Hyppää sisältöön
Etusivu / Arki ja vanhemmuus / Aikaa yhdessä – joulukalenteri

Aikaa yhdessä – joulukalenteri

Lapsiperheille joulukalenteri, joka antaa sitä kaikkein tärkeintä, eli yhteistä aikaa ja läsnäoloa.

Julkaistu 25.11.2020
Päivitetty 2.10.2023

Monissa perheissä halutaan yhä enemmän juhlistaa joulua ja joulun odotusta myös aineettomasti. Lahjat ja lelut ovat lapsille edelleen tärkeitä, mutta niitä on monissa kodeissa jo paljon. Joulukalentereita on myös monenlaisia, ja ne tuovat omaa jännitystään joulun odotukseen. Tässä kalenterissamme korostuu aineeton hyvä, yhdessä oleminen ja yhdessä tekeminen. Joulun taikaa kaikille❤️

Tässä ideoita oman joulukalenterin luukkuihin, jos haluaa toteuttaa kotona yhteisen ajan joulukalenterin:

 1. Suunnitellaan joulutoiveita. Keräännytään yhteen vaikka sohvalle ja kuunnellaan mitä perheenjäsenet toivovat joulun vietolta. Mikä tekee joulusta meidän perheen joulun?🎄 Mikä on kivaa? Ketä haluamme ilahduttaa ennen joulua? Millaisia asioita voisi tehdä? Asioita voi vaikka kirjata aikuistonttujen salaisiin muistiinpanovihkoihin
 2. Sanon sinulle kuinka rakas olet minulle! ❤️ Yllätetään tänään puoliso ja lapset erityisen pitkällä halauksella ja kerrotaan, kuinka paljon heitä rakastetaan.
 3. Taskulamppuseikkailu. Illan hämärtyessä on kiva lähetä taskulamppujen valossa pienelle seikkailulle. Löytyyköhän metsästä tontun jälkiä…?🎅
 4. Jouluaskartelu. Tehdään yhdessä jokin pieni jouluaskartelu esim. Hamahelmistä tähti ikkunaan tai joulukortti ❄️ Tuotoksen täydellisyys ei ole tärkeää vaan yhdessä tekeminen. Leikatkaa vaikkapa joulumainoksista ihania värikkäitä kuvia ja laittakaa luovuus lentoon.
 5. Piparkakkujen leipominen. Tänään laitetaan piparipaja pystyyn! Kuka syö eniten taikinaa?😍 Kuinka hassuja pipareita saadaankaan aikaan?
 6. Itsenäisyyspäivän juhlat. Tänään juhlistetaan Suomen syntymäpäivää kotona! Katetaan pöytä kauniisti tai laitetaan kynttilät palamaan. Ja voisiko laittaa vaikka kravatit kaulalle tai rusetit päähän?
 7. Tehdään yhdessä asioita. 💚 Ota lapsi mukaan tekemään kotitöitä! Lapsesta on hauskaa olla hyödyksi ja osallistua siivoamiseen, tiskaamiseen, pyykinpesuun, ruuanlaittoon, leipomiseen, pöydän kattamiseen ja servietin taittelemiseen jne. Joskus kannattaa katsoa lopputulosta sormien välistä ja vain nauttia leppoisasta puuhailusta yhdessä.
 8. Tule kainaloon! Vietetään yhteinen hetki lähekkäin ja ollaan vaan.😘
 9. Vohveleita väli- tai iltapalaksi? 😋 Pakkasesta napatut punaiset vadelmat tai mansikat tuovat jouluisen sävähdyksen herkullisille vohveleille – vai ollaanko rohkeita ja kokeillaan, miltä maistuisi vohvelit luumuhillolla? Ohjeen vohveleihin löydät esimerkiksi Sydänmerkin sivuilta.
 10. Lautapeli-ilta. Jokainen saa ottaa esiin suosikkipelinsä, sillä ilta on varattu peleille ja herkuille! 😍
 11. Jouluinen luontoretki. Jos pakkanen nipistelee poskia, voi lämmitellä nuotion ääressä. Nyt pakataan makkarat, kaakaot ja piparit reppuun ja lähdetään luontoretkelle!🤩
 12. Muistojen ilta. Laitetaan vanhat valokuvat pyörimään joko tv;n ruudulle tai kaivetaan albumit esille. Millaisia videoita teidän puhelimien kätköistä löytyy? Lapset rakastavat kuunnella tarinoita itsestään pienenä.
 13. Joulutorttujen leipomista. Luumulla vai omppuhillolla? Tähtiä vai enkeleitä? Jokainen saa tehdä juuri sellaisia joulutorttuja, kuin itse haluaa! Psst. Joko kurkkasit sivuiltamme löytyvän videon siitä, miten joulutorttu syntyy leipomossa?
 14. Kannustus, kehu ja kiitos. 💚 Lapsi ei mene kehuista pilalle. Sopivalla rauhallisella hetkellä voitte tehdä seuraavan harjoituksen: Piirrä lapsen ääriviivat kädellä ja kerro samalla lapsesta monta myönteistä asiaa (sinulla on pitkät ja voimakkaat jalat juoksemiseen).  Vaihtakaa osia ja kuuntele mitä lapsi kertoo sinulle.
 15. Tonttujen siivous- ja glögi-ilta. Kaikille tontuille jaetaan oma siivouskohde ja sen jälkeen nautitaan ihanat glögikupposet.  😘 Omenamehusta tehdyn Vaalean glögin ohjeen löydät Sydänmerkin sivuilta.
 16. Ulkoilupäivä. Pulkkamäkeen, luistelemaan tai palloa potkimaan puistoon! 🤩 Vauhdikasta menoa pulkalla, luistimilla tai rauhallisemmin, tärkeintä on hyvä mieli ja punaiset posket. Katso vinkkejä talven ulkoleikki-sivultamme!
 17. Hyväntekeminen toisille. On aika ilahduttaa muita. Jokainen saa valita yhden lahjatoiveen Hopen joulukuusesta tai toteutetaan jokin muu hyvänmielenteko😘.
 18. Tonttujen pyjamabileet. Saunaa, herkkuja, lautapelejä ja tonttumusaa, on pyjamabileiden aika! 😍
 19. Ruokalahja. Kenelle rakkaalle valmistetaan tänä vuonna syötävä herkullinen ruokalahja? Katso vinkkejä Sydänmerkin joulusivuilta.
 20. Meidän perheen pikkujoulut. Oman perheen pikkujouluissa saa tonttuilla, nauttia joulupurtavaa ja pitää hauskaa! 😍
 21. Meidän perheen tähti. Aloitetaan jouluviikko sytyttämällä Meidän perheen tähti loistamaan. Pysähtykää juttelemaan, mitkä kaikki asiat teidän perheen arjessa sujuu hyvin. Mikä tähden sakara kaipaisi myönteistä huomiotanne esimerkiksi joululomalla?
 22. Leivotaan joulukakku! Essut esiin ja jauhopeukalot koolle. On aika leipoa joulukakku! Katse ohjeita Sydänmerkin sivuilta. 😋
 23. Joulukuusen ja kodin koristelu jouluasuun. Millainen teidän perheen joulukuusi on? Joko pikkutontut odottavat malttamattomina huomista?😍
 24. Iloista joulua kaikille! 

Lue seuraavaksi

Tehtävät
Hyvinvointikurssi
Digikortti
Some