

Valmistelut ja materiaalit vihreä: yrtit, erilaiset salaatit, päärynä punainen: tomaatti, paprika, mansikka sininen: mustikka, viinirypäle, luumu keltainen: keltainen paprika, sitruuna, banaani liila: mustikka, munakoiso, viinirypäle, viikuna oranssi: appelsiini, persimon, mandariini ruskea: kookos, pähkinät musta: avocado valkoinen: kookos sekä luuppeja suurennuslaseja kamera tai tablettitietokone Tehtävän toteutus Tutkitaan hedelmiä, kasviksia ja marjoja päältä ja sisältä. Samalla voidaan […]

Lue artikkeli

Kasviksista tehdyt leimasimet

Valmistelut ja materiaalit kerniliina pullovärejä/kangasvärejä maalausessut hedelmiä ja vihanneksia esim. peruna, appelsiini, maissi Tehtävän toteutus Painetaan kasviksista tehdyillä leimasimilla värikkäitä kuvioita kankaalle tai paperille. Vinkki Laminoimalla lasten painamia papereita, voidaan tehdä esimerkiksi piirustusalustoja Painamalla pitkälle rullapaperille hedelmien ja kasvisten kuvia saadaan kaunis pöytäliina sadonkorjuujuhliin Vinkki Kurkkaa myös muita herkullisia taidetehtäviä: Ohjeet herkulliseen muovailutehtävään täältä! Ohjeet […]

Lue artikkeli

Juuresten raastaminen 

Valmistelut ja materiaalit porkkanaa lanttua naurista kyssäkaalia  Pyydä keittiöltä raastepäivän juurekset kokonaisina. Tehtävän toteutus Nimetään juurekset. – Mitkä niistä ovat lapsille jo tuttuja? Lapset saavat valmistaa käsin raastamalla oman raastesalaatin lounaalle. – Maistellaan eri juureksia. – Valitaan mieleisimmät omaan raasteeseen. Vinkki Mahdollisuuksien mukaan keittäjä voi olla mukana avustamassa lapsia. Juureksista voidaan myös pilkkoa juurespaloja esimerkiksi […]

Lue artikkeli

Eksoottiset hedelmät 

Valmistelut ja materiaalit Eksoottisia hedelmiä kokonaisena, esim.: kiivi, ananas, mango, viinirypäle, karambola, banaani, litsi  Valmiiksi paloiteltuja esillä olevia hedelmiä  Veitsiä  Huiveja silmälapuksi  Lautasia, lasisia jälkiruokakulhoja  Tehtävän toteutus Tunnustellaan silmät kiinni hedelmiä: – Kuvaillaan hedelmän muotoa, kokoa, pintaa, painoa, väriä, olomuotoa jne.  Pilkotaan hedelmät pienemmiksi paloiksi (jätetään yksi ehjä hedelmä): – Maistellaan pilkottuja hedelmiä keskustellen niiden […]

Lue artikkeli

Laiva on lastattu

Valmistelut ja materiaalit leikin tueksi kasvis- ja hedelmä- ja kasvisleluja/kuvia esimerkkejä ryhmistä: – kasvikset ja hedelmät – ruokailuvälineet – jälkiruoat – pääruoat – alkuruoat – suomalaiset ruoat – ulkomaiset ruoat Tehtävän toteutus Leikin vetäjä aloittaa leikin “ Laiva on lastattu… hedelmillä” Leikkijät saavat vuorollaan keksiä ryhmään kuuluvia sanoja  Vinkki Leikkiä voidaan leikkiä myös toiminnallisesti levittämällä […]

Lue artikkeli

Arvaa mikä kasvis -tunnusteluleikki

Valmistelut ja materiaalit Tyhjä laatikko, jossa lapsen käden mentävä reikä/ liina/ kangaspussi  Porkkana, omena, raparperi, banaani, peruna, salaatin lehti ym. tai jauhoja, sokeria, makaronia, pähkinöitä, riisiä, herneitä Tehtävän toteutus Kuhunkin laatikkoon tai pussiin laitetaan yksi juures, jota lapset tunnustelevat. Tunnustellessa voidaan kuvailla juureksen muotoa, pintaa, kovuutta tai pehmeyttä. Arvaillaan, mikä juures tai vihannes on kyseessä.  […]

Lue artikkeli

Äänitetään ruokamaailman ääniä!

Valmistelut ja materiaalit tablettitietokone, älypuhelin tai muu ääninauhuri kyniä ja paperia muistiinpanovälineiksi Sovi aikataulusta keittiöhenkilökunnan kanssa. Tehtävän toteutus Äänittäkää syömisestä ja ruuan valmistuksesta kuuluvia ääniä pienryhmittäin.  Ruokamaailman ääniä syntyy esimerkiksi veden tai makaronien kaatamisesta kattilaan porkkanan kuorimisesta ja raastamisesta näkkileivän tai omenan pureskelusta vispilällä vatkaamisesta paistamisesta ja keittämisestä  kattilan kannen avaamisesta ja sulkemisesta  kahvin- ja […]

Lue artikkeli
Ideakortit
Tehtävät
Materiaaleja
Uutiskirje