Lapsen painon puheeksiotto
Neuvokas perhe -tiimi on kehittänyt runsaasti materiaalia lapsen painon puheeksiottoon. Tällä sivulla voit tutustua niihin. Tulemme mielellämme näistä teemoista myös kouluttamaan!
Millaista apua kaipaat lapsen painon puheeksiotossa?
Mitä kysyä vanhemmilta? Miten ottaa lapsi huomioon? Materiaaleja painon puheeksiottoon? Mistä saan lisätietoa?
Työskenteletkö varhaiskasvatuksessa? Täältä vinkkejä omaan työhösi.
Lapsen ylipaino herättää vanhemmissa monenlaisia tunteita harmista rakkauteen. Olemme keränneet vanhempien jakamia ajatuksia ja kokemuksia uudelle Vanhempien kokemuksia lapsen ylipainosta -sivulle, joka kannattaa vinkata myös vanhemmille. Sivulta löytyy tukea vanhemmille näiden tunteiden käsittelyyn. Vinkkaa perheille myös Facebook-vertaisryhmästä vanhemmille, joilla huolia lapsen painosta. Ryhmä löytyy Facebookista nimellä Perhe-elämää ja painohuolia ja Neuvokas perheen asiantuntijoita toimii siellä moderaattorina.
Mitä kysyä, kun vanhemmat eivät ole valmiita keskustelemaan asiasta?
- Mitä ajatuksia lapsen kasvu sinussa herättää?
- Miten toivot tätä asiaa käsiteltävän?
- Millaista tietoa tai tukea minulta toivoisit?
- Millaisia aiempia kokemuksia sinulla on näistä teemoista?
- Olisiko tässä teemassa jotain, mitä minun olisi hyvä tietää?
- Millaiseksi koet teidän perheenne voimavarat tällä hetkellä?
Mitä kysyä, kun vastaanotolla on vain vanhempi?
- Mitä ajatuksia tai tunteita lapsen kasvu sinussa herättää?
- Mistä ajattelet painon nousun johtuvan?
- Onko vuoden aikana tapahtunut jotain, mistä ajattelet tämän johtuvan?
- Millaisia asioita olette tämän asian eteen jo tehneet?
- Minkä olette kokeneet toimivan hyvin, mikä on ollut haastavampaa?
- Millaista tietoa ja tukea toivotte terveydenhuollolta tähän asiaan?
- Miten minä voin teitä parhaiten tukea ja auttaa?
Miten toimia, kun vastaanotolla on lapsi vanhempiensa kanssa?
- Neuvolassa vanhemmat ovat vastaanotolla lapsen mukana. Painosta keskustelu on silloin haastavaa, koska pienet korvat kuuntelevat tarkasti mitä ja millä tavalla hänestä puhutaan.
- Myös vanhemmat välttävät usein keskustelua painosta lapsen kuullen. Vanhemmille kannattaakin tarjota puhelinaikaa tai vastaanottoaikaa ilman lapsia.
- Painoon liittyvistä asioista on turvallista keskustella lapsenkin aikana, kunhan kiinnitämme huomioita sanavalintoihimme.
- Keskustelu lapsen jaksamisesta, perheen arjen valinnoista, suun terveydestä, motoriikasta, perheen voimavaroista, eli kaikista ylipainon taustalla olevista teemoista, ovat asioita, joista perheet mielellään keskustelevat
- Meidän ei tarvitse puhua painosta, tukeaksemme perhettä lapsen painoon liittyvissä asioissa.
Miten toimia, kun vastaanotolle tulee alakouluikäinen lapsi yksin?
- Kouluterveydenhuollossa lapsi tulee usein yksin vastaanotolle. Lapsen kanssa painosta ei keskustella, ellei lapsi itse ota sitä puheeksi. Jos painossa on tapahtunut selvää nousua, ollaan yhteydessä vanhempiin ja keskustellaan asiasta heidän kanssaan.
- Lapsen kanssa jutellaan siitä, miten arki sujuu ja mistä lapsi nauttii, korostetaan lapsen vahvuuksia. Voidaan jutella myös terveystaitojen harjoittelusta.
- Lapsen kanssa painosta puhutaan vain, jos hän itse tulee ammattilaisen luo kertomaan, että häntä esimerkiksi kiusataan sen vuoksi. Silloin pohditaan, miten lasta voitaisiin tukea tilanteessa ja miten aikuiset voivat asiaan puuttua.
- Jos lapselle on sovittu säännöllinen kasvun seuranta, miettikää hyvin perustellen käyntien tiheys. Liian tiheästä seurannasta ei ole hyötyä. Kasvunseurannassa on erityisen tärkeä korostaa lapsen vahvuuksia ja tukea lapsen positiivista suhdetta omaan kehoonsa.
- Harkitkaa termien käyttö tarkkaan. Kasvun seuranta – ei painokontrolli. Meille ammattilaisille neutraaleiksi mielletyt sanat voivat lapsen tai vanhempien kuulemana olla tunteita täynnä.
Huoneentaulu
Lapsen paino on herkkä asia ja onkin tärkeä pohtia, miten siitä kannattaa puhua neuvolassa tai kouluterveydenhuollossa. Huoneentaulu työpaikkasi seinällä muistuttaa hyvistä toimintatavoista teeman ympärillä.
Lataa huoneentaulu tästä
Neuvola- ja alakouluikäisen lapsen ylipainon puheeksioton opas
Yhteistyössä THL:n ja TULE ry:n kanssa kehittämämme opas on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisen työn tueksi helpottamaan lapsen ylipainon puheeksiottoa. Jokainen tilanne on erilainen, jokainen perhe on erilainen. Opasta onkin tärkeä hyödyntää aina perheen tarpeet huomioiden.
10 vinkkiä ammattilaiselle ja vanhemmalle, kun nuoren ruoka- ja kehosuhde vinoutuu
Miten toimia ammattilaisena, kun huomaa nuoren ruoka- ja/tai kehosuhteen vinoutuvan? Miten tukea vanhempia? Tuotimme yhdessä Syömishäiriöliiton kanssa vinkit ammattilaisten omaan pohdintaan ja vanhemmille ohjattavaksi.
10 vinkkiä ammattilaiselle
10 vinkkiä vanhemmalle
Haluatko kuulla lisää näistä teemoista?
Katso uudet webinaariimme vastuullisemmasta painopuheesta terveydenhuollossa ja varhaiskasvatuksessa.
Voitte tilata omalle alueellenne vuorovaikutteisen koulutuksen painon puheeksiotosta. Koulutuksessa juurrutetaan Neuvokas perhe-menetelmää osaksi pysyviä käytäntöjä ja esitellään tarkemmin työvälineitä.
Lue artikkelimme vastuullisemmasta painopuheesta täältä.
Täältä löydät kaikki webinaaritallenteemme.
Painokeskeisyydestä hyvinvointikeskeisyyteen – vastuullisempaa painopuhetta terveydenhuollossa (pidetty 18.4.2023)
Tietoisuus lihavuuden stigman vaikutuksista ihmisten hyvinvointiin on lisääntynyt ja samalla luonut paineita painosensitiivisempään toimintaan. Terveydenhuollossa painopuheella on hyvä tarkoitus – hyvinvoinnin lisääminen. Samalla puhuminen koetaan vaikeaksi ja toisaalta myös tehottomaksi. Mistä ja miten sitten voi puhua?
Oma keho supersankari – Kehorauhaa vai kiusaamista varhaiskasvatuksen arjessa (pidetty 19.4.2023)
Jo varhaiskasvatusikäiset lapset altistuvat laihdutuspuheelle. Miten varhaiskasvatuksessa voidaan tukea lasten tasapainoisen ruoka- ja kehosuhteen kehittymistä? Miten puhua huoltajien kanssa lapsen painoon ja terveeseen kehosuhteeseen liittyvistä asioista? Entä jos lasta kiusataan ulkonäön tai painon takia?
Tutustu myös aikaisempiin webinaareihimme aiheesta:
Lapsen painon puheeksi otto ja vahvuuskeskeinen kasvunseuranta -webinaari (pidetty 2.11.2021)
Tervetuloa webinaariin pohtimaan kanssamme, miten lapsen painosta puhua ja kenelle? Miten voisin työssäni tukea perhe- ja vahvuuskeskeistä painonhallintaa ja kasvunseurantaa? Suomen Sydänliiton Neuvokas perhe -työvälineet on suunniteltu avuksi juuri tähän työhön.
Uutta tietoa vanhempien kokemuksista lapsen painon puheeksiottoon liittyen -webinaari ( pidetty 8.11.2022)
Mitä vanhemmat toivovat ja miten toimia, että yhteistyö sujuu? Miten puhua lapsen painosta? Miten voisin työssäni tukea perhe- ja vahvuuskeskeistä painonhallintaa ja kasvunseurantaa? Suomen Sydänliiton Neuvokas perhe -työvälineet on suunniteltu avuksi juuri tähän työhön.
Tutustu lisää perhesivujen sisältöihin ja jaa vanhemmille:
Kehotyytyväisyys Kokemuksia lapsen painosta Vanhemmuus ja lapsen ylipaino Asiantuntijoiden vastauksia lapsen ylipainosta Meidän perheen hyvinvointipolku Tehtäviä