3-5v
5-7v
Kasvikset ja hedelmät
Mistä ruoka tulee
Kasvisten reitti -kuvat ja -julisteet
Tutustutaan kasvisten reittiin pellolta lautaselle.
Idea
Tutustu kasvisten reittiin pellolta lautaselle.
Valmistelut ja materiaalit
Printtaa tai katsokaa tabletilta Kasvisten reitti -kuva/juliste.
Taustaa
- Kasviksia ovat hedelmät, marjat, vihannekset, perunat ja sienet. Vihannekset jaotellaan vielä useampaan alaluokkaan, kuten juureksiin ja lehtivihanneksiin.
- Kasviksia viljellään Suomessa kasvihuoneissa ja kesäkaudella myös avomaalla. Ennen kasvin siementen kylvämistä maa muokataan ja lannoitetaan.
- Kasvavia kasviksia hoidetaan kastelemalla, harventamalla, lannoittamalla, torjumalla kasvitauteja, rikkaruohoja ja tuholaisia sekä tarvittaessa peittämällä viljelmät harsolla suojaksi kylmyyttä ja eläimiä vastaan.
- Satoa korjataan kasvisten kypsyessä pitkin kesää. Osa kasviksista kypsyy nopeasti, jolloin kesällä voidaan saada kaksikin satoa.
- Sadonkorjuun jälkeen kasvikset pakataan tai varastoidaan myyntiä varten. Osa kasviksista kuljetetaan jalostettaviksi ruokatehtaisiin. Niistä voidaan jalostaa esimerkiksi pakasteita, säilykkeitä tai valmisruokia.
- Kaupoista löytyy sekä tuoreita kasviksia että erilaisia kasvisjalosteita.
- Kasviksia voi myös kasvattaa itse, vaikka parvekkeella, koti- tai päiväkotipuutarhassa. Metsästä voi poimia villikasveja, marjoja ja sieniä.
- Kasvikset ovat superruokaa täynnä voima-aineita (vitamiineja, hivenaineita ym.), joten kasviksia on hyvä syödä vähintään kuusi kourallista päivässä mieluiten erivärisinä.
Vinkki
Jutelkaa, mitä kasviksia on olemassa. Entä mikä on kenenkin suosikki kasvis tai kasvisruoka?
Vinkki
Kurkkaa muut kasvis-, hedelmä- ja marja-aiheiset tehtävät:
Vinkki
Kurkkaa muut ruoan reitteihin liittyvät tehtävät:
Lähde
Kaipaatko lisää käytännön vinkkejä ja ideoita lasten ruokakasvatukseen?
Kurkkaa ruokakasvatuksen ideapankkiin
Kaipaatko tietoa ja työkaluja lasten ruokakasvatukseen?