Opetellaan aistikokemuksia kuvaavia sanoja!
Valmistelut ja materiaalit Tulosta lista adjektiiveista: Sapere-työkirjasta, liite 3 Tehtävän toteutus Adjektiivilistaa voidaan käyttää aistikokemusten sanoittamisen tukena erilaisten tehtävien tekemisessä esim. ruokailutilanteissa ja ruokakasvatushetkillä. Auta lapsia kuvailemaan aisti- ja makukokemuksia – Miltä ruoka tuntuu hampaissa, kielessä, kurkussa? – Millainen tuoksu tai haju ruuassa on? – Miltä ruoka näyttää? – Miltä ruoka kuulostaa kun sitä syö? […]
Lue artikkeliLoppuunmyyty! Leikki ruokasanojen opetteluun
Valmistelut ja materiaalit Kaupan tavaroita esim. leluja tai tyhjiä elintarvikepakkauksia 10 kpl Tehtävän toteutus Käydään läpi esineet lasten kanssa Yksi leikkijöistä menee kauppakorin kanssa leikkitilan ulkopuolelle. Leikin ohjaaja antaa jonkun leikkijän valita loppuunmyydyn tuotteen, ja varmistaa, että kaikki paikallaolijat ovat siitä tietoisia. Ulkopuolella ollut ostaja/asiakas kutsutaan paikalle, ja hän nostaa tavaran kerrallaan koriinsa, muut laskevat […]
Lue artikkeliHauska taikasienileikki
Valmistelut ja materiaalit 10 erilaista sientä esim. laminoituina sienikuvina kori Tehtävän toteutus Yksi leikkijä menee tilasta pois ja toiset päättävät, mikä sienistä on taikasieni. Pois mennyt leikkijä kutsutaan takaisin ja hän alkaa kerätä sieniä yksi kerrallaan, kunnes koskettaa taikasientä, jolloin muut huutavat ”taikasieni”. Kerätyt sienet lasketaan ja vuoro vaihtuu. Seuraava leikkijä poistuu tilasta ja päätetään […]
Lue artikkeliLasten makukoulu
Valmistelut ja materiaalit makeat maut: sokeri, hunaja, vanukas, suklaa, makea omena, porkkana suolaiset maut: suola, suolakurkku, perunalastu happamat maut: sitruuna, piimä/maustamaton jogurtti, hapan omena karvas: aito kaakaojauhe sekoitettuna veteen tahnaksi (1:1) laseja ja vettä Tehtävän toteutus Maistellaan eri perusmakuja. Nimetään perusmakuja ja keskustellaan niistä. Huuhdotaan suut vedellä jokaisen maistamiskerran jälkeen. Vinkki Täältä löydät listan ruoka-aistimuksia […]
Lue artikkeliÄänilotto
Valmistelut ja materiaalit 4–10 samannäköistä rasiaa esim. pakasterasiaa tai pastillipurkkia. makaronia, riisiä, muroja, korppujauhoja, kaurahiutaleita, couscousia jne. Tehtävän toteutus Jaa jokainen elintarvike kahteen pakasterasiaan. Halutessasi toinen pareista voi olla myös esim. läpinäkyvässä. Etsikää pakasterasioita ravistamalla ja kuuntelemalla äänipareja. Yrittäkää samalla arvata mitä purkeissa on sisällä. Lopuksi tarkistetaan purkkeihin kurkistamalla osuiko valinnat oikein. Vinkki Samoilla rasioilla […]
Lue artikkeliEksoottiset hedelmät
Valmistelut ja materiaalit Eksoottisia hedelmiä kokonaisena, esim.: kiivi, ananas, mango, viinirypäle, karambola, banaani, litsi Valmiiksi paloiteltuja esillä olevia hedelmiä Veitsiä Huiveja silmälapuksi Lautasia, lasisia jälkiruokakulhoja Tehtävän toteutus Tunnustellaan silmät kiinni hedelmiä: – Kuvaillaan hedelmän muotoa, kokoa, pintaa, painoa, väriä, olomuotoa jne. Pilkotaan hedelmät pienemmiksi paloiksi (jätetään yksi ehjä hedelmä): – Maistellaan pilkottuja hedelmiä keskustellen niiden […]
Lue artikkeliMikä kasvis? -arvauspiiri
Valmistelut ja materiaalit erilaisia kasviksi kuten esim. kokonainen tuore porkkana, peruna, kiivi-hedelmä, rusina, viinirypäle, paprika, kurkku tai mandariini Tehtävän toteutus Lapset istuvat piirissä ja kuljettavat aina yhtä kasvista kerrallaan selän takana luovuttaen sen aina seuraavalle. Jokaisen lapsen tunnusteltua kyseistä kasvista yritetään lopuksi arvata, mikä se on. Kuvataan, miltä kasvis tuntui kädessä. Vinkki kts. Sapere työkirjasta […]
Lue artikkeli