Hyppää sisältöön

Huomenta, Herra herne

Valmistelut ja materiaalit kuivia herneitä vettä lasipurkkeja multaa jogurttipurkkeja tai pieniä ruukkuja pieniä kiviä tai ruukkusoraa sumutinpullo Tehtävän toteutus Laitetaan herneet likoamaan vedellä täytettyihin lasipurkkeihin. Seurataan lasten kanssa alkeisjuurien ilmestymistä, jotka alkavat pilkottaa muutamassa päivässä.  Laitetaan ruukun tai purkin pohjalle ruukkusoraa salaojaksi, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Ripotellaan päälle muutama sentti multaa.  Laitetaan siemenet […]

Lue artikkeli

Mustikkaa monessa muodossa

Valmistelut ja materiaalit Hanki muutamia erilaisia mustikkatuotteita esim. tuoreita tai pakastettuja metsä- ja pensasmustikoita sekä mustikkamehua, –jogurttia, –keittoa ym. Tarjoiluastioita maistelua varten  Halutessa luuppeja ja suurennuslaseja tai veitsi ja leikkulauta. Tehtävän toteutus Annostelkaa yhdessä lasten kanssa maistelunäytteet. Samalla tullaan harjoitelleeksi mm. oman vuoron odottamista, laskemista ja hienomotorisia taitoja. Tutkikaa tuotteita esim. katsomalla, halki leikkaamalla, haistamalla, […]

Lue artikkeli

Väriviikot. Tutustutaan kasviksiin!

Valmistelut ja materiaalit vihreä: yrtit, erilaiset salaatit, päärynä punainen: tomaatti, paprika, mansikka sininen: mustikka, viinirypäle, luumu keltainen: keltainen paprika, sitruuna, banaani liila: mustikka, munakoiso, viinirypäle, viikuna oranssi: appelsiini, persimon, mandariini ruskea: kookos, pähkinät musta: avocado valkoinen: kookos sekä luuppeja suurennuslaseja kamera tai tablettitietokone Tehtävän toteutus Tutkitaan hedelmiä, kasviksia ja marjoja päältä ja sisältä. Samalla voidaan […]

Lue artikkeli

Arvaatko mikä kasvis? -tunnusteluleikki

Valmistelut ja materiaalit Kasviksia ja hedelmiä Liina Tehtävän toteutus Laitetaan liinan alle jokin kasvis, esim. kesäkurpitsa, kurkku tai tomaatti Lapset saavat kokeilla ja arvailla silmät peitettyinä muodon perusteella, mikä kasvis tai hedelmä on kyseessä.  Tunnustelun lomassa voidaan harjoitella myös kuvailemaan, miltä kasviksen tai hedelmän pinta tuntuu. Vinkki Kurkkaa myös muita aisteihin liittyviä tehtäviä: Täältä löydätte […]

Lue artikkeli

Kasviksista tehdyt leimasimet

Valmistelut ja materiaalit kerniliina pullovärejä/kangasvärejä maalausessut hedelmiä ja vihanneksia esim. peruna, appelsiini, maissi Tehtävän toteutus Painetaan kasviksista tehdyillä leimasimilla värikkäitä kuvioita kankaalle tai paperille. Vinkki Laminoimalla lasten painamia papereita, voidaan tehdä esimerkiksi piirustusalustoja Painamalla pitkälle rullapaperille hedelmien ja kasvisten kuvia saadaan kaunis pöytäliina sadonkorjuujuhliin Vinkki Kurkkaa myös muita herkullisia taidetehtäviä: Ohjeet herkulliseen muovailutehtävään täältä! Ohjeet […]

Lue artikkeli

Makuvesibaari

Valmistelut ja materiaalit 3 vesikannua  appelsiinin viipaleita kurkkuviipaleita minttua limesitruuna Tehtävän toteutus Käydään lasten kanssa yhdessä läpi, miten veistä käytetään. Pilkotaan hedelmät ja vihannekset ja lisätään yrtit. Nautitaan vedestä ja pohditaan omia makumieltymyksiä. Vinkki Miettikää, mitä kaikkea sesongin mukaista voi lisätä makuvesibaariin (esim. raparperi, mustaherukanlehdet, vadelmat) Kokeilkaa erilaisia yhdistelmiä! Mistä makupareista tuli paras kombinaatio? Täältä […]

Lue artikkeli

Omena-tasting

Valmistelut ja materiaalit vihreä omena (hapan) keltainen omena (makea) Tehtävän toteutus Annetaan lapsille maistettavaksi kahdenlaista omenaa; 1. vihreää ja kovempaa omenaa (hapan) 2. pehmeämpää keltaista omenalaatua (makea)  Tämän jälkeen lapset voivat valita mieluisimman maun. – vihreän omenan valinneet, mieltyivät happamaan makuun. – keltaisen omenan valinneet, mieltyivät enemmän makeaan.  Vinkki Täältä löytyy lista ruoka-aistimuksia kuvaavista adjektiiveistä! […]

Lue artikkeli
Ideakortit
Tehtävät
Materiaaleja
Uutiskirje