Unen ja rauhoittumisen ongelmia?
Olette hyvinvointipolkumme osassa 7. Voitte keskittyä polun tähän osaan tai käydä kulkemassa läpi hyvinvointipolkumme kaikki osat. Hyvinvointipolussa on yhteensä yhdeksän osaa, jotka keskittyvät perheen hyvinvointiin liittyvien kysymysten pohtimiseen.
Riittävä uni on hyvinvoinnille yhtä tärkeää kuin ravinto ja liikkuminen. Jos unta tulee liian vähän, se voi näkyä ärtymyksenä, keskittymättömyytenä tai lisääntyneenä ruokahaluna. Tässä osuudessa mietitään hyvän unen vaikutuksia, väritellään Unipuuta ja kokeillaan mindfulness-harjoituksia.
Riittävä uni tekee hyvää:
- Kasvulle ja kehitykselle
- Päivittäiselle fyysiselle ja psyykkiselle jaksamiselle
- Uuden oppimiselle
- Tunne-elämän säätelylle
- Luovuudelle
- Hyvälle mielialalle
- Terveelle ruokahalulle
Liian vähän nukkuva lapsi on ärtynyt, levoton ja keskittymiskyvytön (erityisesti vauvaiästä leikki-ikään) tai unelias ja alakuloinen. Joskus hänellä saattaa olla myös oppimis- ja keskittymisvaikeuksia (kouluikäiset) tai suurempi houkutus valita energiapitoisia välipaloja.
Mindfulness-harjoituksia lapselle ja aikuiselle
Olemme tuottaneet runsaasti kuunneltavia mindfulness-harjoituksia lapselle ja aikuiselle. Mikä näistä tuntuisi teidän arkeenne sopivimmalta? Kokeile, miltä tuntuisi tehdä jotakin harjoituksista säännöllisesti arjessanne.
Unipuu-väritystehtävä
Väritelkää yhdessä lapsen kanssa Unipuu ja jutelkaa unen merkityksestä hyvinvoinnille.
- Millainen minä olen, kun saan nukuttua riittävästi?
- Mitkä asiat vaikeuttavat nukahtamistani illalla?
- Paljonko minä tarvitsen unta?
”Ei mua väsytä vielä”
Lapsilla väsymyksen tunnistaminen on haasteellista. Usein kuuluu, että ei väsytä vielä. Aikuiseltä vaaditaan usein kärsivällisyyttä illalla, kun lapsi ei halua mennä nukkumaan. Hyvät iltaruutinit ja huomion- ja läheisyyden tankkaaminen jo vähän aiemmin, voivat auttaa. Lapsi usein tarvitsee lempeää ja silti jämäkkää ohjausta päästäkseen sänkyyn. Kuitenkin on tärkeää, että hyvä mieli säilyisi eikä ilta menisi valtataisteluksi tai kinasteluksi.
Joillakin lapsilla toimii illan siirtymissä esimerkiksi hammaspesulle ”Saat valita kulkuvälineen”-tyyppinen lähestyminen. Kulkuvälineinä voivat toimia reppuselkä, Karhu ja pentu tai vaikka kottikärryt.