Lasten makukoulu
Valmistelut ja materiaalit makeat maut: sokeri, hunaja, vanukas, suklaa, makea omena, porkkana suolaiset maut: suola, suolakurkku, perunalastu happamat maut: sitruuna, piimä/maustamaton jogurtti, hapan omena karvas: aito kaakaojauhe sekoitettuna veteen tahnaksi (1:1) laseja ja vettä Tehtävän toteutus Maistellaan eri perusmakuja. Nimetään perusmakuja ja keskustellaan niistä. Huuhdotaan suut vedellä jokaisen maistamiskerran jälkeen. Vinkki Täältä löydät listan ruoka-aistimuksia […]
Lue artikkeliÄänilotto
Valmistelut ja materiaalit 4–10 samannäköistä rasiaa esim. pakasterasiaa tai pastillipurkkia. makaronia, riisiä, muroja, korppujauhoja, kaurahiutaleita, couscousia jne. Tehtävän toteutus Jaa jokainen elintarvike kahteen pakasterasiaan. Halutessasi toinen pareista voi olla myös esim. läpinäkyvässä. Etsikää pakasterasioita ravistamalla ja kuuntelemalla äänipareja. Yrittäkää samalla arvata mitä purkeissa on sisällä. Lopuksi tarkistetaan purkkeihin kurkistamalla osuiko valinnat oikein. Vinkki Samoilla rasioilla […]
Lue artikkeliPata kattilaa soimaa
Valmistelut ja materiaalit kattila ja kansi ruokailuvälineitä vispilöitä syömäpuikkoja kapustat kannuja ja vettä Tehtävän toteutus Kootaan rytmiorkesteri! – Sovitaan lasten kanssa yhteiset merkit milloin saa soittaa ja milloin soittimet hiljenevät – Yhdessä voidaan sopia merkit myös äänenvoimakkuuksille hiljaa-kovaa. – Anna lasten kokeilla millaisia ääniä eri välineistä ja niiden yhdistelmistä syntyy. – Lapset voivat toimia vuoronperään […]
Lue artikkeliJuuresten raastaminen
Valmistelut ja materiaalit porkkanaa lanttua naurista kyssäkaalia Pyydä keittiöltä raastepäivän juurekset kokonaisina. Tehtävän toteutus Nimetään juurekset. – Mitkä niistä ovat lapsille jo tuttuja? Lapset saavat valmistaa käsin raastamalla oman raastesalaatin lounaalle. – Maistellaan eri juureksia. – Valitaan mieleisimmät omaan raasteeseen. Vinkki Mahdollisuuksien mukaan keittäjä voi olla mukana avustamassa lapsia. Juureksista voidaan myös pilkkoa juurespaloja esimerkiksi […]
Lue artikkeliEksoottiset hedelmät
Valmistelut ja materiaalit Eksoottisia hedelmiä kokonaisena, esim.: kiivi, ananas, mango, viinirypäle, karambola, banaani, litsi Valmiiksi paloiteltuja esillä olevia hedelmiä Veitsiä Huiveja silmälapuksi Lautasia, lasisia jälkiruokakulhoja Tehtävän toteutus Tunnustellaan silmät kiinni hedelmiä: – Kuvaillaan hedelmän muotoa, kokoa, pintaa, painoa, väriä, olomuotoa jne. Pilkotaan hedelmät pienemmiksi paloiksi (jätetään yksi ehjä hedelmä): – Maistellaan pilkottuja hedelmiä keskustellen niiden […]
Lue artikkeliMikä kasvis? -arvauspiiri
Valmistelut ja materiaalit erilaisia kasviksi kuten esim. kokonainen tuore porkkana, peruna, kiivi-hedelmä, rusina, viinirypäle, paprika, kurkku tai mandariini Tehtävän toteutus Lapset istuvat piirissä ja kuljettavat aina yhtä kasvista kerrallaan selän takana luovuttaen sen aina seuraavalle. Jokaisen lapsen tunnusteltua kyseistä kasvista yritetään lopuksi arvata, mikä se on. Kuvataan, miltä kasvis tuntui kädessä. Vinkki kts. Sapere työkirjasta […]
Lue artikkeliJauhoja purkissa -arvuutteluleikki
Valmistelut ja materiaalit esim. perunajauhoja, korppujauhoja, vehnäjauhoja läpinäkymätön purkki / jauho pienet astiat maistiaisille Tehtävän toteutus Läpinäkymättömissä purkeissa on erilaisia jauhoja: perunajauhoja, korppujauhoja, vehnäjauhoja. Lapset kokeilevat käsillään kutakin jauhoa ja kertovat, miltä ne tuntuvat. Lopuksi katsotaan mitä purkeista löytyy ja maistellaan jokaista jauhoa erikseen (huom! maistiaiset eri astioissa koskemattomana). Vinkki Kurkkaa myös muita aisteihin liittyviä […]
Lue artikkeli